Şefii comunelor calamitate, neglijenţi cu acte/ Edilii au chiulit de la pregătirea pentru dezastre
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şefii comunelor calamitate, neglijenţi cu acte/ Edilii au chiulit de la pregătirea pentru dezastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Edilii gălăţeni nu dau doi bani pe acţiunile de pregătire pentru situaţii de urgenţă * Nu mai miră pe nimeni că unii dintre primari habar nu au cum să acţioneze în caz de dezastru * Cei care decontează incompetenţa şi nepăsarea edililor sunt chiar locuitorii din comune


Deşi primarii sunt prinşi pe picior greşit de fiecare dată când se produc catastrofe, atunci când trebuie să înveţe cum să acţioneze în astfel de situaţii, edilii nu manifestă nici cel mai mic interes. Mai bine de jumătate dintre primarii gălăţeni nu participă la instruirile, exerciţiile şi aplicaţiile de pregătire privind protecţia civilă, organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Indiferenţi la siguranţa cetăţenilor

Rapoartele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la cursurile de pregătire privind protecţia civilă, pe care le desfăşoară cu administraţiile publice locale, demonstrează clar că primarii din judeţ sunt total dezinteresaţi de modul în care trebuie să acţioneze în caz de dezastre, dar şi de măsurile pe care trebuie să le ia pentru a proteja cetăţenii în fruntea cărora se află.
În anul 2011, de la cursurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă referitoare la protecţia civilă în caz de dezastre au absentat nu mai puţin de 10 primari care, în perioada 11 septembrie-13 septembrie 2013, s-au confruntat cu probleme extrem de grave din cauza inundaţiilor. Aleşii comunelor Cuca, Tudor Vladimirescu, Umbrăreşti, Măstăcani, Oancea, Valea Mărului, Suceveni, Smulţi şi Cuza Vodă, cărora „natura” le-a dat o palmă în urmă cu aproximativ două săptămâni, au ignorat invitaţia reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Asta în ciuda faptului că, potrivit Legii 481/2004 (republicată în 2008), autorităţile au obligaţia de a participa la instruirile, exerciţiile şi aplicaţiile de pregătire privind protecţia civilă. Conform raportului ISU, 28 la sută dintre reprezentanţii administraţiilor publice locale convocaţi au absentat. Nici în anul 2012 lucrurile nu au stat mai bine. Prezenţa edililor la cursurile ISU a fost şi mai slabă; nu mai puţin de 34 la sută dintre reprezentanţii administraţiilor publice locale au absentat de la cursurile de care depindea siguranţa cetăţenilor. Primarii din Oancea, Corni, Corod, Tudor Vladimirescu, Costache Negri, Cuza Vodă, Jorăşti, Suceveni şi Suhurlui au lipsit de la aplicaţii.
În teorie, aşa cum precizează art. 21, al. 3 din legea mai sus amintită, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale poartă întreaga răspundere pentru asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei afectate de urmările calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă”. În realitate însă, participare la pregătirea pentru lupta împotriva dezastrelor arată cam cât de mult le pasă unora dintre primari de soarta celor care le-au dat votul.

Amenzi infime pentru buzunarele aleşilor
Edilii care nu participă la instruirile, exerciţiile şi aplicaţiile de pregătire privind protecţia civilă sunt sancţionaţi mai mult decât blând de lege. Primarii se pot alege cu amenzi cuprinse între doar 50 de lei şi 100 de lei, conform Legii 481/2004 privind protecţia civilă. Nu este de mirare că edilii din judeţ calcă pe „bec” ori de câte ori au ocazia în condiţiile în care cuantumul unei amenzi este mai mică decât nota de plată a unui primar, după ce a luat prânzul într-un restaurant.

 

Citit 1973 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 00:55

3 comentarii

 • postat de CHIRILOAIE
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 09:28
  89.122.188.***
  E drept, am lipsit de la curs dar dupa 30 de ani de activitate in domeniu consider ca nu am ce invata in plus si sa cheltui fondurile primariei inutil, nu vreu. Am luat la nivel local toate masurile posibile - dotare pt. interventii - autospeciala stins incendii, buldoexcavator, remorci, tractor cu incarcator, autocamioneta transport materiale si persoane, microbuz, 6 grupuri electrogene, doua motojoagare, echipament protectie iarna-vara, unelte genistice, funii, dispozitive de tractare, statii radio emisie, telefoane mobile pe doua retele de emisi, spatii de cazare, marmide hrana calda, gamele aluminiu, indicatoare rutiere, si multe altele
  Am echipe formate din personalul permanent al primariei pregatite sa intervina la orice tip de calamitete. Populatia este instiintata permanent si reactioneaza in consecinta, in preajma iernii primesc de la primarie chiar scrisori-indrumar cu modul de pregatire si comportare pe timpul iernii.Sunt doar o parte din pregatiri iar aluzia semnatarei articolului cu pranzul la restaurant nu se potriveste. pentru o exemplificare exhaustiva va invit la primaria Oancea. cu respect, permanent in slujba comunitatii, primar Victor CHIRILOAIE.
  0
  3
  Raportează
 • postat de mitica
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 07:47
  92.85.152.***
  Cu ce l-a ajutat pe primarul din Cudalbi faptul ca a fost la curs?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Elena
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 05:31
  109.186.101.***
  Avem nevoie de legi aspre care sa forteze schimbarea, altfel batem pasul pe loc inca multa vreme....!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.