Bugetul pe 2014 a fost aprobat/ 28 de milioane de euro pentru dezvoltarea Galaţiului

Bugetul pe 2014 a fost aprobat/ 28 de milioane de euro pentru dezvoltarea Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin votul aleşilor locali, în anul 2014, Galaţiul porneşte la drum cu un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 605.799.000 de lei - echivalentul a 134 milioane de euro. Din aceşti bani, 479 milioane de lei - 106 milioane de euro - constituie bugetul de funcţionare, iar 126 milioane de lei - 28 milioane de euro - reprezintă bugetul de dezvoltare.
in păcate, veniturile din fonduri europene pentru dezvoltare sunt mai reduse comparativ cu anul 2013, pe fondul scăderii aportului fondurilor nerambursabile în 2014, în contextul începerii unui nou exerciţiu bugetar la nivelul UE.
Proiectul de buget local a suscitat numeroaase discuţii, în condiţiile în care atmosfera politică era deja tensionată.

Câţi bani s-au alocat pentru tunel

Democrat-liberalul Victor Dobrea a declarat că bugetul i se pare realist şi bine formulat, dar a ridicat o obiecţie asupra sumei alocate pentru tunelul pe sub Dunăre. „Zece milioane de euro este o sumă extrem, extrem de mare pentru posibilităţile oraşului nostru şi problemele pe care le are, înseamnă 7 la sută din buget. Dacă facem acest studiu, cheltuim banii şi în final n-o să facem lucrarea este un mare păcat. Părerea mea este că ar trebui să aşteptăm să se termine cu regionalizarea, să se stabilească o politică la nivel de regiune şi, dacă noi avem şanse, atunci să continuăm. Este riscant din punctul meu de vedere să începem o astfel de acţiune fără a şti ce se întâmplă în final”, a declarat consilierul. Răspunsul a venit din partea preşedintelui Comisiei de Buget Finanţe, viceprimarul PSD Florin Popa, care a punctat că în proiectul de buget pentru 2014 suma înscrisă pentru studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării este de doar 9 milioane de lei, nicidecum de 10 milioane de euro. „Alocarea pentru 2014 este la nivelul eventualului avans pe care îl va primi cel care va câştiga studiul de fezabilitate în vederea elaborării documentaţiei. Am încercat să acoperim nevoile de funcţionare pentru Primărie, aparatul propriu, învăţământ, sănătate, să ţinem cont de solicitările făcute pentru investiţii, modernizări şi dotări”, a punctat Florin Popa. Cu un vot împotrivă şi o abţinere din partea grupului PDL, bugetul oraşului a fost aprobat.

Care sunt finanţările

Iată, potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, care sunt cele mai importante alocări bugetare. Nu mai puţin de 139 milioane de lei sunt alocate pentru plata salariilor pentru profesori, pentru celelalte drepturi salariale, pentru bursele elevilor, cât şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ. Pentru sănătate sunt repartizate 54,9 milioane de lei, bani pentru finanţarea celor trei spitale subordonate CL. Pentru administraţia publică locală sunt prevăzute 19 milioane de lei, pentru Ordine publică 12,8 milioane de lei, iar pentru cultură, recreere şi religie 29,5 milioane de lei. Din aceşti bani, 12,6 milioane vor asigura cheltuielile de funcţionare, salariile şi programul artistic pentru teatre, 10,5 milioane de lei vor acoperi acţiunile sportive, culturale şi religioase, iar 6,4 milioane de lei întreţinerea parcurilor, a zonelor verzi şi acţiunile cultural-sportive. Alte 27,8 milioane de lei vor susţine asistenţa socială. Pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere vor pleca de la buget 12,1 milioane de lei, iar 8,4 milioane de lei sunt pentru întreţinerea străzilor.

„Cele mai importante investiţii, pentru mine, sunt studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării şi cele două cartiere de locuinţe sociale. Mai avem un program amplu pentru modernizarea şcolilor, pentru dotări la spitale şi la maternitate, modernizarea Orăşelului Copiilor. Toate sunt proiecte importante, dar acestea sunt majore pentru Galaţi”, a declarat primarul Marius Stan.

Citit 2983 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 19:36

13 comentarii

 • postat de 10 milioane euro STUDIU DE FEZABILITATE ??!?!!!
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 18:06
  5.13.237.***
  Primarul vrea cu orice pret sa plateasca 10 milioane de euro doar pentru un studii de fezabilitate pentru tunel desi i s-a spus clar ca nu este sustinut de guvern.Inseamna ca doreste neaparat sifonarea acestor bani,foarte foarte multi.Consilierii ar trebui sa opreasca acest furt,DE URGENTA.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Galatiul din fundul gradinii!
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 17:43
  5.13.194.***
  Probabil cei din LISTA RUSINII (adica cei ce au respins demolarea garajelor), inteleg prin dezvoltare:
  - inmultirea garajelor, astfel incat Galatiul sa devina principalul producator de muraturi si varza murata din tara!
  - inmultirea cascarabetelor astfel incat Galatiul sa devina orasul cu cea mai haotica circulatie rutiera din tara!
  - inmultirea chioscurilor (sa avem cate unul la fiecare scara de bloc), astfel incat sa devenim cei mai puturosi din tara!
  P.S. Sincer, cred ca deja suntem pe primul loc la toate aceste capitole!
  4
  10
  Raportează
 • postat de Avem un eexemplu de investiție proastă cu Cartier Siret, Dimitrie Cantemir. Nu-i mai bine apartamente sociale de pe piața liberă cumpărate?
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 16:49
  109.98.101.***
  Insist, de ce este bine să faci un cartier social de la zero când găsești atât cât este nevoie apartamente pe piața liberă de cumpărare a apartamentelor, prin licitație cumpărate sau altă metodă directă? Nu este mai economic pentru bugetul primăriei și implicit pentru bugetul gălățenilor? Cu banii rămași se pot folosi banii pentru investiții necesare tot pentru gălățeni, parcări, parcuri sau altceva.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Pentru Valy de sub mine postare, gândește logic.
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 16:37
  109.98.101.***
  Offff Valy, ce simplu este să gândești. păi Apatermul livrează ce i se dă de către Electrocentrale ce are Termocentrale cu a lor cazane de abur ce sunt încălzite cu gaz rusesc, gaz livrat azi dublu față de cel românesc și la preț dublu față de cel românesc. Apoi consumul s-a dublat, deci și prețul se va ridica, logic. Apoi prețul nu îl fixează ,,porcul stănel'', vine tocmai de la Ploiești prin Termoelectrica ce are sub aripă două Electrocentrale întoată România, adică Electrocentrale București și Electrocentrale Galați. La București s-a ridicat prețul, la Galați s-a ridicat prețul, totul din cauza Termoelectrica Ploiești.
  Tastează ,,termoelectrica'' și ai să vezi cine îți scumpește gazul, gazul de azi fiind din Fed. Rusă la preț de Iarnă, adică ridicat. Mai bine întreabă-te de ce gazul românesc livrat prin austriecii dela OMV Petrom, în Austria este mai ieftin decât în România, chiar azi, acum și noi cumpărăm la preț dublu din Fed. Rusă.
  3
  6
  Raportează
 • postat de valy
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 15:32
  5.13.136.***
  porcul stanel a marit gigacaloria
  4
  6
  Raportează
 • postat de Șpaga, bat-o vina....șpaga de instalare a garajelor pe domeniul public...asta-i oprește să le demoleze.
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 15:29
  109.98.101.***
  Ăștia din USL, adică PSD și PNL, sunt oamenii lui Durbacă și Nicolae cu prelungiri a afacerilor de partid frauduloase cu alor firme cotizante la partid-centru București adunare sub aripa USL-ului. De fapt se apăra șpaga de instalare a garajelor pe domeniul public. Se riscă să vină oamenii la primărie șă-și ceară șpaga înapoi....mai vine și votul.
  4
  6
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 09:50
  5.13.139.***
  NU MAI DATI BANI PENTRU DIVERSE PRROIECTE DE F... DUPA CARE STAU PRIN SERTARE!! NU VREAU TUNEL PE SUB APA CA NU ARE NICI O SEMNIFICATIE ATAT ECONOMICA CAT SI AR-ITECTURALA PENTRU ORASUL NOSTRU ROSU MURDAR!!! FACETI DLOR O PIATA CIVICA DEOSEBITA CU FANTANA ARETEZIANA CU PORUMBEI CU BANCI , VERDEATA SI COPACI , ASFALTATI TROTUARILE ETC ETC.... CHELTUITI BANII PE NIMIC!!??CUMPARATI APARTEMENTE DE PE PIATA LIBERA CA SE GASESC CATE VRETI.... VREAU SA STIU CE PROIECTE SI CE BANI ATRAGEM DE LA UE DL STAN??
  7
  14
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 09:46
  213.218.53.***
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 08:16 postat de Florin

  Sa explice d-nii politicieni galateni unde sunt proiectele din textul de mai sus care vor dezvolta Galatiul in acest an?Unde este ZONA LIBERA?Unde este PARCUL INDUSTRIAL?Unde este CENTURA DE OCOLIRE A GALATIULUI?Tunelul nu va dezvolta niciodata Galatiul!Vor dezvolta doar buzunarele lui Stan!Locuintele sociale sunt necesare dar nu le putem trece la investitii care vor dezvolta orasul.le putem trece la capitolul PROTECTIE SOCIALA! Si culmea nici macar noua cladire a primariei nu este tratata in acest text!


  Vream sa scriu ceva, dar vad ca sunt de accord cu dl Florin, si nu o sa fac decat sa ii reiau postarea.
  UNDE ESTE DEZVOLTAREA REALA ??
  tocat banii pe religie, cultura sau locuinte sociale (care nu inseamna buget dezvoltare) nu inseamna dezvoltare !

  Pregati-va dragi galateni de inca 1-2 ani de ACEIASI PIATA A SCLAVIEI ... aa.. A MUNCII cica in orasul Galati !
  Pentru ca DEZVOLTARE reala ZERO !
  5
  13
  Raportează
 • postat de dan
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 09:15
  5.13.221.***
  fratilor suntem un oras de sportivi pai sau dat :29,5 milioane pt cultura recreere si religie :10,5 milioane pt actiuni sportive,6,4 milioane actiuni cultural-sportive.deci vom avea cate un campionla fiecare sport in parte inclusiv la dans sportiv pe fiecare categorie de varsta.la fotbal nu mai putem avea ca a spus stan ca nu mai da la fotbal bani.poate mai facem 2-3 gale K 1 2-3 de box si aducem niste fosile gen "smokie" care sa cante de revelion
  6
  11
  Raportează
 • postat de PENTRU CETATENII SUPARATI
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 08:19
  5.13.168.***
  CETATENI SUPARATI=Fenomenul la care asistaţi acum, dragi nătărăi, se numeşte “LIPSA DE RESPECT”. O gaşcă, sau mai bine zis o încrengătură de ticăloşi, care susţin sus şi tare (şi pe bună dreptate), că sunt aleşii voştri,si lucreaza pentru voi...sau mai bine zis va...."lucreaza" Dar voi sunteţi atât de nătărăi că nu vă daţi seama că nici măcar în direcţia asta ei nu fac nimic altceva decât să aştepte sfârşitul normal, la termen, al unui mandat.Din păcate pentru voi, nici măcar atunci nu veţi fi convinşi că aţi fost cu adevărat nătărăi (sau dobitoci, cum preferaţi) ci veţi încerca să va găsiţi iarăşi scuze şi să daţi vina pe gunoaiele din politica românească, dar încă odată va spun: gunoaiele nu pot există într-un loc în care nu li se permite să existe. Iar permisiunea le-a fost dată de voi, toţi nătărăii satelor care ati votat cu PSD la vot....din cauza voastra a ajuns tara in halul asta..v-ati ingramadit ca niste nemernici si ati pus botul la kilul lor de ulei si zahar,ligheane si galeti etc...intr-un cuvant va meritati soarta
  Pe de alta parte,asta este raspunsul gunoaielor fata de cetatenii care i-au votat...adica LIPSA de RESPECT !!!
  9
  11
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 08:16
  5.13.163.***
  Sa explice d-nii politicieni galateni unde sunt proiectele din textul de mai sus care vor dezvolta Galatiul in acest an?Unde este ZONA LIBERA?Unde este PARCUL INDUSTRIAL?Unde este CENTURA DE OCOLIRE A GALATIULUI?Tunelul nu va dezvolta niciodata Galatiul!Vor dezvolta doar buzunarele lui Stan!Locuintele sociale sunt necesare dar nu le putem trece la investitii care vor dezvolta orasul.le putem trece la capitolul PROTECTIE SOCIALA! Si culmea nici macar noua cladire a primariei nu este tratata in acest text!
  2
  18
  Raportează
 • postat de Cetateni suparati
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 02:31
  89.40.124.***
  PSD-ul de la CJ sa acorde bani si pentru drumurile din nordul judetului in zona satului Plesa , comuna Beresti Meria ca ati promis si anul trecut (amanari de la an la an) modernizarea asfaltului care nu sa mai reparat de 20 de ani dar noi tot timpul am votat cu PSD-ul.
  11
  7
  Raportează
 • postat de În loc să faci un cartier social, nu-i mai bine să se cumpere apartamente de pe piața liberă prin licitație? Parcă-i mai ieftin.
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 00:42
  80.97.242.***
  Bine , bine, cam puțini bani pentru dezvoltare, dar în loc de cartier cu locuințe sociale nu-i mai simplu prin licitație să cumpărați apartamente de pe piața liberă a imobiliarelor, sunt destule apartamente de vânzare pe piața liberă. Sunt apartamente scoase la licitații în cadrul băncilor locale și chiar Apatermul are apartamente ce sunt scoase la vânzare pentru recuperarea datoriilor. Uite așa Apatermul recuperează banii, proprietarul rămâne cu niște bani să caute o altă soluție....cum este mai bine, dar nu are rost să construiești un cartier când orașul are apartamente de vânzare, primăria iese mai ieftin, zic eu, o părere.
  10
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.