Primăria dă liber la debranşări pentru bun-platnici

Primăria dă liber la debranşări pentru bun-platnici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În acest moment, 53.600 de familii primesc căldură cu program, iar 8.100 rabdă frigul din cauza datoriilor la întreţinere * Bun-platnicii ar putea primi undă verde pentru debranşare şi chiar ajutor financiar pentru a-şi monta o centrală * Dacă fiecare familie ar achita 300 de lei la întreţinere, am avea căldură pe luna decembrie fără restricţii


Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, şi directorul Electrocentrale Galaţi, Octavian Graure, au ieşit ieri la rampă pentru a explica situaţia încălzirii în sistem centralizat. Concret, 550 de asociaţii, care însumează 57.000 de apartamente branşate - din care 53.600 sunt locuite - primesc agent termic cu program. Alte 159 de asociaţii, însumând 10.600 de apartamente branşate, din care 8.100 sunt locuite, sunt blindate, nu primesc nici apă caldă nici căldură. Din păcate, 30 la sută dintre gălăţenii cu caloriferul blindat sunt bun-platnici şi suferă nedrept. Primarul Marius Stan le-a sugerat să solicite debranşarea în regim de urgenţă şi să-şi pună centrală termică. „Pentru cei bun-platnici putem, în regim de urgenţă, să emitem o hotărâre de Consiliu Local prin care să-i sprijinim financiar pentru a-şi putea instala o centrală de bloc, de scară, de apartament, cu branşament individual”, a declarat Marius Stan. Nu se ştie încă dacă suma care ar putea fi acordată va fi ca la Brăila, 1.800 de lei. Debranşarea, care în mod normal durează 30 de zile, ar putea fi făcută în 48 de ore. Apaterm are deja 50 de avize de debranşare în aşteptare.

Marii nedreptăţiţi sunt însă gălăţenii care locuiesc în cele 3.300 de apartamente cuprinse în acele zonele unitare, care sunt „captivi” pe viaţă la Apaterm. Aproape 30 la sută dintre ei sunt bun-platnici şi tot ce poate face Apaterm pentru ei este contorizare individuală. Şi-ar putea pune centrală doar dacă CL va decide să-i scoată din această zonă unitară.

Nu se plăteşte, nu avem căldură

Lanţul datoriilor arată aşa: CET către Romgaz - 110 milioane, Apaterm către CET - 26 milioane, iar populaţia către Apaterm 162 milioane de lei. Şi dacă acum de bine, de rău, unii  mai au căldură, de la 1 decembrie riscăm să rămânem cu totul în frig. „Dacă Apaterm nu plăteşte avans cel puţin jumătate din consumul estimat pentru luna decembrie, nu livrăm căldură la populaţie. Dacă s-ar plăti, până la 1 decembrie, 300 de lei de familie, luna decembrie ar fi acoperită! Nu cred că există familie să nu poată să dea 300 de lei în două săptămâni, şi atunci am da căldură la toată lumea, şi la bun-platnici şi la rău-platnici”, a spus directorul CET Octavian Graure.

Citit 6275 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2013 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.