Sortarea şi tratarea gunoiului stârnesc dispute în Consiliul Judeţului Galaţi

Sortarea şi tratarea gunoiului stârnesc dispute în Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Construirea, în apropierea oraşului, a unei staţii de sortare şi a alteia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în cadrul proiectului de 53 de milioane de euro, care urmează a fi implementat în judeţul Galaţi, a stârnit polemici în şedinţa ordinară Consiliului Judeţului, de la finele săptămânii trecute. Democrat-liberalii au solicitat conducerii CJ să identifice o altă suprafaţă de teren pentru construirea celor două staţii, departe de oraş, şi nu în vecinătatea municipiului, aşa cum se doreşte la acest moment. „În anul 2004 s-a găsit o soluţie nefericită de amplasare a staţiei de epurare în apropierea municipiului Galaţi şi a râului Siret. Nu cred că este normal să mai aducem un poluator, cu atât mai mult cu cât este o zonă inundabilă. Eu cred că trebuie să ne gândim de 10 ori înainte să amplasăm aceste lucruri în apropierea Galaţiului pentru că nu numai noi vom suferi. Sunt pentru implementarea acestui proiect, dar soluţia este complet greşită”, a afirmat consilierul judeţean Ion Ştefan. Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv, care va implementa proiectul privind managementul integrat al deşeurilor, a afirmat, în schimb, că locaţia nu va putea fi schimbată, respingând amendamentul grupului PDL. „Aici, pe această locaţie pe care abia am găsit-o pe harta municipiului Galaţi, se vor construi o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică, nu platforme ecologice de gunoi, nu altceva. Lucrurile sunt atât de înaintate încât proiectul este aproape de finalizare. Pe data de 21 noiembrie, am avut întâlnire reprezentanţii Comisiei Europeană, ne-au mai cerut câteva lămuriri, după care să ne dea ok-ul să începem licitaţiile", a explicat vicepreşedintele CJ.

Reamintim că, la finele lunii septembrie, aleşii locali şi-au dat acordul pentru trecerea în administrarea Consiliului Judeţului a unei suprafeţe de 5,3 hectare de teren intravilan cu scopul construirii celor două staţii prevăzute în proiect.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţul Galaţi", în valoare de peste 53 de milioane de euro, presupune construirea unei staţii de transfer şi a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în municipiul Galaţi, care se ridică la aproximativ 18 milioane de euro, un depozit conform şi o staţie de sortare a deşeurilor la Valea Mărului, dar şi o staţie de transfer la Târgu Bujor, tot în valoare de circa 18 milioane de euro. Proiectul mai prevede, printre altele, achiziţionarea unor maşini de transportare a gunoiului, unor pubele şi containere, de circa 10 milioane de euro.

Citit 1412 ori Ultima modificare Vineri, 06 Decembrie 2013 09:29

3 comentarii

 • postat de sorinel pustiul
  Vineri, 06 Decembrie 2013 11:04
  86.34.187.***
  Vad ca esti un vecin bun al domnului Hamza. Cine sapa groapa altuia , cade singur in ea. Asta de cand lumea. ai grija ce-ti doresti pentru ca s--ar putea sa ai surprize.
  1
  0
  Raportează
 • postat de vecin din ivesti
  Vineri, 06 Decembrie 2013 07:33
  5.13.212.***
  daca se ocupa hamza , e clar ca se face acolo pe baza de spaga licitatia, asa ca cine da mai mult......asa a fost cu terenul din zona ivesti de la balastoiera, unde hamza a intermediat toata afacerea , si nu pe flori, asa ca dna are de munca cu acest individ, doar sa se seteze pe el, si il ia ca pe bocaneanu, din pijamale,,.....
  0
  5
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 06 Decembrie 2013 06:34
  89.137.136.***
  Ar trebui sa faceti o fabrica de prelucrare a deseurilor din plastic.
  UE si chiar un amarat rom de rand care colecteaza plastic v-ar multumi deoarece teoretic se poate oferi un pret mai bunicel pe deseurile de plastic la colectare deoarece nu s-ar mai plati transportul lor la alte fabrici din tara..
  Galatiul e un oras mare, in fiecare cos de gunoi al galateanului veti gasi cel putin 4% plastic aruncat.Reciclarea plasticului poate deveni o afacere profitabila si benefica ptr oras.Fabrica ar putea achizitiona deseuri plastice din toata moldova (care e cea mai saraca zona a tarii) nu mai galati.
  Daca nu macar convertiti gunoiul in energie sau biocombustibili,alte tari fac si asta si daca nu era profitabil nu exista.
  UE ajuta si au o proritate ridicata ptr proiectele de ecologie si reciclare dar daca nu e vointa din partea nostra ei nu o sa ne forteze si o sa ne lase in prostia si durerea nostra .

  "2 lucruri sunt infinite : Universul si Prostia umana, de primul nu sunt sigur dar de al 2lea bag mana in foc" - Albert Einstein
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.