* „Suntem în faza hilară când unor oameni le percepem chirie pe teren fără să avem un document asupra terenului”, a recunoscut primarul Marius Stan * „Aveţi obligaţia să vă faceţi inventarierea tuturor bunurilor în fiecare an”, a atras atenţia prefectul Dorin Otrocol * Cadastrarea sistematizată a oraşului costă 7 milioane de euro
Primăria municipiului Galaţi va trebui să cheltuiască nu mai puţin de 7 milioane de euro pentru cadastrarea sistematizată a oraşului, operaţiune pe care a promis-o în mod repetat şi fostul primar Dumitru Nicolae. Cu această ocazie municipalitatea va afla cu exactitate ce terenuri îi aparţin şi cui trebuie să-i perceapă chirie. Partea proastă este că Primăria nu cunoaşte cu precizie statutul juridic al unor terenuri, iar formalităţile care trebuie îndeplinite pentru vânzările imobiliare nu sunt clar stabilite de Legislativ, procedurile fiind extrem de greoaie. Toate aceste realităţi au fost dezvăluite la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local, unde vânzarea a trei terenuri proprietatea privată a municipiului, aferente unor construcţii aparţinând unor gălăţeni, a stârnit vii discuţii.
Dosare ţinute pe sub masă
Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Victor Dobrea, a cerut explicaţii pentru faptul că solicitarea pentru vânzarea unui teren fusese făcută în 2009, adică acum cinci ani! „Am observat la foarte multe proiecte durata de la cerere până la soluţionare este de cel puţin un an, doi, trei şi în cazul de faţă de cinci ani”, a spus consilierul. Ironic, primarul Marius Stan i-a sugerat să-l întrebe pe fostul primar, Dumitru Nicolae. „Aşa s-a procedat din varii motive, nu ştiu. Noi răspundem de ceea ce facem în acest mandat. Când aveţi o cerere depusă în 2012 şi se rezolvă în 2014 atunci vă garantez că cei din aparatul de specialitate vor da socoteală, în rest, noi încercăm să facem dreptate acolo unde, din varii motive, s-au ţinut tot felul de dosare pe sub masă”, a spus Stan. Viceprimarul Florin Popa le-a reamintit aleşilor de hotărârea luată privind vânzarea cu prioritate a terenurilor ocupate de construcţii pentru a da posibilitatea deţinătorilor să le gajeze.
De ce durează atât de mult
Pentru a putea vinde un teren, este necesară nu doar evaluarea lui, ci şi cunoaşterea statutului juridic al suprafeţei şi trecerea lui, din domeniul public al oraşului, în cel privat. Primarul Marius Stan a declarat că, în prezent, foarte multe terenuri închiriate de Primărie nu au statutul juridic definitivat. „Astăzi, ca să definitivăm statutul juridic al unui teren care ne aparţine trebuie să facem o listă întreagă, care se duce la Guvern pentru a emite o hotărâre. Procedurile de care ne lovim sunt anevoioase şi durează mai mult decât ne dorim. Înainte, era suficient ordinul prefectului, mult mai facil de obţinut. Am vrea să scăpăm de toate terenurile, să nu fie Primăria cel mai mare dezvoltator imobiliar din oraşul acesta, să fim deţinători de clădiri, de apartamente. Nu ştim cui îi foloseşte asta! Să le ia privaţii şi să le dezvolte mai departe, acesta mi separeu cel mai firesc lucru”, a spus edilul.
Consilierul local PDL Alin Mihai a atras atenţia că în momentul de faţă, prefectul judeţului nu mai emite ordine de trecere a terenurilor din domeniul public în cel privat, şi nici nu există un regulament intern al Consiliului Local care să ne permită acest transfer, motiv pentru care o mulţime de cereri de cumpărare a terenurilor sunt blocate.
Prefectul Dorin Otrocol a întărit că, în ceea ce priveşte patrimoniul public şi privat, Consiliul Local are obligaţia să-şi inventarieze bunurile în fiecare an.
Cadastrare gratuită pentru gălăţeni
Primarul i-a informat pe consilieri că poartă discuţii cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară privind de cadastrare sistematizată a întregului oraş. „Noi, astăzi, degeaba vorbim, nu ştim care sunt terenurile noastre. Suntem în faza hilară când unor oameni le percepem chirie pe teren fără ca să avem un document asupra terenului. Asta e realitatea, nu minţim. Putem face o cadastrare sistematizată pe întreg oraşul şi costă, din discuţiile cu cei de la ANCPI, în jur de 7 milioane de euro. Dar cu aceşti bani am stabilit dreptul de proprietate exact şi al fiecărui cetăţean pe parcela pe care o are, şi a municipiului pe parcelele pe care le are. Dacă facem un calcul economic, s-ar putea să pierdem mult mai mulţi bani pentru că sunt terenuri deţinute de unii fără să se ştie că sunt ale noastre, fără să percepem chirii. Deci cheltuiala se justifică şi se amortizează extrem de rapid. O să venim cu acest proiect pe care sper să-l realizăm şi cred că ne vor mulţumi şi cetăţenii oraşului cărora le vom face o cadastrare gratuită pe o hotărâre de Consiliu”, a spus Marius Stan.
Ce se vinde
Până la cadastrarea oraşului, aleşii au aprobat vânzarea terenului de 81,27 mp situat pe strada Movilei nr. 11A, societăţii Soroli-Cola, care îl deţine cu contract de dare în folosinţă pe durată determinată. Societatea a cerut printr-o adresă depusă în iunie 2009 cumpărarea terenului aferent construcţiei cumpărate în 2006 şi pentru care a primit autorizaţie de construire în 2008. Preţul de vânzare este de 150 euro/mp, fără TVA. Consilierii au fost de acord şi cu vânzarea terenului de 71 mp situat pe strada Siderurgiştilor nr. 2 S1, către SC Misipal Farm SRL care îl deţine cu contract de închiriere. Preţul de vânzare al terenului de sub construcţia proprietate a firmei, este de 136 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.
Singurul care nu a trecut a fost proiectul care prevedea vânzarea terenului de 230 mp, intravilan, proprietatea privată a municipiului Galaţi, situat în strada Saturn nr. 9, lui Constantin Ghezea, care îl deţine cu contract de închiriere. De fapt, era vorba de modificarea unei hotărâri adoptate în 2013, prin care Primăria îi vindea gălăţeanului 368 mp de teren, ocupat parţial de construcţia realizată de acesta, cu 135,87 euro pe mp, fără TVA. Din motive financiare, Ghezea voia să cumpere doar 230 mp, dar aleşii locali s-au opus şi hotărârea a picat la vot.
Citeşte şi: Ce n-a vândut Nicolae, VINDE primarul Stan. CÂT COSTĂ metrul pătrat de parcare, spaţiu verde şi trotuar