Plângeri penale pentru "şmecherii" din Galaţi cu ajutoare de încălzire

Plângeri penale pentru "şmecherii" din Galaţi cu ajutoare de încălzire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Primăriei va face plângere penală împotriva persoanelor care nu vor restitui banii încasaţi ilegal ca ajutoare la încălzire


Acţiunile Primăriei privind descurajarea gălăţenilor care, deşi au surse de venit decente sau chiar înfloritoare, pozează în săraci pentru a obţine ajutoare de la stat vor merge inclusiv până la depunerea unor plângeri penale. De altfel, legea prevede sancţiuni pentru impostori, cât şi obligaţia primarului de a sesiza organele de urmărie penală. Pe de altă parte, conducerea municipalităţii a ales să formuleze plângere penală doar împotriva săracilor închipuiţi care nu vor da curs cererii Primăriei de a returna sumele de bani încasate în mod ilegal. Autorităţile au explicat că au luat această decizie deoarece costurile unei eventuale sesizări către organele abilitate ar fi mult prea mari, în comparaţie cu sumele pe care săracii închipuiţi sunt obligaţi să le restituie. N-ar fi deci exclus ca şmecherii - cu BMW X5, Mercedes, cu mai multe locuinţe, terenuri şi spaţii comerciale - care au abuzat de sistemul public de acordare a ajutoarelor sociale să scape basma curată, doar returnând cele câteva sute de lei şi fără să răspundă în faţa legii pentru fals, uz de fals sau înşelăciune. Desigur, faptul că Primăria are o poziţie mai fermă faţă de impostori este de lăudat, însă se impun acţiuni suplimentare de prevenire a fraudelor. Altfel, nu numai că unii vor continua să dea în continuare cu tifla comunităţii, dar şi sume deloc neglijabile nu vor mai ajunge la cei care au cu adevărat nevoie de ele.

Ce spune legea

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011, privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi a veniturilor acesteia. Sumele încasate necuvenit „se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu (…) Dacă se constituie că fapta titularului constituie infracţiune, primarul are obligaţia să sesizeze organul de urmărire penală. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz”, conform OUG 70/2011. Acelaşi act normativ prevede o sancţiune cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei pentru titular, dacă, atunci când a completat cererea, a „omis” să declarare bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi componenţa corectă a familiei ori veniturile membrilor acesteia.

Reamintim că autorităţile trebuie să recupereze nu mai puţin de 74.628 de lei de la gălăţenii care au beneficiat ilegal de ajutoare de încălzire. Potrivit lui Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în urma anchetelor sociale şi a verificărilor Comisiei de Căldură, în intervalul martie - august au fost identificate aproape 200 de declaraţii care cuprindeau date incomplete despre bunurile deţinute de solicitanţii ajutoarelor pentru căldură în iarna 2012-2013. „Cele 194 de dosare înseamnă 7,2 la sută din totalul dosarelor verificate, în număr de 2.708 (…) În acest moment, Comisia de Căldură verifică alte 600 de dosare ai căror titulari au fost invitaţi la sediul de la Patinoar pentru lămuriri”, declara, marţi, reprezentantul Primăriei.

Conform legii, primarii au obligaţia de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, la solicitarea agenţiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia pentru cel puţin 60 la sută dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Iarna trecută, 25.764 de gălăţeni au solicitat ajutoare pentru încălzire.

În această iarnă, condiţii noi pentru obţinerea sumelor

Legislaţia care prevede acordarea acestor facilităţi a fost modificată recent, prin Ordonanţa de Guvern 27/2013, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie şi care schimbă parţial condiţiile de acordare a ajutoarelor de căldură, lărgind numărul potenţialilor beneficiari, pe de o parte, dar pe de altă parte impunând condiţii mai stricte de verificare a corectitudinii solicitărilor în baza cărora se suportă parţial costurile de încălzire a locuinţelor, pentru familiile cu venituri reduse.

Citit 2423 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.