Planurile administraţiei locale: Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene

Planurile administraţiei locale: Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, dar şi o bucătărie cu spălător de inox şi plită electrică * Băile comune vor deveni garsoniere * Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele


De ani buni, Primăria Galaţi se confruntă cu o criză acută de locuinţe sociale destinate persoanelor defavorizate. În aceste condiţii, municipalitatea a pus ochii pe blocul G4 din Micro 19, mai bine spus ghetoul din spatele Spitalului Judeţean, care, pe lângă condiţiile mizerabile pe care le oferă locatarilor, este şi marcat cu bulină roşie de risc seismic ridicat. La Primărie, este în curs de elaborare cererea de finanţare europeană a proiectului de reabilitare a blocului G4. E drept, şi în timpul mandatului primarului Dumitru Nicolae s-au mai făcut reparaţii la acest imobil, cu bani de la bugetul local, dar de această dată administraţia locală vrea să acceseze fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional şi să amenajeze acolo locuinţe decente pentru gălăţenii aflaţi la limita sărăciei şi pentru familiile de etnie romă.

Aleşii locali au aprobat deja transferarea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Galaţi a unui număr de 221 de apartamente situate în blocul G4 şi schimbarea regimului lor juridic din locuinţe în locuinţe sociale. Totodată, s-a votat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reabilitarea locuinţelor sociale.

Transformat din temelii

În acest moment, imobilul, construit în anii ’70, cu trei tronsoane, format din parter şi patru etaje, cuprinde 285 de unităţi locative, din care 221 sunt în proprietatea municipalităţii, 63 sunt proprietate privată, iar un spaţiu este conceput ca birou pentru asociaţia de locatari. Locatarii au parte de un confort extrem de redus - suprafeţe mici, grupuri sanitare şi duşuri comune, fără bucătării şi fără balcoane, aşa că şi-au construit tot felul de „apendice” în disperarea de a mai obţine un metru de spaţiu în plus. Reţelele de utilităţi sunt în stare avansată de degradare şi subdimensionate, aşa cum toate instalaţiile interioare sunt depăşite moral şi fizic.

Conform proiectului votat de aleşi, blocul va fi transformat din temelii. În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, fără cădiţă. Compartimentarea se va executa cu pereţi incombustibili şi rezistenţi la umezeală. Chicineta se va amenaja în interiorul camerei prin prevederea unui spălător de inox şi a unei plite electrice. În biroul asociaţiei se vor moderniza instalaţiile şi se vor efectua lucrări de igienizare. Graţie acestor modificări, s-a creat posibilitatea ca băile comune de pe fiecare nivel să se transforme, astfel încât să se creeze suplimentar 30 de garsoniere. De asemenea, instalaţiile vor fi modernizate şi se vor efectua lucrări de igienizare. Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele, inclusiv la cele obţinute în locul grupurilor sanitare comune.

De unde vin banii

În proiect sunt prinse şi lucrări la structura de rezistenţă, reabilitare termică şi refacerea finisajelor, hidroizolaţii, refacerea şi modernizarea instalaţiilor interioare şi a reţelelor electrice, sanitare, de ventilare, alimentarea cu apă şi canalizare.

Valoarea totală a investiţiei care va dura 18 luni se ridică la 12.956.798 de lei, din care 2.591.360 lei vor fi suportate de proprietari, iar restul de 10.365.438 de lei va fi contribuţia Primăriei. Sursa de finanţare o reprezintă, în proporţie de 98 la sută, fondurile structurale, iar doi la sută va veni de la bugetul local. Rămâne de văzut dacă Primăria va obţine finanţare europeană pentru ghetoul din Micro 19 şi unde vor fi mutaţi locatarii pe timpul executării lucrărilor.

 

Citit 4092 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 18:48

4 comentarii

 • postat de un cetatean din apropierea ghetoului
  Vineri, 01 Noiembrie 2013 09:04
  86.127.211.***
  sunt ca lacustele domnule . este specific etniei . sunt pusi pe hotie , minciuna si distrugere.
  unde este un pic de curatenie distrug in cateva minute . in spatele blocului T4 s-a amenajat un parc acum 2 ani.
  veniti sa-l vedeti acum . praful si pulberea . pana si dalele din pamant le-au scos si sfaramat . nu va spun urlete ca in padure . copii descreierati care la ora 23 isi fac veacul in infectia aia de parc. si apropo sectia 3 de politie este in apropiere , ce credeti ca fac ceva politisii ? asi ! au prea multe probleme ca sa se mai ocupe si de linistea si siguranta locatarilor civilizati din zona ! oricate plangeri s-ar face degeaba , nimic nu se schimba ! copiii romi din G4 sunt viitorii delicventi si infractori . daca de la varste fragete mint , fura , joaca barbut , tin calea oamenilor pe strada , vorbind injurios. de pe vremea lui Durbaca ii tot scoateti pe romi de acolo si nu mai reusiti . halal primarie , halal politie . ne meritam soarta !
  1
  4
  Raportează
 • postat de pentru escu
  Joi, 31 Octombrie 2013 12:49
  5.13.169.***
  Escu, nu-ti convine, pleaca din tara.
  15
  2
  Raportează
 • postat de Escu
  Joi, 31 Octombrie 2013 07:48
  5.13.215.***
  Persoane defavorizate????????. Nu spun ca nu sunt si oameni necajiti, dar multi traiesc in acest mod si sunt invatati ca toate sa le vina moca...ajutoare de caldura, mancare, ajutor financiar, locuinte.....La munca, nu vreau sa aud ca indiferent de starea economica din acest oras si la nivel de tara nu se gaseste de munca....Stau si ma intreb, acei tineri care muncesc pe un salar minim pe economie, stau in chirie si vor sa isi intemeieze o familie ei nu sunt defavorizati?????? Cum pot sa isi cumpere o casa in aceste conditii???? Ah, sa faca credit, pe 30-50 de ani? iar lichelele sa primeasca garsoniere noi la cheie moca.....Eu castig 1500-1700 de lei pe luna ( multi pot sa spuna ca e mult ) iar sotia mea 700-750 muncind 10 ore zilnic cu 2 libere pe luna....In conditiile in care nu avem apartamentul nostru, mai vine si un copil ( avem 28 de ani) facturi, mancare, haine, probleme medicale , etc...sa imi spuna si mie domnul Primar cum putem noi ca familie sa ne luam un amarat de apartament de 2 camere din 70 care costa si acum peste 20 de mii de euro( in cel mai fericit caz). Credit???in nici un caz pentru ca nu ne incadram .....ANL ? cine a incercat sa isi faca dosar stie ce vreau sa zic ( astepti si 5-10 ani) si daca ai noroc iti da un apartament carton cand ai 40 de ani si copilul tau deja are mustata :))). In aceste conditii ce folos este ca avem 2000 de lei pe luna iar altii stau si dorm pana la 12 ( fier vechi, mana intinsa in parc, gunoi, mizerie, manele, lighean...etc)...Care e mai defavorizat sau mai bine zis indreptatit sa achizitioneze o locuinta????. Veti spune ca guvernul ca nu stiu ce au programul prima casa, prima rabla, anl. bla bla bla.....ce inteleg eu este ca ala care munceste si e serios si incearca sa isi plateasca tot ce trebuie la stat se inhama ca un cal de povara la niste chestii pentru care munceste din greu toata viata si in final ajunge sa arate la 50 de ani ca la 80 ( cand termina creditele, in cel mai fericit caz) sau moare la 45 invins de stres si griji, iar licheaua primeste moca apartament sau garsoniera. Ganditi-va cum arata acea garsoniera peste un an ??? va spun eu...plina de mizerie fara plata la utilitati ( suportate tot de noi ). Tu ca om normal si corect mergi la spital si ai aceleasi conditii ca ei.... E corect????
  Un caz aparte este si a celor care isi pierd locuintele in urma calamitatilor....Acei oameni care refuza sa isi mute casele desi primesc pamant moca de la primariile din localitatile respective, care refuza sa plateasca asigurarea obligatorie ( nu e scump,,,,,sa nu aud...renunti la tigari si bautura si platesti), care primesc materiale moca si le vand dupa, nici acesti oameni nu ar trebui ajutati....PS....pentru toti cititorii acestui ziar, o zi buna!
  1
  23
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 31 Octombrie 2013 05:48
  5.13.155.***
  Trebuie RAS tot acolo , tiganii aia mutati si construite alte blocuri moderne !!! NU MAI VREAU SA VAD TIGANI ACOLO , MI S-A FACUT LEHAMITE !
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.