Aleşii locali au dat undă verde / Tunelul pe sub Dunăre ar putea fi realizat din fonduri europene

Aleşii locali au dat undă verde / Tunelul pe sub Dunăre ar putea fi realizat din fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii locali au votat ieri, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind tunelul pe sub Dunăre, propus de primarul Marius Stan. Ei au aprobat studiul de prefezabilitate făcut de firma elveţiană Basler&Hofmann AG şi au fost de acord cu angajarea fondurilor care vor fi necesare pentru elaborarea studiului de fezabilitate aferent obiectivului “Subtraversare Dunăre”. În bugetul anului viitor vor fi alocaţi banii necesari, suma fiind estimată între 6 şi 10 milioane de euro.

Pentru ca studiul de fezabilitate să nu rămână un document de sertar, Aurel Vlaicu, city-managerul oraşului, a precizat că firma sau consorţiul care va câştiga licitaţia pentru realizarea lui va primi plata în două tranşe: “Un procent de maxim 30 la sută la începerea lucrării. Apoi, va trebui să ne prezinte la momentul în care va fi prima etapă de livrat dacă studiul este fezabil sau nu. Restul de bani va fi plătit la final, când trebuie să vină inclusiv cu mecanismul financiar şi cu investitorul care să facă lucrarea”.

Tot ca o măsură de garanţie, viceprimarul PSD Florin Popa a cerut ca firma care va câştiga licitaţia şi va face studiul să constituie în favoarea CL o garanţie bancară la nivelul avansului primit, evitându-se astfel situaţia în care ar face doar o parte din lucrare şi ar pleca însuşindu-şi avansul, pe sistemul „atât am putut, vedeţi voi ce faceţi în continuare!”.

Viceprimarul PC Radu Cosca a cerut aprobarea caietului de sarcini al licitaţiei de către Consiliul Local. Ambele amendamente au fost acceptate.

Proiect absolut necesar

Primarul Marius Stan a subliniat că acest studiu de fezabilitate este un proiect absolut necesar. „Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a accesa inclusiv fonduri europene. Ar fi ideal un proiect de valoarea acestuia realizat pe fonduri europene! Dar şi în această situaţie, şi în colaborare cu un partener privat, studiul de fezabilitate este absolut necesar să fie făcut de noi şi numai de noi, pentru că altfel putem naşte multe suspiciuni şi multe semne de întrebare vizavi de cine l-a făcut, cum l-a făcut şi cu ce dedicaţie se face. Cu studiul odată făcut, ne putem prezenta pentru a găsi un investitor sau pentru a accesa fonduri europene. Eu îmi propun ca în mandatul meu să începem lucrările, pentru că va dura cel puţin doi ani de zile construcţia propriu-zisă”.

Citit 2967 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2013 20:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.