VIDEO/ Prefectul de Galaţi şi-a construit două hovercrafturi în propria curte

VIDEO/ Prefectul de Galaţi şi-a construit două hovercrafturi în propria curte
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Prefectul de Galaţi deţine două bărci încă de dinainte de Revoluţie, dar şi o rulotă, cu ajutorul cărora îşi întreţine pasiunea pentru pescuit, vânătoare, bărci şi natură * Dorin Otrocol preferă cadrul rustic, în locul luxului după care tânjesc cei mai mulţi dintre oameni * În urmă cu mai bine de şapte ani, reprezentantul Guvernului în teritoriu a realizat două vehicule pe pernă de aer, unice în România


Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi, este pasionat de pescuit încă din copilărie, atunci când, în vacanţe, petrecea zile întregi, de dimineaţă şi până seara, pe malul râului Siret.
Pasiunea pentru vânătoare i-a fost, însă, insuflată de către socrul său, care avea aceleaşi hobby-uri, şi cu care a început plimbările pe Dunăre, după cum ne-a mărturisit reprezentantul Guvernului în teritoriu. „Cu el am început plimbările pe Dunăre, după ce, ca mic copil, pe malul Siretului, în vacanţe, erau nişte bălţi şi plecam dimineaţa la pescuit şi mă întorceam tocmai seara, cu doi peştişori, şi îmi dădea mama câte o bătaie… pentru că plecam şi nu spuneam”, ne-a spus Dorin Otrocol.
Acesta este motivul pentru care, încă din anul 1988, prefectul de Galaţi a achiziţionat două bărci, una cu motor şi o alta cu vâsle, iar în anul 2001 a cumpărat şi un peridoc, conform declaraţiei sale de avere, postată pe site-ul Prefecturii.

Cu rulota pe Valea Cerbului

Tot pentru a-şi putea întreţine hobby-urile, bucurându-se în permanenţă de susţinerea familiei, Dorin Otrocol a mai cumpărat, în anul 2009, o rulotă second-hand, dotată şi utilată, de la Târgu Secuiesc. De câţiva ani de zile, rulota familiei este transportată şi amplasată, în fiecare primăvară, pe Valea Cerbului, la Buşteni, într-un parc cu rulote, unde stă până în toamnă. Atunci când se afla în Bucureşti, Dorin Otrocol mergea des în staţiunea montană, împreună cu fiica sa, nepoţica şi ginerele. Reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a spus că ideea achiziţionării unei rulote i-a venit după ce, ani de zile, mergea cu cortul la malul mării, mai întâi la Năvodari şi, ulterior, la Costineşti, unde a continuat să-şi petreacă vacanţele chiar şi după absolvirea facultăţii.
Pentru că timpul nu îi mai permite, din cauza activităţilor de zi cu zi, prefectul nu-şi mai poate întreţine, însă, aşa cum o făcea în urmă cu mai mulţi ani, pasiunea pentru pescuit. „Din cauza activităţii, nu am mai reuşit să întreţin, aşa cum o făceam pe vremuri, pasiunea pentru pescuit. Pe vremuri, toamna, dacă nu săptămânal, la două săptămâni plecam în Deltă împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţului, domnul Răsvan Angheluţă, care era pasionat, de asemenea, de pescuit. Plecam sâmbătă dimineaţă şi ne întorceam seara sau duminica”, ne-a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Prefectul de Galaţi ne-a mărturist că şi nepoata sa, în vârstă de doar cinci ani, iubeşte apa şi bărcile.

Pasiunea pentru bărci i se trage de la serviciu

Dorin Otrocol ne-a declarat că pasiunea pentru bărci a descoperit-o după terminarea facultăţii, la Uzina Mecanică, unde a fost şef al unei secţii care construia, printre altele, bărci de salvare pentru toate navele care se construiau în România. „În acea perioadă, am construit în România prima barcă care se folosea la petroliere”, ne-a spus prefectul de Galaţi. Dorin Otrocol ne-a povestit cum proba bărcii a fost făcută în flăcări, în Şantierul Naval, într-un bazin cu motorină. „Ulterior, s-a făcut inspecţia şi, pe ici-acolo, vopseaua a fost doar afumată şi numai funia a fost arsă (…) A fost o satisfacţie imensă”, ne-a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Chiar pe data de 3 ianuarie a acestui an, prefectul de Galaţi a efectuat o plimbare cu barca, timp de aproximativ două ore.

Piesele de rezistenţă: două vehicule pe pernă de aer

Puţini dintre gălăţeni ştiu că Dorin Otrocol a construit, în propria curte, două vehicule individuale, unice în România, pe pernă de aer, unul dintre acestea având un motor de avion încorporat, iar celălalt fiind proiectat exclusiv pentru „joaca” pe gheaţă.

De altfel, prefectul ne-a şi spus că pe lacul Brateş, atunci când îngheţa, s-a plimbat de vreo cinci ori cu vehiculul-minune. De altfel, primul „hovercraft” realizat a şi fost prezentat publicului în anul 2005, pe aerobaza de la Aviasan. Vehiculul construit în premieră în România măsoară patru pe doi metri şi cântăreşte 150 de kilograme. E dotat cu un motor de avion ultrauşor de 110 CP, care consumă, după cum a declarat proprietarul, mai puţin decât o ambarcaţiune cu motor. „Motorul îl am din Germania, de la un avion care s-a prăbusit, un avion ultrauşor. Nu au mai folosit motorul şi atunci, cu ajutorul unor prieteni, l-am cumpărat”, declara, în anul 2005, Dorin Otrocol.

Participant la un campionat internaţional de hovercraft

Prefectul de Galaţi ne-a declarat că nu exclude ideea de a participa la un campionat internaţional de hovercraft. De altfel, în ţările dezvoltate şi civilizate ale Europei şi nu numai sunt organizate astfel de concursuri. Dorin Otrocol ne-a spus că participarea la un astfel de eveniment presupune, pe lângă timp, şi resurse financiare consistente şi a punctat că „atunci când ai astfel de pasiuni, dacă nu ai susţinerea familiei, eşti un om mort. Pentru că vorbim şi de timpul alocat, dar şi de banii pe care trebuie să-i investeşti”. De ceva timp, prefectul de Galaţi are contacte cu membrii unui club internaţional de hovercraft, cu care discută despre pasiunea comună, în mediul on-line.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu îşi mai doreşte să realizeze un vehicul, despre care, însă, va oferi informaţii la momentul potrivit.

Citit 4989 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2014 10:28

14 comentarii

 • postat de americano
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 21:02
  5.13.180.***
  E de admirat pasiunea domnului prefect.
  Intr-o tara in care politicienii se tin mai ales de furat si de războaie pentru putere, uite că există un inalt functionar public care este pasionat de un lucru normal, lumesc.
  Bravo lui și felicitari Vietii libere pentru articol. Îl prefer de 100 de ori unuia in care alde Dobre, Stan, Nica etc eructeaza promisiuni mincinoase pentru a strânge voturi.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Corectie la corectie
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 20:04
  213.233.88.***
  M. Kiraly a construit prima nava pe perna de aer in 1969 la Casa Pionierilor din Galati, impreuna cu un grup de entuziasti. Pana in 1976 s-au mai construit diverse vehicule amfibii, inclusiv 6 hovercraft-uri , una din ambarcatiuni fiind dotata cu un motor de avion de 105 C.P. Vehiculul , capabil sa transporte 5 persoane, a fost incercat atat pe celebrul Aviasan, cat si pe Dunare.
  0
  6
  Raportează
 • postat de nevasta la prefectura si sotul la ziar
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 18:27
  82.137.8.***
  @Gyorya: acum ai aflat si tu ce stie tot orasul, ca PetricaPatilea Crangan e ruda cu Costel Crangan? http://www.ziare.com[slash]galati/prefectura/au-fost-alesi-judecatorii-din-bej-837599
  3
  2
  Raportează
 • postat de BASIL
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 18:01
  76.121.151.***
  @ Aristotel :surubul se poate desface in ambele sensuri depinde de filet.La Otrocol filetul este pe stanga ,iar ''gatul palnie de argint'' HA,HA,HA
  3
  2
  Raportează
 • postat de Gyorya
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 17:51
  82.137.9.***
  Cineva scria aici ca s-ar putea ca interviul sa fie aranjat... Adica cei din Prefectura sa aiba pile mari, ceva rudenie stransa la conducerea ziarului Viata libera... A disparut comentariul ala, nu il mai vad. Dar e adevarat???? Parca auzisem si eu ca sotia unui redactor lucreaza la Prefectura... Stie cineva?...
  4
  3
  Raportează
 • postat de ilici
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 16:49
  5.13.206.***
  Cat timp nu-l pasioneaza traficul de influenta si afacerile cu statul, ca pe predecesor, e OK. Bravo lui!
  1
  4
  Raportează
 • postat de aristotel
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 12:06
  81.12.150.***
  Bravo!
  Un inginer priceput, care nu se dezminte.
  Felicitări, domnule Otrocol. Nu vă lăsaţi intimidat de lătrătorii de meserie care nu ştiu să bată un cui şi în ce parte de desface şurubul!
  5
  7
  Raportează
 • postat de jiji
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 10:20
  91.208.234.***
  Reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a spus că ideea achiziţionării unei rulote i-a venit după ce, ani de zile, mergea cu cortul la malul Dunării, mai întâi la Năvodari şi, ulterior, la Costineşti, unde a continuat să-şi petreacă vacanţele chiar şi după absolvirea facultăţii.

  Asta se intampla in vacantele de vara. Toamna ii placea sa mearga la munte in statiunile Mamaia si Jupiter. Ce vremuri...
  5
  4
  Raportează
 • postat de Tigaia ai e pernopter?
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 09:36
  82.137.15.***
  Bre, lume! Eu sunt participant la un zbor pe luna!!!!
  Dar stiti de ce?Fiindca "nu exclud ideea" de a participa la un astfel de zbor. Daca vine vreunul si-mi propune, evident...
  Auzi la ei, Otrocol e deja participant la concursuri internationale de hovercraft diindca nu exclude ideea si vorbeste despre unii pe mess ca ce perna de aer misto are...
  Auzi la ei, cu improvizatia aia care daca nu-i dadea ala branci dintr-o parte, in clipul 2, n-o lua la pas nici pe asfalt neted, daramite pe niste teren accidentat. Ca inginer cu pretentii si posibilitatile lu domn prefect, mi-ar fi rusine sa ma prezint cu asemenea gioarse si sa zic ca eu le-am construit...
  5
  8
  Raportează
 • postat de Portertul limbistului la tinerete
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 09:23
  82.137.15.***
  Portert clasic tip VL, de 'umanoidizare' a politrucului. Vorba aia, vin niste alegeri parlamentare, locale, in partid macar, u ceva sa se aleaga si proaspat trezitul din somnul bugetar din minister, nu? Ganditi-va numai ca ieri ne era prezentat un fost vicepres de CJ, e drept, tzaranist, care nu avea bani 10 mii de lei sa modifice o intersectie vitala... Pe de alta parte, sunt atatia ingineri priceputi in Galati, profesori de stiinte aplicate renumiti, ca sa nu mai vorbim de pescari ultrapasionati. N-au oamenii bani sa-si cumpere o masina mai acatarii sa se deplaseze, altii au bani de rulota si parc dedicat, probabil cum e ala de la Vladesti renovat pe bani europeni si inchis pentru popoolime...
  Asta cu vanatoare e sport scump, nici n-are rost sa mai discutam..
  Dar, exista si prezumati saracai care, culmea, reuseau sa se aciuieze pe langa "saracii bugetari" la pasiunile lor scumpe.De exemplu nea Mac si nea Fane, care au lasat , se vede, in urma, traditia perierii, pomadarii si coafarii pescuitorilor in ape tulbiuri si vanatorilor de functii cei mai de seama ai politicului.
  La mai multe si cat mai intinsesi cracanate astfel de fresce portretistice! Pacat, ca de la cei cu pixul tanar parca te asteptati sa rupa coada la traditia asta fals-mieunatoare...
  5
  12
  Raportează
 • postat de cetatean latitor de taxe chiar si celor care dorm
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 08:15
  193.230.156.***
  Prefectul de Galati pe langa toate obiectele achizitionate de la SH, asa cum sustine ziarista, detine si cateva case(chiar si in Bucuresti) pe care nu le are de la SH. Nu este rau ca are asemenea sitatie, rau este ca nu vine cu o poveste in care sa fie implicat si cetateanul. Ca s/au distrat cu fostii (Razvan Angheluta) cand huzureau in de toate si se distreaza si cu actualii cand huzuresc la fel nu este o noutate, ne/ar interesa sa se etaleze cu ceva anume facut pentru Galati. Este vre/un senator, parlamentar sau deputat care poate sa se afirme cu asa ceva? Nu cred la cum este Galatiul. In schimb toti se pot afirma cu averile castigate. asteptam sa vedem ce face, macar in alnoualea ceas ,prefectul pentru Galati. Povestile relatate de reportera nu ne tin de cald.
  6
  16
  Raportează
 • postat de BASIL
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 02:24
  76.121.151.***
  @ CRECTIE : Otrocol pe langa Kiraly este echivalent cu Ponta pe langa Schumacher, adica kaka-maka in teritoriu.
  9
  11
  Raportează
 • postat de jag
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 02:02
  5.13.230.***
  Da bani de unde a avut? din salariu ? ca al meu ajunge de pe 15 pan pe 16 ale lunii
  9
  15
  Raportează
 • postat de Corectie...
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 00:18
  89.137.220.***
  Primele nave pe perna de aer in Romania , s-au facut mult mai inainte :

  NAVA DE DESANT PE PERNĂ DE AER 1043

  Inginerul navalist Matei Kiraly (1936-2011) este părintele navelor pe pernă de aer construite în România. Prima navă construită a fost NPA- 5907 proiectată și construită la ICEPRONAV Galați. A fost lansată la apă în 1976 și era concepută pentru transportul de pasageri în Delta Dunării. Avea un echipaj de 3 persoane și putea transporta 35 de pasageri. In 1979 la cursa inaugurală a parcurs distanța Galați-Tulcea în 35 de minute cu o viteză medie de 57 km/h. Detalii găsți pe http://www.marinarii.ro/nave.php?id=306.

  Prin anii 83-84 Marina Militară a demarat, tot cu inginerul Kiraly, un proiect pentru o navă militară de desant pe pernă de aer. Proiectarea a fost făcută tot la ICEPRNAV Galați iar execuția la Șantierul Naval Mangalia. Ca model a stat proiectul britanic BH 7 clasa Wellington. Problemele principale au fost reprezentate de calitatea materialului pentru realizarea fustei și puterea insuficient a motorului. A fost folosit un motor de elicopter Aluette. In 1991 a participat în dispozitivul naval la Ziua Marinei Române.
  4
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.