Prefectura schimbă foaia/ Liber acces la informaţii de interes public, dar PE BANI

Prefectura schimbă foaia/ Liber acces la informaţii de interes public, dar PE BANI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii care vor dori să obţină informaţii de interes public din partea Instituţiei Prefectului în format scris, însoţite de copii ale documentelor solicitate, vor trebui să plătească. Prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol, a dat, la finele lunii iulie, un ordin conform căruia „solicitările petenţilor depuse conform dreptului de acces la informaţiile de interes public cu referire la transmiterea de copii după actele deţinute de instituţie, se vor elibera condiţionat de plata de către aceştia a serviciilor de copiere”.

Potrivit dispoziţiei reprezentantului Guvernului în teritoriu, fotocopierea unei pagini a unui document alb/negru în format A4 costă doi lei, a unei foi în format A4 costă trei lei, în timp ce fotocopierea unei pagini a unui document color costă şase lei, iar fotocopierea unei foi color ajunge la opt lei. Totodată, cei care doresc să obţină fotocopii ale unor documente în format A3 trebuie să plătească opt lei pentru fiecare pagină, iar pentru multiplicarea documentelor pe suport CD/DVD trebuie să scoată din buzunar 20 de lei pentru fiecare bucată.

L-am întrebat pe prefectul de Galaţi care este motivul pentru care a decis să calce pe urmele Consiliului Judeţului, întrucât, după cum bine se ştie, reprezentanţii CJ şi-au făcut deja un obicei din a le solicita bani reprezentanţilor mass-media pentru copii ale documentelor, chiar dacă acestea pot fi scanate şi trimise prin e-mail.

Dorin Otrocol a precizat că această măsură vizează, în special, cererile de informaţii prin care se solicită sute sau chiar mii de fotocopii. „Avem două solicitări din partea unui cetăţean care necesită 10.000 de pagini. La astfel de cereri muncesc trei oameni, timp de o lună, plus că se consumă foarte multă hârtie şi toner. Avem posibilitatea să le transmitem prin e-mail, dar trebuie ca solicitantul să fie de acord. Am făcut un calcul pentru persoana care a solicitat cele 10.000 de pagini şi se ajunge la peste 10.000 de lei”, ne-a declarat Dorin Otrocol.

Citit 1271 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.