Încă un scandal la Drumuri şi Poduri: Plângere penală împotriva administratorului judiciar
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Încă un scandal la Drumuri şi Poduri: Plângere penală împotriva administratorului judiciar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Administratorul judiciar al societăţii este acuzat de abuz în serviciu * Consiliul Judeţului ridică din umeri şi spune că va numi un administrator special * Viitorul societăţii Drumuri şi Poduri rămâne incert


Petru Tudorache, fostul director de la Drumuri şi Poduri, va depune plângere penală împotriva administratorului judiciar al societăţii, Caragea CM IPURL, după ce lichidatorul i-a desfăcut contractul de muncă. Tudorache susţine că a fost dat afară în mod abuziv şi că totul i se trage de la faptul că a depistat şi a sesizat, în repetate rânduri, mai multe nereguli cu privire la activitatea societăţii în timpul mandatului lui Luciano Tudor. „Mi s-a spus ca nu cumva să încep să fac anchete, să îmi văd de treaba mea, iar eu nu m-am conformat. Acesta este motivul pentru care s-a dorit să se scape de mine. Am plecat de la Consiliul Judeţului la Drumuri şi Poduri cu scopul de a redresa societatea, iar conducerea CJ m-a asigurat că voi primi sprijin în acest sens. Nu a fost nici pe departe aşa. De exemplu, Nicolae Bacalbaşa nu m-a primit niciodată în audienţă pentru a discuta despre acest subiect. L-am sunat, iar apoi, după ce a vorbit cu mine, a început să facă anchetă pentru a afla de unde am numărul său de telefon (…) Vicepreşedintele Cornel Hamza a solicitat marfă de 30.000 de lei de la Drumuri şi Poduri, pe care, ulterior, a refuzat să o plătească. Nu mai spun de faptul că un autogreder a fost trimis, pentru o lună de zile, unei primării din judeţ, fără a se încasa vreun ban. Societatea nu a fost ajutată cu nimic de CJ şi, sincer, nici nu cred că s-a dorit ca Drumuri şi Poduri să îşi revină. Eu am propus soluţia reorganizării pentru că altă măsură nu exista”, ne-a declarat Petru Tudorache.

Fostul director a precizat că a solicitat demiterea contabilului-şef de la Drumuri şi Poduri, pe fondul mai multor nereguli descoperite în actele contabile ale societăţii, fapt ce a generat o serie de nemulţumiri: „Am făcut referat pentru demiterea contabilului-şef şi, ca urmare a acestui lucru, am fost demis eu. Probabil că am reprezentat o ameninţare pentru anumite persoane, întrucât, se pare că se doreşte muşamalizarea unor ilegalităţi şi protejarea fostei conduceri a societăţii. Mi s-a desfăcut contractul de muncă în mod abuziv. Ca să nu mai spun că atunci când s-au făcut propunerile privind administratorul judiciar, în Consiliul de Administraţie, cineva a venit şi a spus foarte clar că are directivă ca actualul administrator judiciar să se ocupe de reorganizare”, a afirmat Petru Tudorache.

Administratorul judiciar al societăţii finanţate din bani publici a refuzat să ne ofere un punct de vedere pe marginea acestui subiect, precizând că „domnul Tudorache are dreptul să se adreseze organelor abilitate” şi „nu ştiu de când ziarul face anchetă în locul Parchetului”, alegând, în schimb, să încheie convorbirea, trântindu-ne telefonul în nas. Ulterior, administratorul judiciar nu a mai putut fi contactat.

Alte falimente, acelaşi administrator judiciar

Coincidenţă sau nu, administratorul judiciar Caragea CM IPURL s-a ocupat şi de alte societăţi comerciale, dar cu capital privat, ajunse în pragul falimentului, al căror director sau administrator a fost tot Luciano Tudor (fostul director de la Drumuri şi Poduri). Mobimod Tecuci (asupra căreia planează suspiciunea de returnare ilegală de TVA) şi Supratec Tecuci, al căror director, respectiv administrator, a fost Luciano Tudor, au solicitat Tribunalului Galaţi, în anul 2011, numirea aceluiaşi administrator judiciar. De remarcat este că în aceste cazuri nu s-a solicitat antrenarea răspunderii conducerii societăţii. Tot la Tribunalul Galaţi, SC Dodali SRL Tecuci, cenzor şi furnizor pentru Mobimod SA Tecuci, figurează cu o cerere pentru numirea în calitatea de administrator judiciar a lui Enagea Lichidări IPURL Galaţi (colaboratorul administratorului judiciar de la Drumuri şi Poduri). Din aceste considerente, surse din rândul creditorilor ne-au spus că intenţionează să solicite numirea unui alt administrator judiciar la societatea Drumuri şi Poduri.

CJ, în căutarea unui administrator special

Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, ne-a declarat că noul reprezentant al CJ în AGA a societăţii Drumuri şi Poduri va numi un administrator special, care să supervizeze activitatea administratorului judiciar. În ceea ce priveşte acuzaţiile directorului demis, Cornel Hamza a afirmat că sunt „doar simple vorbe”. „CJ caută, în prezent, o persoană cinstită pentru a fi desemnată administrator special. Un om de bună credinţă este foarte greu de găsit. În ceea ce priveşte acuzaţiile lui Tudorache, sunt vorbe şi atât. Drumuri şi Poduri, fiind societate comercială, poate fi ajutată de CJ doar cu lucrări prin atribuire directă, de 15.000 de euro. Nu s-a ivit această ocazie în perioada în care a fost domnul Tudorache. Dacă sunt fapte, să meargă unde trebuie cu dovezile. CA hotărăşte administratorul judiciar, nu eu. Nu am dat comenzi şi nu am făcut nimic. Oricine poate să acuze. Eu nu am nici drept de decizie acolo şi nici de semnătură”, ne-a declarat Cornel Hamza.

Creditorii bat la poarta societăţii

Conform deciziei magistraţilor Tribunalului Galaţi din data de 31 mai 2013, miercuri, la sediul Drumuri şi Poduri, va avea loc adunarea creditorilor. Printre firmele către care Drumuri şi Poduri înregistrează datorii se numără şi renumiţii constructori Tancrad şi Vega '93, precum şi Primăria Galaţi, Primăria Tecuci, BRD, Apaterm, Electrica, dar şi alte unităţi administrativ teritoriale şi societăţi comerciale.

Conform deciziei Tribunalului, administratorul judiciar al Drumuri şi Poduri are obligaţia de a întocmi şi a depune instanţei „un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă”.

 

Citit 6807 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2013 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.