Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
17 comentarii

* Materiale de construcţii cumpărate dar „dispărute” în neant, un mall care nu s-a mai făcut, o staţie de epurare care nu există, lucrări întârziate, dar nepenalizate sau, mai grav, lucrări niciodată executate, dar plătite din bani publici, acestea sunt descoperirile auditorilor Camerei de Conturi în Cartierul Siret (Cantemir)


De trei ani încoace, controalele Camerei de Conturi – structură teritorială a Curţii de Conturi, descoperă sistematic nereguli în Cartierul Siret, botezat „Dimitrie Cantemir”. Cele mai grave abateri au fost constatate, însă, în cadrul controlul privind modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012. Cu această ocazie organul de control a descoperit că Primăria a decontat/plătit, în mod nelegal, suma de 1.363.119 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, din care 1.343.868 de lei sunt lucrări neexecutate în Cartierul Siret.

Vârful aisbergului

La finele anului 2012, aleşii locali au reglementat situaţia celebrului mall care ar fi trebuit construit în Cantemir - “un centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu circa 2.000 de locuri de parcare, săli de cinema multiplex…”. Au votat încetarea contractului de asociere dintre municipiul Galaţi şi SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL în vederea amplasării mall-ului cu pricina. Camera de Conturi obligă, însă, Primăria să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale au estimate la 3.763.770 de lei.
Şi tot în 2012, Stan anunţa că a înaintat către Parchet o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către municipalitate a unor lucrări pe care trebuia să le execute SC Unicom, lucrări pentru care societatea a încasat şi garanţia de bună execuţie a lucrării, „în situaţia incredibilă în care, atenţie, pe acel loc nu se află nimic, absolut nimic!”. Este vorba, potrivit Camerei de Conturi de „o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei «Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere», abatere estimată la 2.282.000 de lei.

O mulţime de nereguli

Cu ocazia controlului privind modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012 efectuat anul trecut, Camera de Conturi a descoperit situaţii mult mai grave. De exemplu că în listele de inventariere au fost trecute date nereale cu privire la valoarea lucrărilor efectiv realizate şi la stadiul fizic al acestora. Şi că există situaţii în care materialele decontate nu au fost, efectiv, folosite.
Potrivit Camerei de Conturi la lucrările tehnico-edilitare (L.T.E.) la străzi, alei carosabile, spaţii parcare, etapa I, s-a constatat o diferenţă pentru fiecare din materialele achiziţionate (borduri mici, borduri mari, piatră spartă, balast) care nu a fost folosită în cadrul lucrărilor efectuate. Neconcordanţe între cantităţile de lucrări prevăzute în situaţii şi cele recepţionate există şi la lucrările de reţele canalizare ape pluviale contractate de SC Arcada SA. Nereguli sunt şi la reţeaua de canalizare ape uzate menajere.

Cu ochii larg închişi

Primăria este acuzată că „nu a încasat penalităţi contractuale pentru neexecutarea de către constructori a unor lucrări de investiţii, în conformitate cu graficele de execuţie aprobate”. De exemplu, dezvăluie auditorii, la lucrările tehnico-edilitare reţea conductă apă, Tronson Barboşi - Micro 19 – Dig, contractate de SC ICMRS, au fost stabilite penalităţi de întârziere în sumă de 186.671 de lei, în condiţiile în care executantul nu a realizat lucrări în valoare de totală de 717.967 de lei.
Auditorii adaugă pe lista acuzaţiilor şi decontarea unor lucrări nerealizate. În cazul lucrărilor tehnico-edilitare străzi, alei carosabile, spaţii parcare, „valoarea estimativă a lucrărilor neexecutate de constructor, dar plătite integral de beneficiar, la care se adaugă foloasele nerealizate” este estimată la 249.955 de lei. La obiectivul de investiţii „LTE Cartier Siret, reţea conductă apă, Tronson Barboşi – Micro 19 – Dig”, au fost plătite lucrări neefectuate (achiziţie materiale şi montaj) a căror valoare estimată cu tot cu beneficii nerealizate este calculată de auditori la 487.944 de lei. La „LTE Cartier Siret Galaţi – Reţea canalizare ape uzate menajere”, pentru care Primăria a încheiat cu SC Confort SA Galaţi două contracte de execuţie lucrări, valoarea estimativă a materialelor nepuse în operă de către constructor, a beneficiilor nerealizate, şi a penalităţilor pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale este estimată de auditori la 605.969 de lei.
Primăria a primit sarcină să verifice realitatea lucrărilor executate şi a lucrărilor plătite, comparativ cu lucrările ofertate şi contractate şi să ia măsurile care se impun, trăgând la răspundere vinovaţii.

Citit 3856 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 23:16

17 comentarii

 • postat de @fresnescu ionel Marți, 11 Februarie 2014 15:45 5.13.157.*** Link la comentariu
  0
  0

  D-le fresnescu, bine ai revenit, te asteptam de mult sa ne lamuresti cu curaj in toate problemele noastre. Ca deja e clar, Galatiul trebuie sa fie dirijat de Braila, e clar ca lumina zilei. Poate si tunelu pe supt Dunare tot la Braila il facem. Vad ca nu vrei inca sa ne iei in seama, dar noi deja am infiintat "Liga pt. fresnescu ionel'', anu asta am fost si la ceasca la mormant si l-am plans. Stim ca Vadeniul e suparat tare ca le-am furat bunatate de pamant dar cred ca-l vom da inapoi cu dobanda mare, cat de curand, doar mata sa ai rabdare si sa ne astepti oleaca sa ne hotaram. Altfel iti uram multa sanatate fizica si mai ales psi....sufleteasca am vrut sa spun.
  Traiasca catindatu nostru, fresnescu ionel.

  Raportează
 • postat de zoso Marți, 11 Februarie 2014 08:57 5.13.236.*** Link la comentariu
  0
  0

  Oare aceste stiri de senzatie vor sa canalizeze atentia si sa nu intrebe nimeni cat se FURA IN PREZENT?
  Nu trebuie sa traca momentul si sa ne intrebam cat s-a cheltuit{FURAT} pentru nedezapezire!

  Raportează
 • postat de Goe Luni, 10 Februarie 2014 22:32 5.13.224.*** Link la comentariu
  5
  2

  D-le Buruiana,ma bucur ca ati votat cu Basescu si ca nu ati acceptat pomeni electorale.Ar fi fost bine daca si altii ar fi inteles acelasi lucru si in special tineretul care nu iese la vot.Cat despre cat rau v-a facut Basescu o sa mai vorbim.Peste putin timp il ve-ti regreta.Este timpul sa ne dam seama ca nu facem ce vrem pe acest pamant.Facem ce ni se dicteaza de UE.

  Raportează
 • postat de fresnescu ionel Luni, 10 Februarie 2014 19:03 79.117.184.*** Link la comentariu
  5
  4

  Acest pamant a fost luat cu japca de la com.Vadeni jud.Braila.Acest excroc numit A.Nastase , a dat acest pamant municipiului Galati ,fara sa intrebe pe cetatenii com. Vadeni daca sunt de acord.Cred ca daca acest pseudoom daca nu facea asa ,acum Braila era unita cu Galatiul.Eu spun ca cea mai buna forma de a prezenta Galatiul pe piata turistica internationala este aceia de formare a noului oras BRAIGAL. Acest BRAIGAL se va lupta cu marile orase Iasi,Timisoara,Cluj Napoca,Brasov,Craiova.Cine este de acord cu mine sa voteze ideia.

  Raportează
 • postat de BURUIANA Luni, 10 Februarie 2014 18:05 5.13.178.*** Link la comentariu
  1
  1

  DL. GOE! EU M-AM REFERIT LA TOATI "HOTII DIN TOATE PARTIDELE DIN TARA SI DIN ORASUL NOSTRU CARE II STIU ASA DE BINE CA SI DV . ! EU SUNT UN SIMPLU CETATEAN SIMPLU NU FAC PARTE DIN NICI UN PARTID POLITIC SI NICI NU AM ADMIS SA PRIMESC O CALDARE SI O PUNGA DE MALA SA-U SA AFISEZ AFISE PE GARDURI ASA CUM FAC MULTI ROMANI!! O SINGURA DATA AM FOST LA VOT SI CULMEA L-AM VOTAT PE ACEST PIRAT BASESCU CARE IN 1O NU A FACUT NIMIC PT. TARA DECT PENTRU FAMILIA LUI, DE ASTA SUNT LEGAMITE!! TOT ATUNCI AM VOTAT SI GASCA LUI PDL DIN ORASUL MEU SI ......... CU CE S-A ALES CETATENII CU SALARIILE SI PENSIILE TAIATE!! PE CINE SE ALEG? DACA TOT EI SA TREC PE LISTE?SI SE ROTESC INTRE EI/ DUMNETA NU TE NUMESTI DL. GOE! NU AI CURAJUL ASA CA MINE SA-TI TRECI NUMELE SI PRENUMELE ADEVARAT?? DE CE?

  Raportează
 • postat de ioan Luni, 10 Februarie 2014 14:21 5.13.150.*** Link la comentariu
  0
  4

  DEX 1998 Academia Romana Institutul de Lingvistică aisberg-aisberguri - bloc de gheață desprins din calotele glaciale polare

  Raportează
 • postat de Goe Luni, 10 Februarie 2014 13:48 89.122.188.*** Link la comentariu
  3
  6

  Stimabile ,D-le Buruiana daca tot esti necajit si stii cine a furat in Galati ca eu de acest oras vorbesc,pentru ce nu incerci sa schimbi ceva si sa nu-i mai votezi pe acesti nemernici ce conduc fraiele acestei urbe din 1990?De ce va amagiti cu tot felul de miciuni si nu incercati sa ganditi logic.Nimic nu se poate dobandi fara munca si cu nostalgia comunista in sange cand toti aveam servici primeam un salariu care il cheltuiam pe intretinere,chirie si mancare daca gaseam.De 2 ani de zile situatia a devenit foarte grea pentru cetatenii acestei tari care inca mai crede ca tot Basescu este de vina asa cum profereaza cei de la Antena 3.Mai sunt cateva luni si Basescu nu va mai fi.Atunci sa vedem cu ce se vor scuza acesti guvernanti condusi de ....escu asa cum va exprimati,adica ILIESCU !

  Raportează
 • postat de BURUIANA Luni, 10 Februarie 2014 12:10 5.13.161.*** Link la comentariu
  3
  5

  ASA S-A JEFUIT ACEASTA TARA!!!?? ASA CUM A PLATIT COMUNISTUL CEAUSESCU , ASA TREBUIE SA PLATEASCA TOTI CAPITALISTII DE CARTON IN FRUNTE CU CE-I CE AU TERMINATIA ....escu alaturi de gusterii lor!!TOATE PARTIDELE DL GOE AU JEFUIT ACEASTA TARA INDIFERENT PE CE GARD AI AFIAT MATA AFISE FAPT CE SUFERIM TOTI MAI PUTINI ACESTI 'HOTI SI ACOLITII LOR"

  Raportează
 • postat de Stefan cel Mare Luni, 10 Februarie 2014 08:49 82.137.13.*** Link la comentariu
  0
  13

  CE NE MAI MIRA ASEMENE LUCRURI FRATILOR, CAND LA NIVEL NATIONAL ESTE ASEMENEA CARTIERULI ,,ANL SIRET" SE FURA SI NIMENI NU PLATESTE.... PENTRU CE SE INTAMPLA IN TARA ASTA DE DOI BANI, CONDUSA DE HOTII HOTILOR. STIE DOMNUL PRIMAR CA PLATIM CHIRIE DE LUX ??????INTR-UN CARTIER UITAT DE LUME , FARA ILUMINAT , FARA UN MINIM DE CIVILIZATIE ( O SCOALA , UN DISPENSAR, UN MINIM DE SIGURANTA SI MA REFER LA UN SEDIU DE POLITIE ETC) NU MAI SPUN CA DE SARBATORI MACAR UN BEC NU S-A PUS PE UN STALP MACAR. SUNT MULTE DE SPUS DAR LAS PE ,, FERICITII " NOSTRI ALESI SA ANALIZEZE SITUATIA CARTIERULUI,CA DE LA ALEGERI NU MAI EXISTAM PENTRU EI. RUSINE..........

  Raportează
 • postat de IC Luni, 10 Februarie 2014 08:27 79.116.101.*** Link la comentariu
  2
  7

  "Jaf şi minciună/ La construirea cartierului Siret s-a furat pe întrecute ' Doamne ce imi mai place acest titlu si cat adevar contine in mod deosebit al doilea cuvant . Minciuna electorala asemanatoare cu toate minciunile ulterioare care au emanat de la acelasi partid . Pacat ca este urmata si de jaf , pacat de terenul rupt de la agricultura , pacat de infrastructura in care s-au investit bani buni si care nu va fi utilizat niciodata la capacitate proiectata si pacat de oamenii care se chinuie zi de zi sa merga in comuna Vadeni.A facut oare cineva un inventar al apartamentelor neocupate din Galati si cate din aceste puteau fi cumparate cu banii investiti numai in infrastructura ?

  Raportează
 • postat de alegator Luni, 10 Februarie 2014 08:26 5.13.216.*** Link la comentariu
  0
  10

  dirigintele de santier care a semnat pentru plata acestor lucrari e cel care a murit sau inca traieste? era unul care murise. daca e ala, sigur mortul e de vina.....pt ca e responsabilitatea dirigntelui sa verifice catitatile de lucrari..

  Raportează
 • postat de ramond Luni, 10 Februarie 2014 08:09 193.230.156.*** Link la comentariu
  1
  12

  Cum sa perceapa Primaria penalitati daca contractelel au fost incheiate cu firme conduse tot de ei sau rudele lor?????
  Daca Curtea de conturi si DNA nu recupereaza acesti bani atunci nu merita platiti nici un banut pentru impozite ca sa platim aceste unitati. nu este suficient sa depistezi aceste nereguli, vrem recuperarea banilor nostri si pedepsirea hotilor, indiferent ce culoare politica au.

  Raportează
 • postat de gelu Luni, 10 Februarie 2014 08:04 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  8

  Sa vedem Curtea de conturi ce sanctiuni va da dar si cum va recupera de la cei care au furat acesti bani, dintre cei care au fost SI CARE SUNT INCA LA CONDUCERE, care si-au facut averile impresionante. Pe noi asta ne intereseaza , recuperarea banilor de la cei care i-au furat APARENT LEGAL. DNA stim ca are in derulare niste anchete, nu se aude nimic sau trebuie, ca la Constanta, chemat DNA Bucuresti ca sa nu fie corupti????????????? si sa aflam coruptii.

  Raportează
 • postat de gelu Luni, 10 Februarie 2014 08:04 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  12

  Sa vedem Curtea de conturi ce sanctiuni va da dar si cum va recupera de la cei care au furat acesti bani, dintre cei care au fost SI CARE SUNT INCA LA CONDUCERE, care si-au facut averile impresionante. Pe noi asta ne intereseaza , recuperarea banilor de la cei care i-au furat APARENT LEGAL. DNA stim ca are in derulare niste anchete, nu se aude nimic sau trebuie, ca la Constanta, chemat DNA Bucuresti ca sa nu fie corupti????????????? si sa aflam coruptii.

  Raportează
 • postat de comparatie Luni, 10 Februarie 2014 07:40 92.80.191.*** Link la comentariu
  3
  6

  "membru", nu "menbru". Scuze.

  Raportează
 • postat de comparatie Luni, 10 Februarie 2014 07:14 92.80.191.*** Link la comentariu
  10
  9

  Actualul primar nu era menbru in CL atunci cand s-au votat toate hotararile privind cartierul Siret??? Oricum, galele de (asa-zis) box, bataile (zise K1), "serbarile" si, ultima "reusita", dezapezirea de anul asta, depasesc deja sumele despre care vorbeste Camera de Conturi pentru toata perioada de dupa 1990...

  Raportează
 • postat de Goe Luni, 10 Februarie 2014 04:49 5.13.224.*** Link la comentariu
  6
  22

  Bani sifonati de fosta administratie PSD ,pentru castigarea alegerilor.Iar pentru Anca Melinte,ca o simpla remaca,AISBERG se scrie corect ICEBERG !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.