Termen-limită, trei luni / Fără atestat, nu mai poţi fi administrator de asociaţie

Termen-limită, trei luni / Fără atestat, nu mai poţi fi administrator de asociaţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Administratorii de asociaţii care nu au atestatul care le certifică faptul că au calităţile profesionale pentru a presta această activitate trebuie să-l obţină în mai puţin de trei luni. Regulamentul privind procedura de atestare a persoanelor fizice care doresc să obţină calitatea de administrator de imobile prevede negru pe alb că, în termen de trei luni de la intrarea lui în vigoare, administratorii neatestaţi nu mai au dreptul să exercite activitatea de administrare a condominiului. Mai mult, menţinerea în funcţie a unui administrator neatestat sau angajarea unui administrator neatestat în condiţiile legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 3.000 de lei. Potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, la o verificare efectuată în cursul lunii septembrie, 508 din 716 asociaţii aveau administratori atestaţi. Conform Primăriei, mai sunt încă 98 de persoane care deţin atestatul de administrator, dar care fie nu au dorit să se angajeze, fie nu au fost angajate de nicio asociaţie.

Cel puţin nota 7 la examene

Potrivit regulamentului votat de aleşi, atestatul se eliberează la propunerea Comisiei de atestare - numită prin dispoziţia primarului -, în urma promovării examenului scris şi oral, cu nota minimă de trecere 7. La examen se pot înscrie persoanele fizice care au: cetăţenie română, capacitate deplină de exerciţiu, starea de sănătate corespunzătoare desfăşurării unei astfel de activităţi. La capitolul pregătire, trebuie să aibă cel puţin studii medii (certificat de absolvire a 12 clase sau diplomă de bacalaureat) pentru managementul de proprietate şi diplomă de specialitate, în cazul în care cumulează şi funcţia de contabil şi cunoştinţe de utilizare a calculatorului. Administratorul trebuie să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni şi să prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a clădirii pe care urmează sa o administreze.

Cum se pierde documentul

Eliberat după promovarea examenului şi plata unei sume de 100 de lei, atestatul este valabil pe tot teritoriul României. Conform regulamentului, certificatul de atestare poate fi retras de către primar, la propunerea motivată a Compartimentului de Relaţie cu Asociaţiile de Proprietari, în urma exercitării controlului asupra activităţii financiar-contabile, sau dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru care a fost emis. Certificatul de atestare se retrage în mod obligatoriu în situaţia în care împotriva deţinătorului s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă prin care acesta a fost condamnat pentru fapte care au legătură cu activitatea pentru care a fost atestat.

Citit 7348 ori Ultima modificare Joi, 05 Decembrie 2013 17:18

9 comentarii

 • postat de KONET
  Vineri, 06 Decembrie 2013 19:38
  5.13.231.***
  CINE VERIFICA EVIDENTA FINANCIAR-CONTABILA A UNEI ASOCIATII CA SA DESCOPERE DELAPIDAREA?
  Sunt multe asociatii care nu calculeaza penalitati de intarziere pentru achitarea peste termen a intretinerii, desi, facturile vin de la furnizor cu penalitati de intarziere.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Și garanție că nu fuge cu încasările, garanție prin notar apartamentul aflat în proprietate.
  Vineri, 06 Decembrie 2013 18:41
  109.99.202.***
  Cum sărăcia bântuie România, administratorul de bloc trebuie să depună garanție apartamentul aflat în proprietate pentru a evita fuga peste hotare cu încasările proprietarilor.
  1
  3
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 06 Decembrie 2013 13:00
  89.137.136.***
  @ Anonymus
  Articolul , care de altfel a aparut la foarte scurt timp dupa incidentul cu administratorul hot si fugar in Dubai, se refera in sine la administratorii de asociatii si nicidecum la rau platnici cum reiese din comentariul tau. Treaba cu rau platnicii e alta mancare de peste .
  Eu cred, si ai dreptate in felul tau, dar noi discutam aici de tentatia banului incasat cash de catre o persoana fizica.Poate sa fie buni platnici toate scarile de bloc ,
  -daca administratorul TE INSEALA la panoul scarii si isi rotunjeste calculele
  -sau FUGE CU BANII in Dubai, poti sa strigi cat vrei ca ai platit la zi, ca administratorul tau poate bea un cocktail in Caraibe din banii tai ,
  - sau nu plateste la timp furnizorii de servicii ptr ca foloseste banii in interes personal cum ar fi crearea unui cont bancar cu scopul de a mulge o dobanda si o sa vada cum face rost de bani inapoi in timp..metoda care de altfel a fost practicata la unele intrepindreri de catre director nemaiplatind salariile la timp.
  Ca atare primaria abia acum s-a trezit si ii verifica de atestate . Cu toate ca si cu atestat pot fugi/fura admistratorii.
  Ce, nu ai auzit inca de administratorul care a fugit cu banii in Dubai, sau de rotunjitul in facturi din piata centrala unde administratora a fost gasita cu o importanta suma de bani cash nejustificati/bili si cate si mai cate cazuri or fi prin Galati.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Anonymus
  Vineri, 06 Decembrie 2013 12:16
  5.13.146.***
  @Crystal,scuzama ca iti zic dar esti pe dinafara rau si comentezi numai tampenii,sunt niste legi si reguli stricte dupa care toti administratorii de propetari si locatari functioneaza.Problema nu este la administratori ce la multi locatari si propietari care vor sa convetuiasca la bloc gratis daca se poate sau cu 2 lei,sunt multi rai platnici care refuza sa isi achite consumul de apa,caldura si toate utilitatile si au de suferit multi care sunt constinciosi si buni platnici,poate sa vina cu multe metodologii primaria intr-o mai buna functionare a asociatiilor de locatari si propietari,dar vin degeaba cu aceste metodologii,atata timp cat foarte multi propietari si locatari refuza achitarea utilitatilor si consumului pe care il au. Aici ar trebui o lege de constrangere acestor rai platnici ca noi toti ceilalti neam saturat sai ducem in spate.
  3
  0
  Raportează
 • postat de NU-I CALIFICAREA CAT ..........ATESTAREA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vineri, 06 Decembrie 2013 10:37
  78.96.254.***
  MAI COPII!!! ATI AUZIT VREODATA VORBA :?

  " CINE PLATESTE , ALA COMANDA MUZICA"

  IA LUATII SI PLATITI-II SI NU VA MAI DATI ATATEA AERE DE SEFI PE BANII NOSTRI .
  ADICA , NOI CU MALAIUL SI VOI CU .............

  UITE CE VA PROPUN : REGULILE VOASTRE APLICATI-LE IN ASOCIATIILE DEPENDENTE DE INCALZIREA DISTRIBUITA CENTRALIZAT, PE CELELALTE CARE IMPART DOAR CHELTUIELI DE SCARA , FEMEI DE SERVICI SI LIFT LASATI-LE IN PACE CA AU CONTRACTE DIRECTE DE FURNIZARE SI N-AU NEVOIE DE SEFIA PRIMARIEI.

  ALTFEL NE BATE GANDUL SA NE DESFIINTAM
  SA STRICATI SI CE MERGE BINE VA PRICEPETI DE MINUNE
  1
  3
  Raportează
 • postat de durbaca
  Vineri, 06 Decembrie 2013 10:33
  82.137.15.***
  cu at sau fara daca ai obtinut un permis .de ce mai trebuie at ,sau il dai la 5 ani, Cu atestat sau fara daca sunt dobitoci sau dobitoace sau fufe ,tot nu faci nimic comisia de cenzori nu si fac treaba Presedinti cu 10 clase care nu stiu nimic , ADMINISTRATORI CARE A TRECUT CU NOTE MICI. LA LIMITA ETC. nu se face nimic, sa de datorile la fiecare asociatie sa vada undes bani.
  1
  3
  Raportează
 • postat de dinu
  Vineri, 06 Decembrie 2013 08:27
  113.160.100.***
  Stimate Birou de Presa a Primariei,
  Incercati aceasta varianta: poate functiona ca administrator de asociatie orice persoana, cu cel putin studii medii, fara cazier, care garanteaza cu locuinta proprietate personala. Cu tot felul de hartii fara valoare rezultatul va fi zero.
  1
  8
  Raportează
 • postat de crystal
  Vineri, 06 Decembrie 2013 02:29
  89.137.136.***
  1. "508 din 716 asociaţii aveau administratori atestaţi." - La un Termen-limită de trei luni sa vezi acuma ce se pun domnii si doamnele administratore pe furat si ROTUNJIT facturi ca de, trebuie sa isi faca bani urgent de atestate ,doar vorba aia , gaina de unde scurma de-acolo traieste..
  @teach
  2. Administratorul ar trebui sa aiba pe durata contractului, interdictie de a parasi orasul unde profeseaza si bineinteles tara.

  3. Mai bine ar desfiinta posturile astea de hoti si s-ar trece la facturari individuale prin posta.La luna sa vina sa iti citeasca contoarele sau le citesti tu si la 3 luni sa isi faca ei regularizarea/controlul si iti trimita factura lunar prin posta.Celelalte utilitati cum ar fi iluminatul scarii,femeia de serviciu,etc sa le ia primaria in gestionare sau alta institutie.Iar reparatiile tevilor prin subsoluri ori vidanjarea sa si le plateasca ei daca vor bani pe furnizare de servicii nu sa plateasca locatarii.(la fel ca cablu sau ELECTRICA)
  Administratori de bloc sa fie doar la blocurile privatizate ca in S.U.A.
  1
  12
  Raportează
 • postat de teach
  Vineri, 06 Decembrie 2013 00:25
  5.13.194.***
  si asta cu ce ne protejeaza de administratorii care sunt pusi pe furat si "fugit in DUBAI"?
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.