Consiliul Judeţului Galaţi a plătit ilegal o casă de avocatură/ Curtea de Conturi cere recuperarea banilor

Consiliul Judeţului Galaţi a plătit ilegal o casă de avocatură/ Curtea de Conturi cere recuperarea banilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prejudiciul estimat de către Camera de Conturi se ridică la 640 de milioane de lei vechi

Consiliul Judeţului nu a trecut peste lege doar în anul 2013, atunci când a efectuat o serie de plăţi către o casă de avocatură din Bucureşti, despre care v-am şi informat anul trecut, cu care colaborează de mai mulţi ani, şi cu care are încheiat ilegal un contract de consultanţă şi asistenţă juridică, ci şi în anul 2012, atunci când a parafat prelungirea contractului, printr-un act adiţional, fără a fi supus votului consilierilor judeţeni, aşa cum, de altfel, cere legea.

Pagubă de peste 60.000 de lei

Camera de Conturi a dispus conducerii Consiliului Judeţului Galaţi recuperarea prejudiciului, estimat de către inspectori la 64.000 de lei, întrucât, potrivit raportului, „entitatea a angajat şi a efectuat plata unor servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, în valoare de 62.750 de lei, ca urmare a încheierii unui contract fără aprobarea Consiliului Judeţului Galaţi şi fără a fi temeinic justificată necesitatea achiziţiei acestor servicii juridice”. Practic, reprezentanţii instituţiei nu au ţinut cont de OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare, conform căreia autorităţile şi instituţiile administraţiei publice nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă sau de reprezentare. În situaţii temeinic justificate, însă, achiziţionarea unor servicii de această natură se poate face „numai cu aprobarea consiliilor locale, consiliilor judeţene (…)”.

„Banii nu pot fi recuperaţi”

Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului, ne-a declarat că instituţia publică a contestat raportul Camerei de Conturi şi a precizat că suma de bani imputată CJ nu va putea fi recuperată, întrucât, conform acestuia, plăţile au fost efectuate ca urmare a unor servicii prestate de către casa de avocatură. „Aşteptăm decizia Curţii de Apel. Banii sunt justificaţi. Vom transmite instanţei inclusiv rapoartele de activitate ale avocaţilor, vizate de către instanţele în care ne-au reprezentat. Vom face dovada că oamenii au prestat nişte servicii. Este drept că procedura, practic, nu a fost corectă, deoarece nu a existat o hotărâre a Consiliului Judeţului prin care să se permită achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, însă recunoaştem că a fost o greşeală, pe care ne-o asumăm. Contractul a fost încheiat, însă, cu mai mulţi ani în urmă, iar noi l-am prelungit, prin act adiţional, pentru că aceşti domni avocaţi ne reprezintă în instanţă, pe parte de achiziţii publice şi corecţii financiare, iar 98 la sută dintre procesele intentate împotriva Ministerului Mediului şi Ministerului Dezvoltării au fost câştigate. De aceea am preferat să continuăm colaborarea. Ne oferă şi consultanţă pe achiziţii publice, proiecte europene, caiete de sarcini. Mulţi consideră că pe partea de achiziţii este sacoşa cu bani şi se poate înfrupta oricine. Fosta conducere a încheiat acest contract în momentul în care au apărut corecţii financiare”, ne-a declarat county managerul CJ.

Acesta a precizat că, în prezent, Consiliul Judeţului are patru jurişti.

Cine sunt beneficiarii

Contractul de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică este încheiat cu Societatea de Avocaţi „Ceparu şi Irimia” din Bucureşti şi, conform lui Costel Fotea, instituţia plăteşte, lunar, în prezent, 10.000 de lei avocaţilor din cadrul societăţii.

Vă reamintim că instituţia publică a aprobat abia anul trecut, la finele lunii iulie, prin votul aleşilor judeţeni, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea achiziţiei de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare, pentru a intra în legalitate, însă hotărârea nu se aplică retroactiv.

Pentru lunile ianuarie, februarie şi martie ale lui 2014, CJ a încheiat un nou act adiţional cu Societatea de Avocaţi „Ceparu şi Irimia”.

Citit 6549 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.