VIDEO/ Îmbulzeală în prima zi de plată a taxelor locale. Au venit cu noaptea-n cap să-şi achite impozitele

VIDEO/ Îmbulzeală în prima zi de plată a taxelor locale. Au venit cu noaptea-n cap să-şi achite impozitele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „În fiecare an, vin să plătesc impozitele şi taxele în prima zi”, ne-a declarat domnul Rapotan, gălăţeanul care s-a aşezat primul, la ora 5.00 dimineaţa, la uşa Direcţiei de Fiscalitate de la Romarta Veche


Aproximativ o sută de gălăţeni de diferite vârste s-au trezit cu noaptea-n cap şi au luat cu asalt Direcţia de Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale de la Romarta Veche, pentru a-şi plăti încă din prima zi dările faţă de municipalitate.

Printre cei care au aşteptat la coadă, în frig, să înceapă programul de lucru cu publicul al instituţiei s-au aflat şi gălăţeni care aveau nevoie urgentă de diferite certificate sau formalităţi ce durau doar câteva minute, dar care au fost prinşi în acest „vârtej” al plăţilor, iar răbdarea, rezistenţa la frig şi stres, dar mai ales timpul le-au fost puse la grea încercare. Cu atât mai mult cu cât la ora la care ar fi trebuit să demareze deja activitatea cu contribuabilii, pe uşă a fost lipit un anunţ conform căruia programul începe la 8.30.

Mai trebuie spus că reducerea de zece la sută pentru plata integrală a obligaţiilor fiscale se acordă până la 31 martie.

Primii trei la ghişeu

Deşi gardienii Direcţiei de Fiscalitate spuneau că unii gălăţeni au venit chiar de la 4.00 dimineaţa, niciunul dintre cei cu care am discutat noi n-a recunoscut că a venit mai devreme de ora 5.00. Iată cine sunt primii trei gălăţeni care s-au aşezat la uşa instituţiei.

„Eu am ajuns primul, la 5.00 dimineaţa! Am venit pentru că am liber azi şi ca să scap de obligaţii. În fiecare an vin să plătesc în prima zi. Nu am fost mereu primul, am mai fost şi al treilea, al patrulea, dar vin să plătesc în prima zi. Sunt pensionar”, ne-a declarat domnul Rapotan.

„Eu sunt a doua şi am venit cu soţul, ca să ne luăm de-o grijă. Dar în fiecare an, exact în fiecare an, suntem aşa! Am venit de la ora 5.00. Ştiam că se deschide la 7.00 dimineaţa, când colo e program de la 8.30. Am venit să ne plătim datoriile faţă de stat. Am venit cu soţul, care e pensionar, pentru că suntem bolnavi, el are diabet, şi nu putem unul fără altul”, ne-a spus doamna Pavăl.

„Pensionarul întotdeauna este primul să-şi plătească datoriile. Eu sunt a treia la rând. Am venit ca să scăpăm de datorii tot anul”, ne-a mărturisit şi Cornelia Gheorghe.

„Lipsesc de la serviciu”

Nu toţi cei care formau coada tot mai lungă, pe mai multe rânduri, la uşa Direcţiei de Impozite Locale veniseră să-şi plătească obligaţiile fiscale. „Am o tranzacţie în curs şi sunt nevoit să cer un certificat fiscal, certificat care durează 30 de secunde. Pentru asta, săptămâna trecută nu a funcţionat nimic, iar acum stăm la coada asta şi dacă nu iau certificatul pierd tranzacţia. Eu, în plus, lipsesc şi de la serviciu, ceea ce în zilele noastre este periculos. De asta întreb de ce nu au ţinut programul normal, sunt zece case, există posibilitatea de a prelua fluxul de cetăţeni. Sunt oameni care au venit de la 5.00 dimineaţa. Eu am venit la 7.00, dar asta este. Noi le dăm bani, nu le cerem”, ne-a declarat supărat Costel Brudiu.

„Staţi la coadă, nu toţi odată!”

Gardienii s-au străduit şi au reuşit să menţină ordinea în momentul în care uşa s-a deschis şi s-a dat startul la programul de lucru cu publicul. „Staţi la coadă!”, „Nu vă băgaţi în faţă!”, „Şi eu sunt bolnavă!”, au fost replicile care s-au auzit de la gălăţenii dornici să-şi rezolve cât mai repede problemele. De altfel, în doar zece minute de la intrare, primii trei gălăţeni cu care am discutat au şi părăsit instituţia, mulţumiţi că şi-au rezolvat problema plăţilor.

„În fiecare an e la fel”

„În fiecare an, în prima săptămână de lucru cu publicul, se întâmplă la fel, abia din a doua săptămână se întră într-un ritm normal de lucru, în sensul că oamenii nu mai vin de la ore foarte matinale să stea afară, la uşă. În general, oamenii îşi programează banii şi ştiu că la început de an au de plătit nişte impozite, aşa că vin să şi le achite. Sunt mulţi care vin ca să scape de-o grijă, sunt mulţi care vin din curiozitate, plus că sunt mulţi care vin să plătească pentru a beneficia de acea bonificaţie de zece la sută la impozitul pe clădiri, pe teren şi pe mijloace de transport, care se acordă celor care achită integral impozitele până la 31 martie. Pensionarii, având venituri mai mici, chiar că îşi drămuiesc banii ca să-şi achite impozitele. Faţă de anul trecut impozitele nu au crescut, sunt la acelaşi nivel”, ne-a declarat Elena Lovin, şefa Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale.

Cât plătim pentru o casă? Dar pentru o maşină?

Potrivit datelor estimative puse la dispoziţie de Primărie, iată care este valoarea celor mai importante obligaţii fiscale.

Gălăţenii care locuiesc în Zona A de impozitare plătesc 67 de lei pentru o cameră, 135 de lei pentru două camere, 180 de lei pentru trei camere şi 215 lei pentru patru camere. În zona B, impozitele sunt: 65 de lei pentru o cameră 129 de lei pentru două camere, 173 de lei pentru trei camere şi 206 lei pentru patru camere. Gălăţenii din Zona C vor plăti 62 de lei pentru o cameră, 123 de lei pentru două camere, 165 de lei pentru trei camere şi 197 de lei pentru patru camere. În Zona D, impozitul pentru o cameră este de 59 de lei, pentru două camere - 118 lei, pentru trei camere - 158 de lei, iar pentru patru camere - 189 de lei.

Posesorii de maşini cu o capacitate cilindrică de 1.300 cmc (modelele Dacia mai vechi) vor plăti 56 de lei. Pentru o maşină cu 1.700 cmc, impozitul va fi de 162 de lei, iar pentru autoturismele de peste 2.000 cmc (Mercedes, clasa E), impozitul va fi de 792 de lei. În cazul unei maşini cu 2.500 cmc (Audi A6), impozitul este de 936 de lei. La bolizii de 3.300 cmc, impozitul va fi de 4.930 de lei.

Program de lucru cu publicul

Pentru colectarea taxelor şi a impozitelor locale de la persoanele fizice sunt deschise trei centre de încasare - la Romarta Veche, în Micro 18 şi în Micro 39. Programul de lucru cu publicul la sediul de la Romarta Veche este, zilnic, între orele 8,30 - 16,30, iar miercurea între orele 8,30 - 18,30. Centrele din Micro 18 şi Micro 39 au program cu publicul de la 8,30 la 15,30.

Ghişeu virtual - Plata on-line, fără comision

Gălăţenii au posibilitatea să-şi plătească şi on-line obligaţiile fiscale. Pentru acest lucru trebuie să-şi ridice numele de utilizator şi parola, necesare accesării şi utilizării Sistemului naţional de plată on-line a taxelor şi impozitelor locale. Plicurile se pot ridica zilnic, pe baza actului de identitate, de la sediul Direcţiei de Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, din strada Domnească nr. 13, bloc L - parter. Plata se va face cu cardul bancar, prin intermediul aplicaţiei ce poate fi accesată la adresa ghiseul.ro. Pentru operaţiune, contribuabilii nu datorează comision, acesta fiind suportat integral de la bugetul local.

  

Citit 3377 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.