ATENŢIE, gălăţeni! Lipsa certificatului energetic vă poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei

ATENŢIE, gălăţeni! Lipsa certificatului energetic vă poate aduce sancţiuni de până la 10.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectoratul de Stat în Construcţii, cu ochii pe imobilele din oraş * Proprietarii nu mai pot vinde sau închiria locuinţe, dacă nu deţin un certificat energetic, în timp ce constructorii riscă, în lipsa documentului, să nu poată face recepţia lucrărilor


Sancţiunile sunt drastice pentru persoanele fizice sau juridice care închiriază sau vând locuinţe, fără a beneficia de un certificat de performanţă energetică a clădirii. Conform Legii 159/2013, care completează Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, gălăţenii riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 250 şi 10.000 de lei, în cazul în care vor fi prinşi pe picior greşit. Potrivit legii, "pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie după certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii sau unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere sau să o închirieze, după caz”. Certificatul este necesar şi în cazul clădirilor aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, aici fiind obligatorie şi afişarea lui. În cazul clădirilor şi monumentelor protejate, însă, care fie fac parte din zone construite protejate, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, nu se solicită certificat energetic. Nici pentru clădirile în care funcţionează lăcaşuri de cult nu se solicită un astfel de document.

Controale ale Inspectoratului în Construcţii

Inspectoratul de Stat în Construcţii Galaţi a demarat deja un control tematic, ce se va încheia la sfârşitul anului, şi care vizează, în special, imobilele aflate în proprietatea sau în administrarea autorităţilor publice. Inginerii din cadrul instituţiei vor verifica certificatele de performanţă energetică ale imobilelor, precum şi raportul de audit energetic, întocmit de către firmele specializate în acest sens. Conform Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în Galaţi există 35 de auditori avizaţi de către minister, pe care îi veţi putea descoperi accesând link-ul http://www.mdrt.ro/constructii/atestari-tehnico-profesionale/-5742. Conform inginerului Mihail Negru, şef serviciu în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Galaţi, persoanele juridice care execută lucrări de construcţie sau renovare şi nu deţin certificate de performanţă energetică a imobilului nu vor putea face recepţia lucrărilor. „Toţi proprietarii, inclusiv persoanele juridice, au obligaţia să obţină acest certificat energetic”, a precizat ing. Mihail Negru. Inginerul-şef a mai precizat că, în condiţiile în care o scară de bloc obţine certificat energetic actul este valabil pentru toate apartamentele de pe tronsonul respectiv.
Acesta este de părere că certificatul energetic va influenţa foarte mult piaţa imobiliară, iar efectele vor fi resimţite, cel mai bine, peste aproximativ şase luni de zile.
Certificatele energetice au, de regulă, o durată de 10 ani de zile.

Cât costă documentul

Conform auditorilor gălăţeni, orientativ, preţul certificatului de performanţă energetică pentru un apartament poate fi cuprins între 150 de lei şi 350 de lei, în timp ce pentru o casă poate urca şi până la 500 de lei. Pentru o vilă extrem de spaţioasă, un proprietar ar putea plăti şi 1.000 de lei.

Citit 6394 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 18:41

19 comentarii

 • postat de noni
  Joi, 05 Septembrie 2013 08:46
  5.13.213.***
  usl inveteaza de la o vreme c-am multe taxe, a mai ramas si taxa de a circula pe trotuar ca ne trebuie rovignieta
  0
  0
  Raportează
 • postat de noni
  Joi, 05 Septembrie 2013 08:41
  5.13.213.***
  nu mai stiu pe ce sa mai ia bani,acele firme care sint angajate sa anvelopeze apartamentele nu trebuie sa se apuce de treaba daca propietarul imobilului nu are acel certificat scos, aprop sala sporturilor are certificat energetic si cine la platit si din banii cui?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ordinul Arhitectilor @ mateescu
  Duminică, 11 August 2013 13:57
  92.84.46.***
  Nimeni in lume nu da garantii mai mari pentru polistiren. In climat cald se poate "gazeifica" iar in conditii cald-rece,rece cald, granulele din compozitie "lucreaza" pana la destructurare . Pana si parerile celor mai faimosi arhitecti sunt impartite,unii considerand ca lemnul este solutia optima /eco/ de izolare termica ,altii considera polistirenul cancerigen si interzis sau "nerecomandat " in unele tari . La noi aceasta solutie constructiva are garantie zece ani ,fiind cea mai ieftina pentru cladirile obisnuite,Cele de patrimoniu nu intra in discutie datorita valorii arhitecturale la exterior.
  0
  1
  Raportează
 • postat de mateescu
  Duminică, 11 August 2013 11:01
  92.85.249.***
  De ce valabilitatea acestui "extraordinar"certificat este de 10 ani? Ce se poate intampla in cel de-al 11-lea an si dupa aceea cu peretii imobilului? Se vor subtia, sau ce? Un imobil odata ce este izolat, asa va ramane! Sau se intentioneaza sa se mai restranga niste baremuri? Adica, ce e bun astazi, in materie de confort termic, sa nu mai fie la fel de bun peste 10 ani?
  Au dreptate toti cei care au comentat aici, totul este o mare ESCROCHERIE, pentru a inlesni unora sa faca bani din buzunarul celorlalti. Pe cand ceilalti, (cei multi), nu au fost luati in calcul niciodata cand a fost vorba de "impartirea" avantajelor. Pe jecmanirea celor multi s-a mizat intotdeauna cand a fost vorba de imbogatirea celor cativa (putini) concetateni.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion Ghica
  Sâmbătă, 10 August 2013 15:59
  66.168.187.***
  Ce stupiditate!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 August 2013 00:06
  5.13.139.***
  LE DAU MULTA M.....E ALORA DE LA INSPECTORATUL DE FRECAT MENTA IN CONSTRUCTII, APOI CELOR CARE AU INVENTAT BANII NEMUNCITI SI MAI MULTA... SI FIICELOR LOR DACA SUNT MAJORE SI NU SUNT GRASE SAU AU SILICOANE!
  UN ALT RAHAT INVENTAT CA SI TAXA ILLEGALA PE ASIGURAREA DE FLORI IN VANT (DE SUB COADA CALULUI) Cititi legea in caz ca vine cutremurul cel mare IN CEL MAI BUN CAZ primit 1000-5000E. CUM POTI SA-FI FAC ALT BLOC SAU SA TE MUTI INTR_UNUL NOU CU BANII ASTIA. NICI HOLUL DE LA INTRARE NU TI-L PLATESTI! SI ASTA DACA NU-TI DA TEAPA FIRMA ASIGURATORIE... APELEAZA LA TERTIPURI AVOCATZESTI SAU FUGE CU BANII CA-N TURCIA!

  SA STEA TZEPENI SI USCATI PANA VAD BANI NEMUNCITZI D ELA CINEVA! PROST E CINE DA, NU CINE CERE! TRAIM INTR-UN STAT MAFIOT CARE-SI PERMITE ORICE SI ORICUM FIIND IN FALIMENT DE MULT TIMP!

  PS: Imi cer scuze pentru Caps Lock dar nu PENTRU JIGNIRI... SUNT MERITAT CU VARF SI INDESAT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Legea 159 /2013 ,a avut Dezbatere publica???
  Vineri, 09 August 2013 23:27
  92.84.46.***
  Singura cale de a le taia elanul taxatorilor este ,"actiune colectiva la CEDO . Se incalca flagrant Drepturile Omului pri n impunerile si taxele obligatorii ,netinandu_se cont de "limita de suportabilitate" a populatiei . Aceste proceduri sunt incurajate de toti factorii politici care au sugrumat nivelul de trai din Romania . La umbra asa ziselor legi democratice guvernantii se fac ca "nu vad" cum o majoritate este inrobita de o minoritate cu expertiza in cheltuirea banutului public. Remarca: Mi-am facut izolatie standard, am instalat Centrala, geamurile si usile asemenea si era "rentabil" ,dar acum la noile preturi / gaze ,electricitate ,intretinere / efortul cheltuielilor ma aduce in pozitia zero. Pentru fiecare 10% beneficiu ,se pierde 80% energie umana si materiala in favoarea statului, care culmea nu mai are drumuri ,trenuri .vapoare, avioane,profesori , doctori ,spitale,si multe altele pe care le stiti. S-a promis un stat "suplu" .Cand?
  0
  0
  Raportează
 • postat de shakespeare
  Vineri, 09 August 2013 17:06
  93.48.32.***
  legea 159/2013 care completeaza legea din 2005...... cred ca tot boul asta de Basescu a modificat-o, sau probabil noii veniti la putere.......ca de , au o foame de bani.....ca ne cauta prin toate buzunarele.......deh.....doar noi i-am adus la putere si i-am votat cu doua miini.....chiar i-am primit cu buchete de flori.....iar ei acum prin deghizatul de prim ministru , care a inceput sa-si incrunte fruntea cand ne priveste......ne pune in brate funia si sapunul , ca sa ne spinzuram singuri.......ca de fapt ei atat au dorit ........sa puna mina pe putere.....in rest nu-i mai intereseaza........din cate au promis.......nimic nu sa realizat, ci ,chiar a majorat taxele ....si le va mai majora , pentru ca noi nu vrem sa percepem gandurile negre ale acestor vatafi........oare pina cand vom mai rezista.........iar privitor la acel certificat energetic.....este o facatura.......pentru ca cei ce lucreaza la acest inspectorat in constructii , trebuie sa se autofinanteze ca sa aiba de unde sa-si ia salariile......si de unde sa scoata bani , decat de la noi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Vineri, 09 August 2013 16:51
  89.136.186.***
  Este un abuz si suntem jecmaniti de bani si cu acesti certificat energetic si toate putorile de functionari si politicieni care nu au muncit in viata lor ne fura si ne jecmanesc prin aceste legi abuzive pe care le dau! Sa facem o asociatie si sa ii dam in judecata si sa protestam impotriva acestor hoti! Vor taxe peste tot: taxa la permis, taxa la buletin, taxa la casatorie, taxa la imormantare, taxa la asigurare casa, taxa la asigurare masina, la rovinieta dar dau in gropi, taxa la scoala, taxa la spitale, taxa la gradinita, taxa la aeroport, taxa la asociatia de proprietari, taxa la gaze, etc. numai taxe si iar taxe . de unde sa va dam mai nesimtitilor ca nu toti avem bani si 80 la suta traim cu 1000 lei pe luna. de unde? hotilor! la munca putorilor! de era ceausescu ce va facea voua lichelelor!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 09 August 2013 16:11
  83.103.238.***
  Alta smecherie de luat banii de la fraieri. Asa ati tipat ca daca nu se pun repartitoarevom fi buni de plata unor amenzi ce ne vor usca buzunarele.ACUM saracii oameni nu stiu ce sa mai faca ca sa scape de repartitoare,caci de platit platescs mai mult,dar stau in frig.Cine a avut posibilitatea a pus centrala si a terminat/o cu excrocii.Asa si cu acest certificat,o excrocherie,auzi e valabil numai 10 ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de agurida
  Vineri, 09 August 2013 15:49
  79.116.99.***
  Daca eu vreau sa stau in frig ,ce aveti cu mine,nenorocitilor,nu puteti sa stati de grija mea?Nu-mi tebuie si nici nu vreau sa scot asa ceva.Iata inca o metoda de jacmaneala...daca vreau sa vand apartamentul,vine cumparatorul si in functie de izolatie ,negociez...de ce-mi cereti aceasta hartie ,care-i rostul acestui certificat ?Nu puteti sta in birouri ca tremur eu de frig?
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul domn
  Vineri, 09 August 2013 13:25
  89.136.186.***
  sa nu mai permitem tuturor escrocilor sa ne mai jecmaneasca HAI IN STRADA ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 09 August 2013 13:21
  220.239.171.***
  Noi nu facem politica ca suntem smecheri sa faca cine-o vrea eu platesc daca vreau, asa ar zice multi handicapati din Romania si Galatiul nu duce lipsa de astfel de nulitati.
  Asa arata lipsa de interes a romanilor, adica se transforma in profit pentru altii. Stimata doamna Corina Dobre sau poate domnisoara, nu da o stire complecta cum ar fi : cum se procedeaza pentru obtinerea unui astfel de certificat, de la cine mai exact se poate obtine,de la posta sau de la popa? cum se incaseaza banii ? la metru patrat, la KG,
  dupa valoarea proprietatii sau dupa aprecierea smecherilor ? cat timp este valabil acel certificat, cine la propus sau cine la votat. Unii zic ca pestele de la cap se impute si ma intreb daca din cap fac parte si cei din presa.
  Stiu ca presa pe vremuri era metoda bolsevica de manipulare a maselor si ma untreb: oare sa se fi schimbat in presa de azi ? Inainte presa era manipulata cu un scop, ca sa-i faca pe oameni sa taca si sa tina capul plecat, sa munceasca ca unii sa aiba si altii sa-si doreasca, acum vad ca unii au si altii fura. oare in interesul cui vrea presa sa ne mai abureasca ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de hudini_bmx
  Vineri, 09 August 2013 12:03
  84.123.70.***
  vom iesi in strada , cu miile , hotilor , nu mai stiti cum sa furati , daci legii sa va apere pe voi si sa ne saraceasca pe noi , romanii de rand , va veni si ziua in care veti sfarsi cu funia de gat , atarnad de stalpii , hotiilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de potential cumparator
  Vineri, 09 August 2013 10:20
  5.13.168.***
  Pentru autoarea articolului : dar daca eu .cumparator, nu sunt interesat de aceasta hartie ( ce stiti in acest sens?)mai poate fi obligat vanzatorul sa -si scoata acel certificat energetic ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 09 August 2013 10:14
  5.13.146.***
  Alta mirlanie sa se poata stoarce de bani cetateanul , mai voua chiar nu va este rusine de toate hotiile astea pe fata ? ... vreau si eu sa-mi explice cineva care este utilitatea acestui act , cu ce ajuta el si la ce ... dupa ce ca apt. se vind pe preturi de nimic acum incepeti sa cereti tot felul de hirtii care toate costa de ordinul sutelor de lei , ca nu te mai alegi cu nimic daca vinzi o casa . De asta si de multe altele care intimpla in Romania , tineretul pleaca mincind pamintul unde vad cu ochii , si sincer si mie care am trecut de prima tinere imi vine sa plec oriunde , numai aici sa nu mai stau , sa vezi cum toti incompetentii te privesc de sus si te injosesc , mi-e scirba de tara asta si de cei care conduc numai pentru interesele lor , populatia nu are nici o valoare pentru ei , este o sursa vesnica de bani nemunciti ....huooooo, rusine sa va fie .
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 09 August 2013 09:26
  5.13.143.***
  ohoooo.au gasit putorile birocratice cu functii inventate pentru acolitii politici,fine,fiice si odrasle blege angajate cu pile ,prin institutiile statului o modalitate de a trai pe banii celor ce muncesc in timp ce ei iau bani dand hartii.oameni buni?nu sant singurii.asiguratorii fac la fel.oriunde vati intra intr-un birou,veti platri hartii stampilate,ori semnate de vedetele respective si veti plati destul,aroganta si importanta acestor angajati ai nostri care se cred stapani de sclavi,si pretind plecaciuni,puparuri in fund ori mita ca sa se rezolve.Romanie,Romanie.cand vom ramane orfani de paduchii si parazitii astia si de ceilalti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de fara de partid
  Vineri, 09 August 2013 07:50
  5.13.211.***
  ce bou sunt, ma incalzesc cu certificatul , in doua variante , ma uit la el si ma enervez, producand caldura sau ii dau foc si......iar ma incalzesc
  0
  0
  Raportează
 • postat de fara de partid
  Vineri, 09 August 2013 07:47
  5.13.215.***
  Daca eu, cetatean al Galatiului am certificat energetic , cu ce o sa ma incalzeasca la iarna CA STIU, sa CA AM CERTIFICAT?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.