REZULTATELE alegerilor europarlamentare/ Galaţiul a ieşit din nou "ORAŞ ROŞU"

REZULTATELE alegerilor europarlamentare/ Galaţiul a ieşit din nou "ORAŞ ROŞU"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 46,5 la sută din voturile gălăţenilor şi a bătut cu aproape nouă procente rezultatul obţinut la nivel naţional * Liberalii gălăţeni au depăşit scorul obţinut la nivel naţional * Democrat-liberalii sunt cu aproape cinci procente mai jos decât rezultatul realizat pe ţară


Numărătoarea voturilor exprimate de gălăţeni la alegerile europarlamentare s-a încheiat luni la ora 5,03 dimineaţa. Rezultatele centralizate de Biroul Electoral Judeţean Galaţi indică victoria categorică a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC, urmată, în topul preferinţelor gălăţenilor, de PNL, PDL, Mircea Diaconu şi PMP. În acelaşi timp trebuie spus că, din cei 167.976 de gălăţeni care au trecut pragul secţiilor de votare din judeţ, 12.418, adică 7,3 la sută, şi-au anulat votul. E greu de spus câţi dintre aceştia au făcut-o din neştiinţă şi câţi în mod deliberat, ca sancţiune pentru candidaţi şi întreaga clasă politică.

Iată care a fost topul preferinţelor gălăţenilor la alegerile europarlamentare şi cât de sus sau de jos s-au plasat candidaţii faţă de scorurile obţinute la nivel naţional, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central din 99,99 la sută secţii de votare.

Podiumul electoral

La alegerile europarlamentare, Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC şi-a adjudecat 72.340 de voturi - 46,5 la sută, un rezultat cu aproape nouă procente mai mare decât cel obţinut la nivel naţional - 37,6 la sută din voturi.

Liberalii gălăţeni urcă pe treapta secundă a podiumului electoral, cu 26.441 de voturi - 16,9 la sută. PNL Galaţi poate privi de sus rezultatul obţinut de partid la nivel naţional - 15 la sută.

PDL Galaţi a prins ultimul loc pe podium, dar cu un rezultat modest: 12.075 de voturi - 7,7 la sută. Liderii democrat-liberali vor trebui, probabil, să dea explicaţii conducerii centrale a partidului pentru rezultatul cu aproape cinci procente mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional - 12,2 la sută.

Mircea Diaconu a câştigat şi la Galaţi

Nu mai puţin de 10.548 de gălăţeni şi-au dorit să fie reprezentaţi în Parlamentul European de actorul şi candidatul independent Mircea Diaconu. Scorul de 6,7 la sută din numărul de voturi valabil exprimate este cu o zecime mai mic decât cel naţional, dar indică fără tăgadă faptul că Mircea Diaconu, deşi n-a avut nici măcar un afiş în Galaţi, şi-a câştigat şi aici mandatul.

PMP şi-a adjudecat, la europarlamentare, 9.626 dintre voturile gălăţenilor - 6,1 la sută, la o zecime diferenţă de scorul naţional.

PP-DD nu mai e ce-a fost. Nici PRM

Dacă ar fi fost alegeri locale, adepţii lui Dan Diaconescu ar fi rămas pe tuşa consiliilor locale şi judeţene. Gălăţenii au acordat PP-DD doar 7.330 de voturi - 4,7 la sută. Filiala judeţeană poate avea, totuşi, un motiv de consolare: rezultatul este cu un procent superior celui de la nivel naţional - 3,6 la sută.

Deşi nu mai are sediu în Galaţi, PRM tot a adunat 3.594 de voturi - 2,3 la sută, cu câteva zecimi sub pragul înregistrat la nivelul ţării 2,7 la sută.

Mărunţiş electoral

Procentele care abia sar de doi la sută pot fi catalogate, mai degrabă, drept mărunţiş electoral. Doar 3.307 voturi (2,1 la sută) a luat Forţa Civică, mai jos cu cinci zecimi decât scorul naţional.

Doar 1.816 gălăţeni au votat cu PER, scorul fiind identic cu cel pe ţară - 1,1 procente.

Alianţa Naţională a Agricultorilor a fost votată de 1.529 de gălăţeni - 0,9 la sută, la fel ca la nivel naţional.

PNŢCD a primit 1.444 de voturi, totalizând un procent de 0,9 la sută, la fel ca în ţară.

Cu procente cuprinse între 0,3 şi 0,1 la sută s-au ales partidele care au strâns câteva sute de voturi: Partidul Verde - 585 de voturi, Noua Republică - 369, Partidul Dreptăţii Sociale - 340 de voturi, Partidul Alianţa Socialistă - 303. UDMR a fost votat de 325 de gălăţeni, obţinând un rezultat de 0,2 la sută, incomparabil cu cele 6,4 procente naţionale.

Independenţi de zero procente

Dintre candidaţii independenţi, exceptându-l pe Mircea Diaconu, cel mai bine s-a plasat Pericle-Iulian Capsali, 1.132 de voturi, urmat de fosta gimnastă Corina Ungureanu - 807 voturi, Peter Costea - 678 de voturi, Dănuţ Liga - 278 de voturi, Valentin-Eugen Dăeanu - 271 de voturi, Paul Purea - 270 de voturi şi Filip Constantin Titian - 150 de voturi, procentele acestora fiind cuprinse între 0,7 şi 0,09 la sută

Citeşte şi: Victorie ZDROBITOARE a Laurei Marin în cartierul Aviaţie! Social-democrata este NOUL DEPUTAT din Colegiul 9

Citit 5185 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.