Ghidul euroalegătorului (4)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Urna mobilă poate fi cerută de către cetăţenii netransportabili din motive de boală sau de invaliditate, cel târziu până pe 6 iunie *

Urna mobilă a fost, la fiecare scrutin electoral, un motiv serios de discuţii între partide şi de suspiciuni de fraudare a alegerilor. Pentru a evita situaţiile delicate sau bizare, legea alegerilor europarlamentare a stabilit că urna mobilă se trimite cetăţenilor netransportabili din motive de boală sau de invaliditate, dar în anumite condiţii.

Atenţie, pentru a beneficia de urna mobilă este obligatoriu ca persoanele să depună o cerere scrisă, cel mai târziu în preziua alegerilor. Cererea trebuie însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili. În acest fel, secţiile de votare nu se vor mai trezi cu teancuri de cereri în ziua votului şi vor avea un control asupra persoanelor care votează cu ajutorul urnei mobile. O cerere privind urna mobilă primită chiar în ziua de 7 iunie va fi respinsă ca tardivă.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării (ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot) la locul unde se află alegătorul. Votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară, iar persoanele înscrise în extrasul de pe lista electorală suplimentară trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie. Urna poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.

Citit 680 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.