Sinistraţii gălăţeni tremură de frig în module! Încălzirea oamenilor, la mâna autorităţilor

Sinistraţii gălăţeni tremură de frig în module! Încălzirea oamenilor, la mâna autorităţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii evacuaţi din casele distruse de ape riscă să îngheţe de frig, la propriu, în această iarnă, în modulele puse la dispoziţie de autorităţi ' Primarii din localităţile calamitate contestă eficienţa locuinţelor modulare


Sfâşiaţi de durere şi cu sănătatea şubrezită, sinistraţii din comunele calamitate sunt supuşi la teste pentru supravieţuire de către autorităţi. Lucru de neconceput, având în vedere promisiunile potrivit cărora oamenii sunt acum în siguranţă şi vor beneficia de tot suportul pentru a-şi putea relua traiul, în condiţii cât de cât decente.

Cutii fără încălzire, pe post de casă

Cele câteva sute de locuinţe modulare amplasate în comunele calamitate din judeţ se dovedesc ineficiente pe timp de iarnă. „Cutiile din plastic”, aşa cum sunt numite de către mai mulţi edili, nu sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, astfel că sinistraţii au şanse foarte mari, dacă autorităţile nu iau măsuri, să stea în frig la iarnă. În această situaţie sunt sute de vârstnici, cu probleme de sănătate, părinţi, dar şi copii.

Mai mulţi edili din localităţile calamitate au recunoscut că oamenii nu pot supravieţui în asemenea condiţii. „Nu se poate sta în module şi la iarnă. Nu au cum să supravieţuiască. Vor îngheţa. Acolo este foarte frig. Pot sta doar pentru moment; deocamdată, încă se mai poate. Eu le-am şi zis să îşi construiască ceva, o cămăruţă, dacă nu pot mai multe camere. Vom vedea după ce se va finaliza evaluarea pagubelor fiecărei familii, ce bani vor primi şi ce vor putea face cu ei. Va depinde şi de resurse financiare, dar şi de vreme şi spiritul gospodăresc al fiecăruia. Cumva trebuie să gestionăm şi această problemă, dar fără încălzire nu au cum să trăiască”, ne-a declarat Ştefan Drugan, primarul comunei Cudalbi.

Calorifere electrice, dar pe banii cui?

Florin Han, viceprimarul comunei Costache Negri, ne-a spus că singura soluţie pentru ca sinistraţii să se poată încălzi în această iarnă este achiziţionarea unor calorifere electrice. Aici intervine însă o altă problemă, potrivit edilului: nu în toate modulele pot fi montate asemenea aparate. „Acum, modulele sunt racordate la energie electrică, totul este contorizat. Singura sursă de căldură ar putea fi un calorifer, numai că nu pot fi introduse în toate modulele. Există mai multe modele. Unele nu au nici geam, doar uşă. Cum bagi un calorifer în alea?”, a precizat Florin Han.

În ciuda faptului că atât premierul Victor Ponta şi ministrul Radu Stroe, cât şi conducerea Consiliului Judeţului au afirmat că sinistraţii nu vor plăti energia electrică de care vor beneficia, primarii ridică din umeri, precizând că, la acest moment, nu au bani pentru a le deconta facturile gălăţenilor evacuaţi. „O să vedem. Probabil vom găsi o soluţie. Îşi cumpără fiecare calorifer - căci noi nu avem aşa ceva în stoc, îşi montează şi îşi plăteşte factura. Noi nu avem vreo posibilitate, momentan. Vom face nişte calcule pe buget, să vedem cum îi putem ajuta”, ne-a declarat Mihăiţă Vlad, primarul comunei Cuca.

Mobilizare în Costache Negri şi Slobozia Conachi

Pentru că modulele sunt considerate ineficiente, la Costache Negri, acolo unde au fost amplasate cele mai multe locuinţe modulare (aproximativ 70), conducerea Primăriei a luat decizia de a le pune la dispoziţia sinistraţilor patru camere în care să se cazeze, în timpul sezonul rece. „În fiecare cameră sunt câte 20 de locuri, deci, în total, avem 80. Am aranjat aceste camere cu tot ce trebuie, într-o fostă clădire a unei unităţi de învăţământ, dar şi în altă parte. Acestea sunt pentru cei cu situaţii dificile, care au probleme mari de sănătate, mulţi copii. Asta le putem asigura doar unora dintre ei”, ne-a declarat viceprimarul Florin Han.

Ion Neculau, primarul din Slobozia Conachi, acolo unde sunt amplasate aproximativ 20 de module, ne-a asigurat că sinistraţii din comună nu vor plăti energia electrică şi că, deja, a luat legătura cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca în module să fie instalate calorifere electrice. „Am satisfăcut toate cererile oamenilor. Noi le-am amplasat în curtea fiecăruia. Ziua îşi mai pune la punct în curte, reface ceea ce poate, iar seara stă în modul, unde doarme. Am luat toate măsurile pentru ajutorarea populaţiei. Avem o amplasare optimă, facem eforturi cu ISU, colaborăm şi depunem interes. Dacă nu ne va ajuta statul să suportăm facturile la energie ale oamenilor, vom găsi noi, oricum, soluţii”, ne-a declarat Ion Neculau.

Există şi primari care „nu ştiu”

Singurul, dintre primarii contactaţi, care nu găsise, nici până ieri, cel puţin teoretic, o soluţie la problema încălzirii modulelor sinistraţilor a fost edilul-şef al comunei Pechea, Mihăiţă Măncilă. „Ştiu că sunt module fără calorifere. Nu ştiu cu ce se vor încălzi. Poate radiator…”, a afirmat primarul din Pechea, vădit lipsit de inspiraţie sau preocupare.

Citit 2427 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.