Se cumpără 14 troleibuze noi. Investiţia depășește 23 de milioane de lei

Se cumpără 14 troleibuze noi. Investiţia depășește 23 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reuniţi ieri în şedinţă ordinară, aleşii locali au aprobat achiziţionarea a 14 troleibuze noi, din fonduri de la bugetul local. Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, aleşii au pornit de la premiza că transportul electric este unul de viitor, demonstrat de intenţiile unor mari oraşe europene de a renunţa total la transportul pe carburant, în favoarea celui electric, care are avantajul de a fi atât ecologic, cât şi economic. În plus, cheltuielile de întreţinere sunt mici, siguranţa circulaţiei şi confortul călătorilor sunt asigurate.

Potrivit deciziei aleşilor, valoarea totală a investiţiei este de 5.208.000 de euro cu TVA, adică 23.436.000 de lei cu TVA. Trebuie spus că ultima achiziţie de troleibuze realizată de Primăria Galaţi datează din anul 2008. La acel moment, au fost cumpărate zece troleibuze, în condiţiile în care parcul SC Transurb număra doar trei asemenea vehicule.

Achiziţia celor 14 troleibuze este cuprinsă şi într-o altă hotărâre adoptată de aleşi: contractarea unui împrumut în valoare de 100.000.000 de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru care primarul Marius Stan a fost împuternicit să negocieze şi să semneze. Vom reveni cu amănunte asupra acestui împrumut, care a suscitat vii discuţii în şedinţa de ieri-seară.

Citit 3369 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2014 21:09

27 comentarii

  • postat de gigi
    Marți, 04 Martie 2014 15:30
    92.80.133.***
    Corect ar fi sa fie de fabricatie romaneasca sa ramina banii in tara sau romanii nu va dau comision la achizitie
    0
    0
    Raportează
  • postat de Golanii a la Noul Galati
    Sâmbătă, 01 Martie 2014 20:39
    5.13.189.***
    Cine a luat spaga ? Preturi umflate,inginerii financiare,licitatii trucate.Specialitatea casei.
    1
    1
    Raportează
  • postat de Nobel
    Sâmbătă, 01 Martie 2014 11:03
    89.136.231.***
    @Blablabla : daca era asa usor sa tragi niste fire, se prelungea traseul din Parc CFR in Bariera 9asa cum s-a spus de muuuult). Sau si mai usor era sa "se traga firele" pe Frunzei dupa modernizare. Astfel, aveam un singur traseu ptr Micro 19 si Tiglina 3 (diparea 102 si 104 si ramanea doar ... sa zicem 100, care mergea din Parc CFR, Centru, Tiglina, Prelungirea Brailei, Frunzei, Micro19.) care circula mult mai des si chiar cu cel 14 troleibuze noi.
    Dar ...
    0
    4
    Raportează
  • postat de galatean
    Vineri, 28 Februarie 2014 21:51
    92.80.184.***
    @antidaunator
    Pentru ultima data: duci discutia undeva unde nu are rost (Austria, baieti prosti/destepti etc. Banuiesc ca ai votat cu Basescu, Boc, Udrea etc. - esti tipul clasic). Discutia era despre cat de ecologice si, dupa aceea, cat de economice sunt variantele gen eoliene, parcuri voltaice etc. Economic, nu ai adus niciun argument. Asazisa energie "regenerabila" din sursele hidro este cel putin la fel de polunanta ca si ceatermo (cheltuieli, distrugeri, impact ecologic vs. energie - pret/Mw). Imaginea pentru prosti e ca doar termocentralele polueaza. Asta era discutia. Daca tu consideri asa de bune energiile asa-zis "eco", spor si fericire in viata. Dar sa nu te plangi atunci cand platesti factura. TOATE firmele "eoliene" sunt din greu platite (prin certificate verzi sau alte prostii) din banii publici. De fapt sin din banii tai. Poti verifica ultima factura de la Electrica.
    0
    2
    Raportează
  • postat de Antidaunator
    Vineri, 28 Februarie 2014 20:52
    5.15.167.***
    Pt. galatean: usor ai cedat; specific prostilor agresivi, cu sinapsele infundate de IQ-ul subunitar . Macar i-am scutit pe altii de umorile tale.

    Ramane cum am spus. din pacate, in Romania e domnia "baietilor destepti", deci fiecare producator de energie trebuie sa "cotizeze" sistemului energetic national, dupa care firmele de apartament vand eneergie...

    Un exemplu: Salzburg. Din energia produsa de Salzburg AG (raul Salzach) se alimenteaza iluminatul public, troleibuzele si tramvaiele (R1 si R11). Deci cost mic.
    1
    2
    Raportează
  • postat de galatean
    Vineri, 28 Februarie 2014 19:27
    92.80.184.***
    @Marius Stanica
    Bati campii cu voiosie si voluptate. Ma intreb de ce Alro, Sidex si alti mari consumatori nu se inghesuie sa cumpere energia de la nenorocitele alea de elicii ci sunt in stare sa se dea cu ...rul de pamant pentru energie de la Cernavoda sau Portile de Fier. Probabil ca sunt niste ingramaditi mintal si au mare nevoie de consilierea ta si a altor minti luminate (eolian, desigur).
    Oricum, va fi foarte "eco" sa le inghesuit pe toate pe 102 (ca vad ca nea primarele nu sufla nicio vorba despre noi trasee) si ar fi de-a dreptul "bio" atunci cand se vor face praf prin gropile "noului" Galati

    Pentru antidaunator: esti mult, mult sub limita legala prevazuta pentru IQ, deci nu se poate purta un dialog logic cu asemenea creaturi mono-neuronale.
    2
    1
    Raportează
  • postat de Fan transport electric
    Vineri, 28 Februarie 2014 18:35
    5.13.175.***
    SUPEEEEEEER!!!
    0
    3
    Raportează
  • postat de FRAIERIT
    Vineri, 28 Februarie 2014 17:16
    5.13.214.***
    IMPRUMUT....100 DE MILIOANE DE LEI...ADICA TRE SA-I SI DAM INAPOI ...PLUS DOBANZI !!!! E TOT CE -SI POATE DORI GALATEANUL !!!!! ALT CREDIT, ALTE DOBANZI, PROBABIL CA NEPOTII NOSTI VOR SPERA CA ...NEPOTII LOR VOR SCAPA....DE ASTFEL DE IMPRUMUTURI !!!!!
    IMPORTANTE SUNT....COMISIOANELE!!!! SA NE TRAIESTI DOM PRIMAR!!!!
    5
    3
    Raportează
  • postat de Marius Stanica
    Vineri, 28 Februarie 2014 16:57
    213.218.53.***
    @Vineri, 28 Februarie 2014 11:08 postat de galatean

    dle Galatean mai cititi, si o sa aflati ca pretul chiar si (cu subventia din certificatele verzi cei drept) pe KW energia electrica eoliana s-au vandut SUB PRETUL HIDRO anul trecut pentru prima data in istorie.

    Si apropo
    Subventia nu se accorda direct pretului energiei eoliene ci indirect influenteaza si nu in foarte masura !!!
    ci doar planul de amortizare, etc
    SI pana la urma chiar daca o fi sau nu subventionat, pretul a fost cel de vanzare propriu zis, si deci cel care conteaza si care A FOST MAI MIC.

    Astfel incat si acest argument al dvs, cade.
    Pretul energiei eoliene ca o fi scumpa, cade, mai ales pentru ca ... daca ar fi prea mare
    nu s-ar fi dezvoltat acesta energie eoliana, piata ar fi dus la faliment acele firme, etc.
    Faptul ca exista dovedeste exact contrariul, ca sunt viabile.

    Dar apoi chiar si fara eoliene, energia nu este 100% termo ceea ce este foarte bine.
    2
    2
    Raportează
  • postat de Ciprian
    Vineri, 28 Februarie 2014 16:35
    193.9.13.***
    O sa fiu Gica Contra. Iar. Dar nu troleele sunt solutia pe termen lung ci autobuzele eco. Troleiele depind de o infrastructura costisitoare si cu o acoperire destuld e proasta in Galati. ca sa nu mai spun ca...sa zicem iarna, la -20 de grade se rupe un cablu, asta insemnand ca iti scoate din uz intreaga linie... Autobuzele eco sunt o solutie, dar sunt probabil ceva mai scumpe. Evident, dublate de un sistem de ticketing performant, controale si, mai ales, amenzi colosale pentru taranii care imt nevoia sa-si marcheze trecerea prin autobuz ba cu un grafitti, ba cu un scaun rupt etc.

    Dar, dincolo de orice, felicitari pentru initiativa, transportul in comun performant este solutia pentru un poras modern (maxi-taxi-uri nu o sa vedeti in vest, ever)
    3
    2
    Raportează
  • postat de Blablabla
    Vineri, 28 Februarie 2014 15:40
    5.13.169.***
    @Nobel poate se vor infiinta linii noi de troleibuz. Nu e mare filozofie sa tragi niste fire pentru troleu.
    E bine ca se innoieste parcul de autobuze si pe viitor poate si cel de tramvaie, dar eu as prefera sa cumparam din Romania. Brasovul face autobuze frumoase (cred ca si trolebuze, nu stiu sigur), iar Aradul tramvaie frumoase si moderne. De ce sa cumparam de la altii?
    1
    6
    Raportează
  • postat de catalin50
    Vineri, 28 Februarie 2014 13:25
    86.35.180.***
    @teasca:
    troleibuze electrice ?! pai si cu alimentarea sutelor de tone de la benzinariile lui durbaca ce facem ?
    1
    7
    Raportează
  • postat de Antidaunator
    Vineri, 28 Februarie 2014 13:12
    5.15.174.***
    @galatean
    Iesi din hrubele mediocritatii tale si documenteaza-te, lasa feisbucu'!
    Ai crezut cumva ca pt. troleele din Galati se construiesc hidrocentrale sau ce, de te-ai aflat in treaba? Da, e mai putin poluant sa construiesti hidrocentrale (sigur ca modifici habitatul zonei), dar ai un impact mai mic decat in cazul termocentralei, Ciment folosesti si daca iti construiesti casa (tu esti partial nepoluant ca folosesti cortul, dar emani CO2), asa ca, foloseste troleul!
    Troleibuzul si tramvaiul? Vorbim de eficienta energetica! Ce nu s-a specificat: cumparam 14 trolee dar ce rute vrem sa extindem?!
    2
    5
    Raportează
  • postat de teasca
    Vineri, 28 Februarie 2014 12:07
    83.103.186.***
    Daca anuntul este real, atunci va solicitam introducerea transportului electric (troleibuze) si pe bdul. George Cosbuc, str. Regimentul 11 Siret, str. Traian Str. Primaverii, str. N. Balcescu, str. Garii si pe bdul Galati. Transportul electric este mult mai ieftin, si inlocuirea mijloacelor vechi de transport (autobuze din 1998) care abia mai circula prin orasul nostru Daca incercam sa facem apel la memorie, prin anii 70-80 era la moda acest tip de transport in comun.
    0
    6
    Raportează
  • postat de crystal
    Vineri, 28 Februarie 2014 11:48
    89.137.136.***
    trolee ne trolee, trasee ne trasee dar repara bine strazile si scoate rahaturile de pietre cubice , pune asfalt ca la nemti cum trebuie si pe urma poti sa bagi si transport in comun mai destept.Daca nu faci strazile drepte sa mergi cu paharul pe bord fara sa versi apa din el atunci degeaba ca tot or sa se strice repede masinile si mai stropesc si pietonii cand calca in balti.
    0
    5
    Raportează
  • postat de galatean
    Vineri, 28 Februarie 2014 11:08
    92.80.184.***
    @Marius Stanica
    Vorbesti ca sa te afli in treaba. Am spus doar ca este mult mai scumpa (cea eoliana), ami are si alte dezavantaje dar nu e cazul aici iar cea hidro, pana la producere implica investitii uriase si foarte multa poluare a mediului.
    Mediul inseamna si raurile, padurile, muntii tarii asteia, nu numai blocurile inghesuite din orase.
    Pareai un baiat dezghetat, dar se pare ca ai pus botul repede la vrajeala cu "energie verde".
    6
    3
    Raportează
  • postat de Nobel
    Vineri, 28 Februarie 2014 11:04
    89.122.189.***
    Observ numai pareri pozitive pentru marirea parcului de troleibuze. Da, este bine ca nu se polueaza, ca nu se mai fura motorina, etc. Dar eu intreb: pe unde vor circula? Tot pe cele 2 trasee mari si late? Nu rezolva nimic din celelalte probleme. Traseele descoperite vor fi in continuare in gaura, iar lumea va sta in statie, doar ca va fi mandra ca avem inca 14 troleie! De ce nu se extinde reteaua de fire ca sa se poata extinde folosirea lor? Actualele trasee oricum sunt dublate de trasee de autobuz (ex 102 cu 105 - care acopera si o alta parte a cartierului Dunarea, deci nu se poate scoate).
    Este intradevar un prim pas, dar sa nu fim atat de euforici. Daca tot se doreste poluare mai mica, eu zic ca era mai potrivita solutia achizitiei de autobuze noi, putin poluante, care sa inlocuiasca relicvele de pe traseu, care scot fum ca niste furnale pe roti. Cele 14 trolee vor cicula bine mersi, ce-i drept fara poluare, dar autobuzele prapadite vor compensa poluare, ba cu varf si indesat. Daca cei care au votat ar fi circulat cu autobuzele Transurb, mai alesc cu cele cu probleme, ar fi vazut prioritatile. Atat timp cat circula cu masini scumpe, nu te lovesti de realitate. E ca si cand ai vedea cazut un cersetor pe strada, mort de foame, dar tu il ridici si-i dai o cravata de matase si o palarie, dar il lasi cu hainele rupte si mort de foame.
    2
    5
    Raportează
  • postat de eu
    Vineri, 28 Februarie 2014 10:55
    5.13.231.***
    Bun. În condițiile acestea, când dispar mizeriile de microbuze din traficul galatean?
    2
    11
    Raportează
  • postat de JAG
    Vineri, 28 Februarie 2014 10:46
    5.13.211.***
    Ma bucur, pentru ca troleul nu poate ocoli, taia traseul (vezi 11 pe la sf spiridon) , nu poate sta la capat prea mult, nu poate smecheri motorina, nu poate trece in viteza gol, pe traseu etc
    Ce nu inteleg?Ancuta cu cine ai facut matematica?
    5.208.000E : 14 buc=372.000 E /buc x 4.5 lei(rotund)=1.674.000 LEI -TVA =1.255.500 LEI faraTVA/ buc
    Rusine dom” profesor ca nu ai lasat-o pe ancuta repetenta ca nu mai ajungea sa scrie o problema de matematica spiroidala, sau articole SF.
    1
    5
    Raportează
  • postat de Marius Stanica
    Vineri, 28 Februarie 2014 09:30
    213.218.53.***
    @Vineri, 28 Februarie 2014 08:39 postat de galatean

    dle "galatean" aflati ca dl Antidaunator are dreptate ! si este evident, ca are dreptate.
    dar am sa repet si eu ..

    Producția de energie electrică a României a fost de aproximativ 62 TWh în anul 2006 la o putere instalată de 17.630 MW. Din această producție, 58,09% a fost realizată pe bază de combustibili fosili, 32,02% în hidrocentrale, 9,20% - nucleară și 0,68% - alte surse convenționale.

    Din 2006, energia eoliana a crescut mult, si deci poate troleibuzele folosesc inca PROCENTUAL energie produsa termic, dar :
    - este clar mult mai putin decat 100%
    - daca poluarea se muta inafara orasului ESTE DEJA UN MARE ATU pentru ca oamenii au o aer de respirat mai bun in oras, si centralele termice pot avea perdele de paduri, etc
    2
    12
    Raportează
  • postat de Ingrijorat
    Vineri, 28 Februarie 2014 09:19
    89.137.138.***
    Si totusi, un troleibuz e 372000 de euro?/:) Nu, e 150.000 un troleibuz, restul ce reprezinta?
    2
    6
    Raportează
  • postat de Marius Stanica
    Vineri, 28 Februarie 2014 09:16
    213.218.53.***
    Troleibuzele sunt nu mijloc de transport foarte bun si ecologic si mai confortabil si mai economic decat tramvaiul,
    din multe puncte de vedere (si ca costuri de intretinere si ca consum electric pe calator / km si la tramvai se adauga costul liniilor si intretinerii liniilor de rulare).

    bravo lor, doar ca stau si ma gandesc daca pentru troleibuze se poate face un imprumut de 100 milioane de lei inseamna ca GALATI isi poate permite impreuna cu BRAILA sa construiasca un AEROPORT !
    0
    11
    Raportează
  • postat de Troleibuzul în transportul în comun are numai avantaje pentru un oraș sufocat, poluat atmosferic și sonor.
    Vineri, 28 Februarie 2014 09:09
    109.98.106.***
    Sigur că transportul cu troleibuzul este avantajos;mai puțină poluare, gălăgie mai mică spre deloc, spațiu mărit și confortabil pentru pasageri, NU SE MAI FURĂ COMBUSTIBIL, cheltuieli/ Km. mai mici, întreținere ușoară și mai ieftin față de complexele motoare termice cu combustibil. Dacă vreți să încurajați transportul electric la troleibuze puteți face un preț accesibil la bilet, 2 lei dus-întors.
    0
    15
    Raportează
  • postat de galatean
    Vineri, 28 Februarie 2014 08:39
    92.80.184.***
    @antidaunator
    Esti complet aerian in problema. Curentul electric produs de "eoliene" este cel mai scump - adica s-ar putea sa-ti tripleze pretul unui bilet, lejer, plus scoaterea unor terenuri din circuitul agricol, etc. Energia hidro - da, e "regenerabila". Ai idee insa ce presupune constructia unei hidrocentrale? Ce costuri, ce consumuri si mai ales ce probleme ecologice? Cate milioane de tone de ciment, de fier beton, cate zecii de mii de tone de combustibil etc., etc.??? Da, e foarte nepoluant...
    10
    9
    Raportează
  • postat de Antidaunator
    Vineri, 28 Februarie 2014 08:31
    89.121.178.***
    Daunatorule, dar de unde ai tras tu concluzia ca obtii curentul doar de la termocentrala? De sursele regenerabile (eoliana, hidro) nu ai auzit? Combustibilii petroliferi se obtin din surse neregenerabile si polueaza atat motorul autobuzului cat si procedeele de obtinere a acestora.
    4
    14
    Raportează
  • postat de Daunatorul
    Vineri, 28 Februarie 2014 07:58
    92.80.185.***
    Transportul electric nu este mai ecologic, producerea curentului fiind mai poluanta decat arderea benzinei insa efectul benefic este altul: se muta poluarea din oras in camp la termocentrala. :)))
    10
    12
    Raportează
  • postat de lulutzu
    Vineri, 28 Februarie 2014 07:44
    79.116.110.***
    In sfarsit au inceput sa se trezeasca si consilierii nostri! Mai bn mai tarziu decat niciodata.... si poate ne mai gandim si la tramvaie noi...
    3
    18
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.