Interviu cu directorul Serviciului Ecosal Galaţi, Ionuţ Pucheanu: "Riscăm amenzi UE din cauza gunoiului"

Interviu cu directorul Serviciului Ecosal Galaţi, Ionuţ Pucheanu: "Riscăm amenzi UE din cauza gunoiului"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că de la finalizarea lucrărilor la Depozitul de deşeuri Tirighina, în 2011, Serviciul Public Ecosal a administrat depozitul fără a avea autorizaţie, dar şi pentru că salubrizarea oraşului este una dintre problemele cele mai des ridicate de cetăţeni, i-am luat lui Ionuţ Pucheanu un interviu pe problemele cele mai stringente cu care se confrunta serviciul pe care îl conduce.
- Aţi semnat procesul-verbal de predare - primire al depozitului de deşeuri Tirighina?
- Miercurea trecută l-am semnat.
- Dar autorizaţie de când veţi avea?
- Urmează. Toate actele au fost depuse, de-acum încolo urmează să fim autorizaţi pe depozitul de deşeuri.
- Să înţelegem că toate problemele au fost remediate?
- Da. În momentul de faţă, ca să fim meticuloşi, un singur cablu electric mai trebuie tras.
- În anul 2013, până în noiembrie, 482 de tone de deşeuri au fost valorificate din peste 91.000 de tone de gunoi. Nu e cam puţin?
- Ba da, este puţin, foarte puţin. Aşa cum am mai spus-o, o să o spun în continuare. Pe partea de colectare suntem pe minus, vă spun sincer. Când punem în funcţiune oamenii, utilajele, costurile sunt mai mari decât ce reuşim noi să colectăm şi să vindem. Înregistrăm pierderi pe secţia de colectare selectivă.
- Proiectul ISPA-deşeuri nu impunea un anumit procentaj pe care trebuia să îl valorificaţi?
- Proiectul ISPA ne impune ca 15 la sută din gunoiul de la nivel de municipiu să fie reciclat. Nu atingem acest procentaj, ba, mai mult, cred că în 2015 va creşte la 25 sau la 30 la sută. Din fericire, domnul primar are deschidere şi ne-a alocat nişte bani la sfârşitul anului trecut, pentru securizarea acestor puncte de colectare. Dacă nu vom face această securizare a punctelor de colectare, atât a celor selective, cât şi a gunoiului menajer, proiectul ISPA, strict pe această ramură, din punctual meu de vedere nu a făcut decât să faciliteze colectarea făcută de concetăţenii noştri care trăiesc din aşa ceva. Mi-e greu să cred că e cineva în Galaţi care să nu fi văzut dimineaţa sau la prânz sau seara acele igloo-uri răsturnate. Cei care trăiesc din colectare iau de acolo ce le doreşte inimioara, şi de obicei le doreşte inimioara cam tot.
- Ce înseamnă această securizare?
- Au fost făcute trei puncte pilot în Galaţi. Într-o oarecare măsură înseamnă împrejmuirea lor cu o plasă de gard, pentru a împiedica spargerea şi răsturnarea lor. Suma pentru un punct de colectare selectivă se ridică undeva la 1.100 de lei, asta însemnând că ele nu mai pot fi răsturnate. Există o cheie specială pe care o au doar angajaţii Ecosal, care este folosită doar în momentul în care ajunge maşina de colectare. Investiţia va putea fi amortizată din întreaga cantitate strânsă. Cantitatea de deşeuri selective declarată la Garda de Mediu este undeva la 2.000 de tone. Nu toate vin la punctele noastre de colectare, mai sunt poate şi societăţi care duc direct către colectori. Dacă vom strânge de exemplu 1.500 de tone, la 1,5 lei/kg PET-urile, dă o sumă de 2.250.000 de lei, într-un an, pe care îi putem strânge, ca venit, numai din strângerea şi vânzarea acestor PET-uri.
- Ce pierderi a înregistrat proiectul ISPA din cauza deteriorării acestor puncte?
- Din cauza incendierilor sau a deteriorării, Ecosal a înregistrat, de la începutul proiectului ISPA până în momentul de faţă, o daună de peste 650.000 de lei. Prin urmare, încercăm măcar să le îngreunăm munca celor care trec prin acele zone, dacă nu să o stopăm. Acolo unde am făcut deja securizarea, rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare, găsim în sfârşit igloo-urile pline.
- Ce se întâmplă dacă nu reuşiţi să atingeţi acel procentaj de 15 la sută?
- De obicei, există o penalizare din partea celor de la Uniunea Europeană. Pe fiecare tonă de deşeu nereciclată se plăteşte un anumit cuantum.
- Aţi avut vreun avertisment în acest sens? Când ar putea apărea această penalizare, aveţi vreun termen?
- Noi, ca serviciu, nu. Informaţiile acestea cred că ar trebuie să vi le ofere Primăria, pentru că noi suntem serviciu al Primăriei, suntem doar utilizatori, beneficiar direct a fost Primăria Galaţi. Ea face raportările, efectiv. Ea este interfaţa cu UE.
- Deci penalizarea cine o plăteşte?
- Primăria, nu Ecosalul.
- Sunt zone în care aceste pubele de colectare selectivă au fost distruse, au mai fost înlocuite?
- Da. Avem pubele disponibile pentru înlocuirea lor, acolo unde acestea au fost distruse. Ba, mai mult, proiectul ne impune creşterea numărului punctelor de colectare. Dacă mai există punctual cazuri în care încă nu au fost înlocuite, cu siguranţă putem reveni cu acestea.
- Acum câte puncte aveţi?
- 253, dacă nu greşesc. Suplimentarea acestui număr de puncte de colectare trebuie corelată cu achiziţia câtorva maşini de colectare, de capacitate mai mică. Odată ce intri în interiorul cartierelor, rar avem puncte de colectare, pentru că maşinile noastre de colectare sunt în standarde, dar sunt mari pentru străduţele respective, cea mai mică e de 5,5 metri cubi. Avem nevoie de nişte autogunoiere de 3,5 tone, pentru accesul facil pe străduţele din cartiere.
- Vă gândiţi la o campanie de conştientizare a cetăţenilor în privinţa colectării selective?
- Da. Vrem, în primul rând, să punem pe maşinile noastre, ale Ecosalului, pentru că se plimbă toată ziua prin oraş, nişte mesaje destul de puternice. Poate pe unii îi vor supăra. Am gândit deja câteva variante. Să vedem exact de unde vom găsi finanţarea pentru aşa ceva. Pe lângă asta, poate şi nişte bannere - deşi în ultima perioadă Primăria nu prea mai dă voie cu bannere, flyere distribuite în zone de interes: parcuri, şcoli. Îmi dau seama că e dificil ca în puţinul spaţiu pe care îl au în apartamente să mai pună încă vreo trei recipiente, pe lângă cel pentru gunoiul menajer, pentru a face colectarea selectivă încă din casă, dar măcar în drumul spre gunoi sau din găleata de gunoi dacă au două, trei PET-uri care sunt la suprafaţă să le pună în acele locuri special amenajate.


Ionuţ Pucheanu are 32 de ani şi este de meserie consilier juridic. A absolvit atât cursurile de licenţă, cât şi masterul în dreptul afacerilor la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Înainte de a fi director al Serviciului Public Ecosal, a fost consilierul primarului Marius Stan, iar înainte de a fi angajat în administraţia publică a fost director executiv în cadrul societăţilor sale.

Citit 6194 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 12:19

16 comentarii

 • postat de Marian
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 16:18
  185.2.138.***
  Un director bun cu viziune, tanar, este foarte in regula, restul care comentate aiurea, numai cârcotași
  4
  5
  Raportează
 • postat de un galatean
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 22:53
  79.116.102.***
  ERATA : de unde PRIMESC banii desalariu
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 22:35
  79.116.102.***
  Am vazut ca masinile sunt dotate cu cele necesare, lucratorii au salopete corespunzatoare, manusi, masti,
  se simte ca este o preocupare pt o mai buna curatenie a orasului....dar lucratorii nu-si fac datoria asa cum trebuie. Cand rastoarna gunoiul murdaresc trotuarele de resturi menajere si , desi au maturi si lopeti, nu strang.Trebuie sa ocolesti trotuarul ca sa poti inainta. Atat iti trebuie sa mai zici ceva, ca cei 3 vlajgani tineri de pe masina iti si raspund cu vorbe urate si amenintatoare, de pleci cat mai repede de frica lor. Nu ar trebui sa uite de unde primeste banii de salariu...Oricum, curatenia orasului si cainii vagabonzi sunt o problema in Galati.
  0
  1
  Raportează
 • postat de basa
  Marți, 14 Ianuarie 2014 23:51
  5.13.160.***
  Suntem o natie de imputiti si lenesi...orasul este mai curat ca oricand..nu zic ca e cel mai curat dar e pe drumul cel bun..nu facem decat sa judecam ca unu e mos si fura,altul e betiv curvar si fura si e prea tanar,oricine ar veni mereu se vor gasi chitibusi de talcioc care sa comenteze aiurea...intradevar trebuie rezolvata problema cainilor comunitari care sunt f multi , dar cred ca se va rezolva si aceasta problema..ca sa dau un exemplu de cat de nesimtiti suntem si puturosi, in micro 17 in fata oficiului postal in parcare erau pubelele de gunoi,era ceva de nedescris un jeg si o mizerie crancena,de cand s-au mutat putin mai departe,intr-un loc mai retras oamenii au inceput sa se buriceasca ca e prea departe si isi lasa gunoaiele in acelasi loc unde era gunoiul inainte...indiferent cine va fi in functie de conducere nu avem cum sa evoluam ca si natie daca noi nu incercam sa ne schimbam...
  1
  4
  Raportează
 • postat de rpd
  Marți, 14 Ianuarie 2014 23:38
  5.13.214.***
  "Înregistrăm pierderi pe secţia de colectare selectivă."
  Pe langa problema generata de golirea facuta de catre oamenii care traiesc din vanzarea deseurilor, o alta mare problema este faptul ca nu se faciliteaza accesul la aceste puncte de colectare. Mai exact, in cel putin doua puncte de colectare din cartierul meu (Micro 21), angajatii de la Ecosal pun (dupa golire) pubelele gunoiului menajer exact in fata celor 3 clopote de plastic, facandu-le astfel inaccesibile. De fiecare data cand vreau sa pun 2,3 peturi in containerul pentru plastic trebuie sa fac tot felul de inginerii sa deplasez pubelele pentru gunoiul menajer fara sa pun mana pe ele.
  Va rog sa va instruiti angajatii sa puna pubelele pentru gunoiul menajer astfel incat sa nu incurce accesul la aceste puncte de colectare.
  0
  4
  Raportează
 • postat de capitan
  Marți, 14 Ianuarie 2014 22:32
  5.13.132.***
  Capitan betivule ce dracu te murdaresti de gunoi?!!!
  Platesteti datoriile de la betivi si curve!!!
  2
  1
  Raportează
 • postat de new parazit
  Marți, 14 Ianuarie 2014 17:44
  79.116.100.***
  e bine sa se hraneasca un parazit ce nu produce nimik, generatia noua de paraziti invadeaza orasul la 32 de ani director auzi bre pe bani publici....cine dracu la adus de vieme intestinal
  3
  3
  Raportează
 • postat de gogutza
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:42
  83.103.186.***
  Nu v-ati saturat sa tot injurati? Ala nu e bun, ala fura, ala daca face ceva de ce face, si tot asa... Romanul moare de grija caprei vecinului.... Cine sa va mai inteleaga? Daca era pus un batran, sarea lumea ca ar tr sa lase locul tinerilor, daca e tanar, e prea tanar.
  Voi astia priceputi, cati dintre voi ati avut tangente cu administratia publica macar o zi? Stiti cam cat dureaza procesul de la idee sau intentie, pana sa poata fi pus in aplicare si de cate obstacole tr sa treaca un proiect?
  Apropo cati dintre voi sunteti la zi cu taxa de ecarisaj si cea de habitat? E la fel cu situatia celor care nu merg la vot, dar in permanenta se plang sau comenteaza.
  Daca orasul asta e murder sau plin de caini este si din cauza noastra. Tot noi il murdarim. Cati dintre voi tin in buzunar un ambalaj pana sa gaseasca un cos de gunoi?
  3
  9
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:03
  82.137.14.***
  Introducerea unui cost pe fiecare pet. Cum era garantia odata, aduci sticla inapoi, primesti garantia.
  Costa apa 2 lei, cu garantia cost 10 lei. si uite asa omu duce inapoi bidonul ca da de 4 ori costul produsului.
  Dar in loc sa da-ti ajutoare sociale, nu puteti sa-i puneti la treaba?
  In loc sa da-ti 350 pentru 9 zile pe luna la maturat strada si facut ca se munceste, ii aduceti la selectat gunoi.
  Si cu carte de munca ati putea angaja o gramada.
  INcurajam nemunca si vrem sa progresam.
  4
  2
  Raportează
 • postat de mentosan
  Marți, 14 Ianuarie 2014 09:22
  89.137.230.***
  Ar fi bine sa se puna astfel de pubele de colectare selectiva la toate punctele de colectare a gunoiului, pentru a nu traversa tot cartierul sa gasim pubelele. Degeaba le strang eu separat ca nu am mereu timp sa colind cartierul pentru a le arunca la locul potrivit. Verificati in cartierul Tiglina 1.
  0
  3
  Raportează
 • postat de tonys
  Marți, 14 Ianuarie 2014 08:46
  5.13.138.***
  Nu inteleg de ce mai e nevoie sa se faca si custi de securizare. Nu e mai simplu sa se ingroape in pamant asa cum sunt cele de la casa de cultura? Sunt estetice, nu ocupa spatiu la suprafata, cetatenii nu mai trebuie sa se urce ca sa poata arunca deseurile si ce e mai frustrant, acum ceva timp in urma reprezentanti ai primariei au fost in Olanda sa vada cum "traiesc" acei oameni si mai mult ca sigur au vazut cu ochii dumnealor acele pubele de care vorbesc. Mor de ciuda, cateodata am impresia ca nu se doreste a face lucru profesionist, sincer.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Echipa ecializata in sifonarea banilor publici
  Marți, 14 Ianuarie 2014 08:24
  5.13.214.***
  Idiot este putin zis.Cred ca face parte din Echipa specializata in sifonarea banilor publici.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Gigi
  Marți, 14 Ianuarie 2014 07:22
  89.137.229.***
  Mie mi se pare ca ceva a început sa se miste. Vad oameni de la Ecosal zilnic pe strada maturand. Ba mai mult, la mine pe strada nu se intra deloc, acum aproape ca se trece zilnic. E un început...
  1
  3
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 14 Ianuarie 2014 05:41
  79.59.136.***
  de ce securizare vorbeste acest IDIOT ????

  Odata am dat sa pun ceva la pubela de plastic si la cea de hartie - erau pline, abia mai puteai pune ceva..
  apoi peste cateva zile, acelasi lucru, peste alte cateva zile la fel... si deja oamenii veniti cu caruta treceau pe acolo...

  IDIOTIII DE LA ECOSAL nici nu se sinchisesc sa verifice care sunt starea lor, sa transporte deseurile (cu greu) selectionate de populatie !!!

  Lasa tiganii sa isi faca treaba, sa incaseze banii ca doar primeste cineva mita de la Ecosal, altfel nu imi explic.
  Alta explicatie ar fi INCOMPETENTA si NEPASAREA PE LINIE GENERALA la Ecosal in aceasta privinta, si demonstratia este chiar in cifre asa cum INEVITABIL trebuie sa recunoasca acest idiot !

  Daca ar fi firma privata, acest individ ar fi dat afara imediat !!! cu asemenea rezultate (dezastruaoase)
  3
  4
  Raportează
 • postat de Daniela
  Marți, 14 Ianuarie 2014 02:23
  79.112.23.***
  Colectarea selectiva.... Acest lucru se descurajeaza prin mijloacele prin care se face. Sincer va spun ca am selectat gunoiul. In micuta mea bucatarie, in care nu ai loc sa te invarti 2 persoane am avut sacosica pt. plastic, pt carton si pt menajer. Toate bune si frumoase daca pot spune... pana aici. Partea "frumoasa" e cand ajungi sa le arunci... pt mine e o adevarata corvoada... pubelele sunt inalte... si trebuie sa bagi cate unu .... vb de cele stil clopot abastre verzi si galbene - Concluzie... m-am lasata pagubasa... imi lua o gramada de timp... Acum nici nu mai stiu unde sa-l arunc... Uitati-va la ieseni ce si cum. ei fac selectie la gunoi si in mod practic si usor....
  1
  5
  Raportează
 • postat de satul de.mizerie
  Marți, 14 Ianuarie 2014 00:07
  5.13.192.***
  Un pupincurist...dar de problema curateniei si a javrelor nu se spune nimic
  4
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.