FOTO/ Mistere demne de Dosarele X/ Timpul trece, Falezogaura rezistă!
Foto: Groapa de la Elice, la "premiera" din februarie 2010

FOTO/ Mistere demne de Dosarele X/ Timpul trece, Falezogaura rezistă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Superficialitatea expertizelor, proiectelor şi lucrărilor executate în perioada 2010-2012 depăşeşte sutele de mii de euro cu care autorităţile au încercat să astupe hăul de la Elice * „Problema nu o reprezintă gropile pe care le ştim, ci acelea care pot să apară oricând”, spune Primăria


„Oamenii se tem de timp, timpul se teme de piramide”, spune un proverb egiptean. Noi, la Galaţi, n-avem piramide, dar avem o groapă - Falezogaura de la Elice - care a învins timpul şi, din februarie 2010, se întoarce cu precizie de ceasornic elveţian. În cele patru „ediţii”, hăul, care a măsurat ba şapte metri adâncime cu diametru de 15 metri, ba opt metri adâncime, ba zece, a fost mai mult acoperit cu folie fixată cu saci cu nisip decât cu asfalt. Şi nici măcar jumătate din timpul scurs de la prima surpare nu s-a circulat prin zonă. După toate probabilităţile, în 2014 Falezogaura nu va trebui să renască, pentru că va fi încă acolo, neatinsă!

Vă prezentăm un istoric al gropii, cauzelor şi soluţiilor găsite de autorităţi, care dovedesc, prin eşecul lor, că misterele craterului sunt foarte adânci.

Ediţia I - 14 februarie 2010

"Dincolo de spectaculozitatea craterului cu o adâncime de aproximativ zece metri, care atrage ca un magnet oameni, până acum autorităţile locale au evitat să spună clar ce anume a provocat surparea respectivă. Prăbuşirea asfaltului şi a pământului a distrus pe o porţiune de cel puţin un metru şi jumătate cupola superioară a canalului colector”, titra ziarul "Viaţa liberă" din 17 februarie 2010.

În luna iunie, groapa era tot acolo. Pe baza lucrării proiectate de Proiect SA şi executate de către SC Vâlceana, groapa a fost acoperită în cele din urmă, contra sumei de 1.428.905 de lei.

Ediţia II - 15 iunie 2011

„Ieri, la orele prânzului, o gaură prin care ar fi putut trece cu uşurinţă un om a apărut la Elice. Experţii au trimis în subteran un robot cu cameră video care a determinat adâncimea gropii - 7,8 metri, şi a indicat cauza probabilă a surpării: bolta colectorului s-a prăbuşit din nou. Bucata refăcută anul trecut de Vâlceana era intactă, dar s-a prăbuşit o bucată situată la aproximativ jumătate de metru”, titra "Viaţa liberă” din 16 iunie 2011.

În disperare de cauză, a fost adus un neamţ, Michallek Werner, şeful echipei de consultanţi a consorţiului germano-danez IGIP & Carl Bro, care a oferit asistenţă tehnică la lucrările ISPA. Autorităţile au fost convinse că dacă renunţă la colectorul vechi, umplându-l cu ciment, şi construiesc unul nou, îi vin de hac şi gropii. Potrivit Primăriei, SC Vega '93, care a executat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în cadrul programului ISPA, în valoare de 40.603.246,38 de euro, a primit la pachet, pe baza unui act adiţional la contract, şi astuparea gropii. Proiectul a fost realizat de firma bucureşteană SC Portal Concept SRL.

Ediţia III - 9 martie 2012

„O nouă surpare la Elice. Moment bun pentru a ne reaminti că, în ultimii doi ani, s-a circulat normal în zonă numai câteva luni”, scria ziarul nostru în ediţia din 10-11 martie 2012.

„S-a comandat un studiu geotehnic, pe care îl va face Proiect SA, pentru 10.000 de lei fără TVA, şi o expertiză tehnică pe care o va executa Epura 95 SRL, preţul stabilit fiind de 12.000 de lei fără TVA”, declara în apropierea alegerilor Primăria condusă de Dumitru Nicolae.

Primarul Marius Stan, în calitate de „moştenitor” al gropii, a comandat începerea lucrărilor de astupare pe 18 iulie. Conform documentaţiei făcute de Proiect SA, Comprest a acoperit gropălăul încasând 61.366 de lei. Primăria a ţinut să ne precizeze că şi la ediţia I, şi la ediţia III-a gropii, lucrările s-au făcut în temeiul unor expertize făcute de Epura SA, care au costat 5.000 de euro. Numele firmei duce cu gândul la expresia favorită a primarului Nicolae când era vorba de firme - „Iepuraşul SRL”.

Ediţia IV - 10 aprilie 2013

„Celebra groapă „Falezogaura” şi-a făcut din nou apariţia. Deşi zona este închisă circulaţiei, surparea are o adâncime de un metru şi o suprafaţă de aproximativ 1,5 metri pătraţi, iar asfaltul a căzut pur şi simplu în gol”, scria „Viaţa liberă” pe 11 aprilie 2013.

Măcar de data asta, Primăria n-a mai fost surprinsă. „În 2012 s-a săpat doar până la şase metri, iar soluţia dată de expert şi de proiectant a fost: se curăţă lutul ud, se pune piatră spartă, pământ uscat, se compactează şi se astupă. Ca să nu se întâmple vreo nenorocire, s-a deviat circulaţia. Problema nu e groapa, ci identificarea cauzei pentru o soluţie corectă tehnic. Probleme nu sunt cu gropile pe care le ştim, ci cu cele care pot să apară oricând”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Parcul se reface, groapa rămâne!

La jumătatea acestei luni, ar trebui să fie gata lucrarea de remediere a tasărilor apărute în Parcul de la Elice, executată de Euro P.E.C. Excavările din părculeţ nu au treabă cu Falezogaura, sunt cauzate de faptul că terenul de deasupra „buncărului” în care se află colectorul nu a fost compactat cum trebuie, motiv pentru care finanţarea remedierilor este cuprinsă în garanţia ISPA.

Cu groapa sunt alte planuri. Primăria a scos la licitaţie un contract pentru expertiza tehnică si studiu hidrogeotehnic în vederea identificării şi eliminării fenomenelor de instabilitate a terenului care se manifestă la Elice. De data asta, spune municipalitatea, vrea experţi adevăraţi, care să execute „lucrări de ridicare topografică şi realizarea modelului digital al terenului, lucrări de investigare geofizică, lucrări de foraj şi instalare sistem de monitorizare geotehnic, lucrări de foraj şi instalare sistem de monitorizare hidrogeologic şi lucrări de laborator”, fiind gata să plătească 280.000 de lei pentru toate astea.

Pe scurt, timpul trece, groapa rezistă!

 

1. Adâncimea gropii de la Elice, scrutată de primarul Dumitru Nicolae, în iunie 2011

2. Directorul tehnic Niţă Podaru, ieşind din canalizarea de lângă groapa de la Elice

3. Falezogaura se întoarce - martie 2012

4. Nemuritoarea groapă de la Elice - aprilie 2013

5. I.C. Brătianu, săpat la temelie pentru remedierea tasărilor din parcul de la Elice

Citit 3817 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2013 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.