Bugetul pe 2014 a fost aprobat/ 28 de milioane de euro pentru dezvoltarea Galaţiului

Bugetul pe 2014 a fost aprobat/ 28 de milioane de euro pentru dezvoltarea Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin votul aleşilor locali, în anul 2014, Galaţiul porneşte la drum cu un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 605.799.000 de lei - echivalentul a 134 milioane de euro. Din aceşti bani, 479 milioane de lei - 106 milioane de euro - constituie bugetul de funcţionare, iar 126 milioane de lei - 28 milioane de euro - reprezintă bugetul de dezvoltare.

in păcate, veniturile din fonduri europene pentru dezvoltare sunt mai reduse comparativ cu anul 2013, pe fondul scăderii aportului fondurilor nerambursabile în 2014, în contextul începerii unui nou exerciţiu bugetar la nivelul UE.

Proiectul de buget local a suscitat numeroaase discuţii, în condiţiile în care atmosfera politică era deja tensionată.

Câţi bani s-au alocat pentru tunel

Democrat-liberalul Victor Dobrea a declarat că bugetul i se pare realist şi bine formulat, dar a ridicat o obiecţie asupra sumei alocate pentru tunelul pe sub Dunăre. „Zece milioane de euro este o sumă extrem, extrem de mare pentru posibilităţile oraşului nostru şi problemele pe care le are, înseamnă 7 la sută din buget. Dacă facem acest studiu, cheltuim banii şi în final n-o să facem lucrarea este un mare păcat. Părerea mea este că ar trebui să aşteptăm să se termine cu regionalizarea, să se stabilească o politică la nivel de regiune şi, dacă noi avem şanse, atunci să continuăm. Este riscant din punctul meu de vedere să începem o astfel de acţiune fără a şti ce se întâmplă în final”, a declarat consilierul. Răspunsul a venit din partea preşedintelui Comisiei de Buget Finanţe, viceprimarul PSD Florin Popa, care a punctat că în proiectul de buget pentru 2014 suma înscrisă pentru studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării este de doar 9 milioane de lei, nicidecum de 10 milioane de euro. „Alocarea pentru 2014 este la nivelul eventualului avans pe care îl va primi cel care va câştiga studiul de fezabilitate în vederea elaborării documentaţiei. Am încercat să acoperim nevoile de funcţionare pentru Primărie, aparatul propriu, învăţământ, sănătate, să ţinem cont de solicitările făcute pentru investiţii, modernizări şi dotări”, a punctat Florin Popa. Cu un vot împotrivă şi o abţinere din partea grupului PDL, bugetul oraşului a fost aprobat.

Care sunt finanţările

Iată, potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, care sunt cele mai importante alocări bugetare. Nu mai puţin de 139 milioane de lei sunt alocate pentru plata salariilor pentru profesori, pentru celelalte drepturi salariale, pentru bursele elevilor, cât şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ. Pentru sănătate sunt repartizate 54,9 milioane de lei, bani pentru finanţarea celor trei spitale subordonate CL. Pentru administraţia publică locală sunt prevăzute 19 milioane de lei, pentru Ordine publică 12,8 milioane de lei, iar pentru cultură, recreere şi religie 29,5 milioane de lei. Din aceşti bani, 12,6 milioane vor asigura cheltuielile de funcţionare, salariile şi programul artistic pentru teatre, 10,5 milioane de lei vor acoperi acţiunile sportive, culturale şi religioase, iar 6,4 milioane de lei întreţinerea parcurilor, a zonelor verzi şi acţiunile cultural-sportive. Alte 27,8 milioane de lei vor susţine asistenţa socială. Pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere vor pleca de la buget 12,1 milioane de lei, iar 8,4 milioane de lei sunt pentru întreţinerea străzilor.

„Cele mai importante investiţii, pentru mine, sunt studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării şi cele două cartiere de locuinţe sociale. Mai avem un program amplu pentru modernizarea şcolilor, pentru dotări la spitale şi la maternitate, modernizarea Orăşelului Copiilor. Toate sunt proiecte importante, dar acestea sunt majore pentru Galaţi”, a declarat primarul Marius Stan.

Citit 3089 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.