Apaterm, în 2014/ Buget aprobat sub spectrul falimentului

Apaterm, în 2014/ Buget aprobat sub spectrul falimentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi îşi stabilise în bugetul anului trecut o pierdere de 7 milioane de lei, Apaterm a reuşit să piardă de aproape patru ori mai mult, 29,7 milioane de lei, iar gaura s-ar putea adânci până când va fi gata bilanţul contabil * Optimistă, societatea îşi propune, pentru 2014, să nu cheltuiască mai mult decât încasează, astfel încât pierderea să fie zero * Societatea mizează pe o subvenţie de peste 14 milioane de lei de la bugetul local


Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 al SC Apaterm SA şi estimările pe următorii doi ani au fost aprobate de Consiliul Local, sub semnul unui posibil faliment. Conform documentului votat, societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii îşi propune, în 2014, venituri totale de 79.328.000 de lei, mai mici decât a reuşit să obţină până la finele anului 2013. Subvenţia de la bugetul local pe care mizează Apaterm se ridică la 14.696.000 de lei, în condiţiile în care anul trecut estimase că are nevoie de peste 19,9 milioane, şi a primit bani publici inclusiv pentru acoperirea pierderilor din conducte! 

Venituri minus cheltuieli egal pierderi

Conform bugetului pe 2014, Apaterm şi-a stabilit cheltuieli la nivelul veniturilor - 79.328.000 de lei, astfel încât să iasă cu pierderi zero. Prevederea bugetară ar putea părea mai mult decât optimistă, ca să nu spunem de-a dreptul iluzorie, dacă avem în vedere rezultatul cu care a încheiat anul precedent, şi care nu e definitiv. Concret, Apaterm a rămas, în bugetul anului trecut cu o pierdere de 29.714.000 de lei, care s-ar putea adânci atunci când bilanţul contabil va fi gata, după ce îşi prognozase, în bugetul pe 2013, o pierdere de doar 7.648.000 de lei. Mai exact, anul trecut, Apaterm a realizat venituri totale de 79.667.000 de lei - deşi îşi propusese 102 milioane de lei - iar cheltuielile s-au ridicat la 109 milioane de lei. Convinsă că va depăşi nu numai această iarnă, ci şi întregul an, societatea şi-a estimat, pentru anii 2015 şi 2016, venituri şi cheltuieli de 77.084.000 de lei, respectiv, 82.039.000 de lei.

Unde se duc banii

În raportul de specialitate al hotărârii se arată că Apaterm îşi propune aceeaşi productivitate a muncii din 2013, dar în condiţiile scăderii câştigului mediu pe salariat, având în vedere că în buget cheltuielile de natură salarială sunt de 97,89 la sută din ce s-a realizat în 2013. Concret, cheltuielile cu salariile sunt de 17.389.000 de lei, din care salariile de bază se ridică la 13.235.000 de lei, iar pentru sporuri, prime şi alte bonificaţii sunt alocate 4.154.000 de lei. De exemplu, pentru tichete de masă sunt rezervate 1.496.000 de lei.

Cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizărilor de personal se ridică la 185.000 de lei, în condiţiile în care în 2013 au fost de 661.000 de lei. Cheltuielile aferente organelor de conducere, control şi comisiilor şi comitetelor sunt de 101.000 lei, în condiţiile în care cuantumul brut al remuneraţiei pe care o încasează noul administrator special al SC Apaterm SA, Didi Dumitru, a fost stabilit de Consiliul Local la 5.477 de lei, cât ia şi viceprimarul municipiului Galaţi. Numărul de personal prognozat până la finele anului este de 768 de persoane. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile este de 1.863 de lei de persoană.

Pentru investiţii şi dotări este stabilită suma de 257.000 de lei, mai mare decât anul precedent. Dacă anul trecut societatea a avut, la venituri totale la 1.000 de lei, cheltuieli totale de 1.373 de lei, acum îşi propune sume egale - 1.000 de lei.

Planuri de redresare

Conform propriilor documente, societatea a încheiat anul 2013 cu plăţi restante de 408.800.000 de lei şi creanţe restante de 157.720.000 de lei. Apaterm îşi propune, ca măsuri de îmbunătăţire a rezultatului brut şi de reducere a plăţilor restante, acţionarea în judecată a clienţilor cu datorii şi limitarea sau chiar întreruperea rău-platnicilor. Admite, însă, că există nişte cauze care diminuează efectul măsurilor prevăzute. Este vorba de perioada mare de judecare a cauzelor şi de lipsa contorizării individuale, care conduce la întreruperea furnizării către locatarii bun-platnici din asociaţii.

Apaterm consideră că acesta este un buget de supravieţuire la limită. Şi, mai mult, susţine că fără un sprijin din partea Consiliului Local, care să acopere pierderile cauzate de datornici, în cazul în care nu se reuşeşte recuperarea pagubelor în instanţă, situaţia de anul trecut se va repeta.

Vocea aleşilor locali : "Îl scoatem din iarnă, dar până la toamnă trebuie să luăm o decizie"

Nu mai puţin de şapte voturi împotrivă (grupurile de consilieri PP-DD şi PDL) s-au înregistrat la recenta şedinţă a Consiliului Local când s-a supus la vot aprobarea bugetului Apaterm. Aleşii au cerut luarea unei decizii în privinţa societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii.

Marian Alexandru (PP-DD): „În cazul Apaterm, ne aflăm pe teren minat. Sper că nu s-a uitat efortul bugetar făcut la finele anului trecut şi că aceşti bani au fost luaţi şi din buzunarul gălăţenilor care nu au treabă cu sistemul centralizat de încălzire. Avem rugămintea să ni se prezinte un raport financiar şi o analiză detaliată a capacităţii de redresare a societăţii, iar în caz contrar, o propunere din partea administratorului special privind intrarea în faliment. Să zicem că îi scoatem din iarnă, dar până la toamnă trebuie să luăm o decizie concretă, pentru că o să alocăm bani de la bugetul local şi o să dispară ca într-o gaură neagră. Nu există posibilitate de redresare şi intrare pe profit pentru această societate, faliment direct!”

Cristian Dima (PNL): „Nu este apanajul consilierilor să se ocupe de managementul Apaterm, avem conducere acolo. Sigur că ne dorim performanţă, dar până la urmă îi putem încălzi în mijloacele de transport. Dacă transportăm 46.000 de oameni pe lună în autobuze gratuit, putem să-i încălzim acolo. Poate facem doar asistenţă socială şi nu ne mai interesează alt subiect…”

Victor Malinovici (PP-DD): „Propun ca până la 1 mai Consiliul Local împreună cu Primăria, cu specialiştii societăţii, să nu aibă odihnă până nu stabilesc ce, cum şi ce se vrea să se facă cu această societate, astfel ca în iarnă să nu ne mai întâlnim cu situaţia de anul acesta. Nu e de joacă cu Apaterm!”.

Citit 1833 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2014 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.