Primarul Marius Stan, călare pe buldozer: Demolarea garajelor începe în două săptămâni!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Primarul Marius Stan, călare pe buldozer: Demolarea garajelor începe în două săptămâni!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Am trimis somaţii fiecărui om care are garaj. După 15 zile, mă urc eu, dacă trebuie, călare pe buldozer şi le demolăm”, a spus primarul Marius Stan, la şedinţa de ieri a Consiliului Local * Cele 5.806 garaje ocupă o suprafaţă de 14 hectare de teren în intravilanul oraşului


Demolarea garajelor din Complex Ancora şi Micro 19 a fost aprobată în unanimitate de către aleşii locali, în vederea restructurării urbane a zonelor respective. Liderii grupurilor de consilieri PNL, PSD şi PC, care data trecută s-au abţinut de la vot, blocând proiectele, au venit cu propuneri de îmbunătăţire a investiţiilor menite să civilizeze zonele.

Primarul Marius Stan a acceptat amendamentele, dar îşi luase deja măsuri de precauţie, pentru eventualitatea unui vot negativ. Încă de vinerea trecută, a trimis fiecărui posesor de garaj din cele două zone somaţie de desfiinţare a construcţiei. Potrivit legii, până pe 15 martie 2014 gălăţenii trebuie să elibereze garajul şi să-l pună la dispoziţia Primăriei. Aceasta va demola totul, organizat, şi le va trimite foştilor garajişti notele de plată.

Ce se va amenaja în Mazepa

Consilierul local PDL Alin Mihai strânsese deja 500 de semnături din zona Mazepa, în favoarea proiectului privind demolarea celor 91 de garaje de la Ancora în vederea amenajării a 86 de locuri de parcare, a unei micropieţe şi a unei zone de socializare. Liderii grupurilor politice, Mihail Bucatanschi (PNL), Florin Popa (PSD) şi Eugen Găvan (PC), au propus, însă, completarea studiul de fezabilitate existent cu o a doua variantă: o parcare de aproximativ 150 de locuri.

Preşedintele Comisiei de Urbanism, liberalul Săvel Rotaru, s-a arătat interesat de proiectul de modernizare a zonei prezentat de ziarul nostru în ediţia de ieri: „Spre deosebire de toţi oamenii din sală, eu am garaj acolo din 1982 şi sunt de acord cu demolarea, dar trebuie făcut un proiect foarte serios, iar studiul de fezabilitate să fie analizat atent. Trebuie să exploatăm la maxim tot ternul care este în zona Mazepa”, a spus inginerul Rotaru.

Zeci de hectare de garaje

Primarul Marius Stan a scos la iveală nişte cifre năucitoare: „Am inventariat bateriile cu mai mult de zece garaje. Sunt 5.806 garaje, care ocupă împreună o suprafaţă de 14 hectare de teren în intravilanul oraşului. Şi ne plângem mereu că nu avem unde să ne dezvoltăm oraşul. Nu am luat în calcul bateriile mai mici de zece garaje şi garajele individuale! Probabil că am ajunge undeva la 20 de hectare”. Edilul a precizat că, la Ancora, doar 56 dintre posesorii de garaje au şi maşini, aşa că 86 de locuri de parcare sunt deja prea multe!

„Mazepa I este cartierul ultracentral care are cele mai multe garaje din toate cartierele Galaţiului, peste 1.300, iar noi vorbim doar de locaţia din spatele complexului Ancora, dar între blocurile din zonă sunt baterii uriaşe, le vine rândul. Locurile de parcare se vor înmulţi, vor fi 1.500 -1600 numai în Mazepa I”, a spus edilul.

"Cu sau fără voia dumneavoastră"

„Mai există o variantă, în care primarul e tâmpit, şi luaţi-mă de tâmpit dacă vreţi! Pentru că toate contractele acestor garaje nu au trecut prin Consiliul Local, primarul are posibilitatea ca, prin dispoziţie, să desfiinţeze toate garajele. Am trimis somaţii fiecărui om care ocupă un garaj acolo. După 15 zile, mă urc eu dacă trebuie călare pe buldozer şi le demolăm. Şi atunci dumneavoastră, consilierii, veţi fi puşi în faţa faptului împlinit şi va trebui să aprobaţi proiecte, pentru a nu lăsa zona ca după un război în Kosovo. Garajele vor fi demolate după cele 15 zile, cu sau fără voia dumneavoastră. Responsabilitatea dezvoltării zonei vă aparţine!”, le-a atras atenţia primarul.

Stan a acceptat însă amendamentul, dar cu o condiţie mult mai dură: demolarea tuturor chioşcurilor din zonă! „Arhitectul Sergiu Porumboiu are misiunea ca, în termen de două săptămâni, să vină cu o variantă îmbunătăţită, în sensul de a ne scăpa şi de chioşcuri”, a subliniat Stan. Aleşii au fost de acord.

Parcare supraetajată în Micro 19

Şi proiectul privind demolarea uriaşei baterii de garaje din Micro 19 va fi îmbunătăţit. Conservatorul Eugen Găvan a propus completarea actualului studiu de fezabilitate cu o a doua variantă, în care raportul dintre parcări şi spaţiul verde se schimbă. „Spaţiul din Micro 19 are aproape două hectare, este cea mai generoasă suprafaţă şi consider, în urma multor discuţii, că bilanţul teritorial este greşit: pentru spaţii verzi şi loc de joacă este alocat 30 la sută din spaţiu, iar pentru parcare, trotuare şi accese - 70 la sută. Trebuie exact invers. 70 la sută teren destinat parcului şi locului de joacă, iar terenul afectat pentru parcare să fie maxim 30 la sută, dar pentru o parcare supraetajată, pe structură metalică uşoară. Nu suntem împotriva demolării şi refacerii urbanistice, numai că avem rolul de a veghea ca această refacere urbanistică să fie de perspectivă. În niciun alt mare oraş din lume, dezvoltările nu se mai fac pe orizontală”, a subliniat Găvan, iar amendamentul i-a fost acceptat.

Există şi soluţii mai costisitoare

Arhitectul Sergiu Porumboiu, coordonatorul celor două studii de fezabilitate, a explicat că soluţiile propuse au fost cele mai ieftine, pentru că i s-a spus din start că nu trebuie cheltuiţi prea mulţi bani. „Dacă veneam şi propuneam un parcaj supraetajat, se respingea din start, spunându-se la modul foarte corect că nu avem bani pentru asemenea avioane. Nu este nicio problemă, vă propun o ieşire din impas. Vom face o temă care să corespundă şi să ţină cont de posibilităţile financiare ale Primăriei”, a promis arhitectul.

În ceea ce-i priveşte pe posesorii de garaje, aceştia au la dispoziţie 15 zile lucrătoare pentru a-şi strânge calabalâcul. Începe demolarea garajelor!

Citit 12831 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.