Cele trei liste ale Primăriei: Ce mai rămâne în picioare în Galaţi în cazul unui seism?

Cele trei liste ale Primăriei: Ce mai rămâne în picioare în Galaţi în cazul unui seism?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oficial, peste o sută de imobile cu risc seismic I, II şi III sunt în pericol să se prăbuşească ori să fie avariate în cazul unui cutremur zdravăn * Lista construcţiilor care ne pot pune în pericol viaţa este însă mult mai mare, pentru că sute de blocuri au structura de rezistenţă afectată de modernizările şi transformările apartamentelor dar şi de apa din subsoluri


Ce va rămâne în picioare în Galaţi în cazul unui cutremur magnitudine mare? Greu de spus. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Primăriei Galaţi, 159 de imobile din oraş sunt diagnosticate cu risc seismic I, II, III sau IV. Aşa cum semnalam şi în primăvară, pe site-ul Ministerului Dezvoltării există o listă a clădirilor de locuit expertizate tehnic în perioada 1993-2007, care cuprinde 112 imobile din Galaţi, dintre care 61 încadrate în clasa de risc seismic I. Din păcate, lista nu a mai fost actualizată de atunci. Partea delicată este că pe o listă de imobile expertizate şi propuse spre demolare de Primăria municipiului Galaţi sunt 14 imobile încadrate în clasa de risc seismic I care nu se regăsesc pe lista ministerului! Deci adevărul este, undeva, pe la mijloc.

Încă n-au picat!

Pe site-ul Primăriei Galaţi există trei secţiuni speciale referitoare la consolidarea imobilelor. Pe lista clădirilor propuse spre demolare, toate „diagnosticate” cu risc seismic I, se află nu mai puţin de 71 de clădiri, dintre care numai două au fost demolate, iar o a treia demolată parţial. Cele mai multe clădiri sunt în zona centrală şi în zona veche a oraşului. Alte 60 de clădiri cu risc seismic I, II, III şi IV sunt propuse spre consolidare, pe o listă separată. În fine, cea de-a treia listă de pe site-ul administraţiei locale are în vedere „imobilele consolidate”. Este vorba despre 52 de clădiri, dintre care doar 24 au scăpat de bulina roşie ori de riscul seismic, pentru că au fost deja consolidate sau sunt în curs de consolidare. De la numărul 25 în sus, riscul seismic este la el „acasă”. Situaţia este şi mai gravă pentru că în cauză sunt numai blocuri de locuinţe situate în Ţiglina I, Micro 19, Mico 17 şi Mazepa, şi pe strada Domnească.

Citit 8621 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2013 22:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.