ATENŢIE, gălăţeni! Lipsa certificatului energetic vă poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei

ATENŢIE, gălăţeni! Lipsa certificatului energetic vă poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectoratul de Stat în Construcţii, cu ochii pe imobilele din oraş * Proprietarii nu mai pot vinde sau închiria locuinţe, dacă nu deţin un certificat energetic, în timp ce constructorii riscă, în lipsa documentului, să nu poată face recepţia lucrărilor


Sancţiunile sunt drastice pentru persoanele fizice sau juridice care închiriază sau vând locuinţe, fără a beneficia de un certificat de performanţă energetică a clădirii. Conform Legii 159/2013, care completează Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, gălăţenii riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 250 şi 10.000 de lei, în cazul în care vor fi prinşi pe picior greşit. Potrivit legii, "pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie după certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii sau unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere sau să o închirieze, după caz”. Certificatul este necesar şi în cazul clădirilor aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, aici fiind obligatorie şi afişarea lui. În cazul clădirilor şi monumentelor protejate, însă, care fie fac parte din zone construite protejate, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, nu se solicită certificat energetic. Nici pentru clădirile în care funcţionează lăcaşuri de cult nu se solicită un astfel de document.

Controale ale Inspectoratului în Construcţii

Inspectoratul de Stat în Construcţii Galaţi a demarat deja un control tematic, ce se va încheia la sfârşitul anului, şi care vizează, în special, imobilele aflate în proprietatea sau în administrarea autorităţilor publice. Inginerii din cadrul instituţiei vor verifica certificatele de performanţă energetică ale imobilelor, precum şi raportul de audit energetic, întocmit de către firmele specializate în acest sens. Conform Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în Galaţi există 35 de auditori avizaţi de către minister, pe care îi veţi putea descoperi accesând link-ul http://www.mdrt.ro/constructii/atestari-tehnico-profesionale/-5742. Conform inginerului Mihail Negru, şef serviciu în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Galaţi, persoanele juridice care execută lucrări de construcţie sau renovare şi nu deţin certificate de performanţă energetică a imobilului nu vor putea face recepţia lucrărilor. „Toţi proprietarii, inclusiv persoanele juridice, au obligaţia să obţină acest certificat energetic”, a precizat ing. Mihail Negru. Inginerul-şef a mai precizat că, în condiţiile în care o scară de bloc obţine certificat energetic actul este valabil pentru toate apartamentele de pe tronsonul respectiv.

Acesta este de părere că certificatul energetic va influenţa foarte mult piaţa imobiliară, iar efectele vor fi resimţite, cel mai bine, peste aproximativ şase luni de zile.

Certificatele energetice au, de regulă, o durată de 10 ani de zile.

Cât costă documentul

Conform auditorilor gălăţeni, orientativ, preţul certificatului de performanţă energetică pentru un apartament poate fi cuprins între 150 de lei şi 350 de lei, în timp ce pentru o casă poate urca şi până la 500 de lei. Pentru o vilă extrem de spaţioasă, un proprietar ar putea plăti şi 1.000 de lei.

Citit 6888 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.