* Materiale de construcţii cumpărate dar „dispărute” în neant, un mall care nu s-a mai făcut, o staţie de epurare care nu există, lucrări întârziate, dar nepenalizate sau, mai grav, lucrări niciodată executate, dar plătite din bani publici, acestea sunt descoperirile auditorilor Camerei de Conturi în Cartierul Siret (Cantemir)
De trei ani încoace, controalele Camerei de Conturi – structură teritorială a Curţii de Conturi, descoperă sistematic nereguli în Cartierul Siret, botezat „Dimitrie Cantemir”. Cele mai grave abateri au fost constatate, însă, în cadrul controlul privind modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012. Cu această ocazie organul de control a descoperit că Primăria a decontat/plătit, în mod nelegal, suma de 1.363.119 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, din care 1.343.868 de lei sunt lucrări neexecutate în Cartierul Siret.
Vârful aisbergului
La finele anului 2012, aleşii locali au reglementat situaţia celebrului mall care ar fi trebuit construit în Cantemir - “un centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu circa 2.000 de locuri de parcare, săli de cinema multiplex…”. Au votat încetarea contractului de asociere dintre municipiul Galaţi şi SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL în vederea amplasării mall-ului cu pricina. Camera de Conturi obligă, însă, Primăria să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale au estimate la 3.763.770 de lei.
Şi tot în 2012, Stan anunţa că a înaintat către Parchet o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către municipalitate a unor lucrări pe care trebuia să le execute SC Unicom, lucrări pentru care societatea a încasat şi garanţia de bună execuţie a lucrării, „în situaţia incredibilă în care, atenţie, pe acel loc nu se află nimic, absolut nimic!”. Este vorba, potrivit Camerei de Conturi de „o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei «Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere», abatere estimată la 2.282.000 de lei.
O mulţime de nereguli
Cu ocazia controlului privind modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012 efectuat anul trecut, Camera de Conturi a descoperit situaţii mult mai grave. De exemplu că în listele de inventariere au fost trecute date nereale cu privire la valoarea lucrărilor efectiv realizate şi la stadiul fizic al acestora. Şi că există situaţii în care materialele decontate nu au fost, efectiv, folosite.
Potrivit Camerei de Conturi la lucrările tehnico-edilitare (L.T.E.) la străzi, alei carosabile, spaţii parcare, etapa I, s-a constatat o diferenţă pentru fiecare din materialele achiziţionate (borduri mici, borduri mari, piatră spartă, balast) care nu a fost folosită în cadrul lucrărilor efectuate. Neconcordanţe între cantităţile de lucrări prevăzute în situaţii şi cele recepţionate există şi la lucrările de reţele canalizare ape pluviale contractate de SC Arcada SA. Nereguli sunt şi la reţeaua de canalizare ape uzate menajere.
Cu ochii larg închişi
Primăria este acuzată că „nu a încasat penalităţi contractuale pentru neexecutarea de către constructori a unor lucrări de investiţii, în conformitate cu graficele de execuţie aprobate”. De exemplu, dezvăluie auditorii, la lucrările tehnico-edilitare reţea conductă apă, Tronson Barboşi - Micro 19 – Dig, contractate de SC ICMRS, au fost stabilite penalităţi de întârziere în sumă de 186.671 de lei, în condiţiile în care executantul nu a realizat lucrări în valoare de totală de 717.967 de lei.
Auditorii adaugă pe lista acuzaţiilor şi decontarea unor lucrări nerealizate. În cazul lucrărilor tehnico-edilitare străzi, alei carosabile, spaţii parcare, „valoarea estimativă a lucrărilor neexecutate de constructor, dar plătite integral de beneficiar, la care se adaugă foloasele nerealizate” este estimată la 249.955 de lei. La obiectivul de investiţii „LTE Cartier Siret, reţea conductă apă, Tronson Barboşi – Micro 19 – Dig”, au fost plătite lucrări neefectuate (achiziţie materiale şi montaj) a căror valoare estimată cu tot cu beneficii nerealizate este calculată de auditori la 487.944 de lei. La „LTE Cartier Siret Galaţi – Reţea canalizare ape uzate menajere”, pentru care Primăria a încheiat cu SC Confort SA Galaţi două contracte de execuţie lucrări, valoarea estimativă a materialelor nepuse în operă de către constructor, a beneficiilor nerealizate, şi a penalităţilor pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale este estimată de auditori la 605.969 de lei.
Primăria a primit sarcină să verifice realitatea lucrărilor executate şi a lucrărilor plătite, comparativ cu lucrările ofertate şi contractate şi să ia măsurile care se impun, trăgând la răspundere vinovaţii.