Spitalul Judeţean, neasigurat în caz de incendiu/ Bolnavii de la etajele superioare, în pericol
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Spitalul Judeţean, neasigurat în caz de incendiu/ Bolnavii de la etajele superioare, în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cazul unui incendiu de proporţii, sute de bolnavi imobilizaţi la pat riscă să nu poată fi evacuaţi * Nenumăratele semnale de alarmă ale ISU au rămas fără ecou


Sute de bolnavi, internaţi în secţii găzduite de etajele 5,6,7,8 şi 9 ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf.Ap.Andrei” din Galaţi riscă să nu poată fi salvaţi în cazul unui incendiu de proporţii şi, astfel, să moară cu zile din cauză că spitalul, aşa cum se prezintă în acest moment, este, în mare parte, neasigurat. În ciuda nenumăratelor semnale trase de şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de-a lungul anilor, cea mai mare unitate medicală din judeţul Galaţi nu este dotată nici acum cu un lift de intervenţie, care să permită evacuarea bolnavilor, în cazul unui incendiu de proporţii.

Pacienţii imobilizaţi, cel mai tare afectaţi

Potrivit col. Vasile Balaban, comandantul ISU Galaţi, în cazul izbucnirii unui incendiu la unul dintre etajele amintite, acolo unde, de fapt, sunt internaţi cei mai mulţi bolnavi cu grave probleme de sănătate şi imobilizaţi la pat, misiunea angajaţilor ISU va fi serios pusă în pericol, dacă nu va fi chiar imposibilă, din cauza lipsei dotărilor. „În cazul declanşării unui incendiu, lifturile din spital nu vor mai funcţiona pentru că, evident, energia electrică va fi oprită. Va fi haos, panică. Cum se va interveni? Un lift exterior de intervenţie este mai mult decât necesar. Spitalul are mare nevoie de aşa ceva”, ne-a declarat col. Vasile Balaban.

Pentru că nu există un asemenea lift, specialiştii din cadrul ISU ar trebui, cel puţin teoretic, să fugă cu bolnavii în braţe pe scările spitalului, în cel mai fericit caz, dacă nu se va crea o debandadă totală şi dacă, bineînţeles, acestea vor putea fi utilizate. Este evident că, în aceste condiţii, timpii de reacţie şi de acţionare ale salvatorilor de vieţi vor fi serios încetiniţi.

O altă problemă extrem de gravă o reprezintă şi lipsa unei scări de mare înălţime, de care să se poată folosi angajaţii ISU pentru a pătrunde în secţiile aflate la etajele superioare. În opinia comandantului ISU Galaţi, bolnavii imobilizaţi la pat, conectaţi la aparate sau care au dificultăţi serioase în a se deplasa, ar trebui să se afle la primele etaje ale clădirii, tocmai pentru ca, în cazul unui eveniment nefericit, să poată fi mult mai uşor transportaţi şi evacuaţi.

De exemplu, secţii precum Neurochirurgia, Cardiologia, Geriatria sau Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, care găzduiesc foarte mulţi bolnavi imobilizaţi la pat, se află la etajele 9 şi 8 ale unităţii medicale.

Pe când un lift exterior?

Consiliul Judeţului Galaţi ia în calcul sprijinirea unităţii medicale pentru achiziţionarea unui lift exterior de intervenţie, potrivit preşedintelui instituţiei, Nicolae Bacalbaşa.

Dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, nu a putut fi contactată pentru a ne oferi un punct de vedere.

Citit 1322 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2013 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.