GHIDUL ALEGĂTORULUI/ Tot ce trebuie să ŞTIŢI despre VOTUL la alegerile PREZIDENŢIALE

GHIDUL ALEGĂTORULUI/ Tot ce trebuie să ŞTIŢI despre VOTUL la alegerile PREZIDENŢIALE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică, 2 noiembrie, aveţi la dispoziţie 14 ore, de la 7,00 şi până la 21,00, pentru a vă exercita dreptul de a alege preşedintele * Au fost tipărite 575.662 de buletine de vot, iar 2.180 de ştampile cu menţiunea „Votat” vă aşteaptă în cele 436 de secţii de votare organizate în Galaţi * Pe site-ul ziarului „Viaţa liberă”, puteţi afla unde este secţia de votare la care sunteţi arondat, potrivit domiciliului


La alegerile prezidenţiale de duminică, 2 noiembrie, sunt aşteptaţi la urne 522.703 gălăţeni. Dintre aceştia, 261.471 de alegători sunt numai în municipiul Galaţi, 37.700 în Tecuci, 6.127 în Târgu Bujor, 2.784 în Bereşti, iar restul, de 214.621 de cetăţeni cu drept de vot, locuiesc în mediul rural.

Pentru acest scrutin, au fost organizate 436 de secţii de votare, dintre care 176 numai în municipiul Galaţi.

Listele cu secţiile de votare la care sunteţi arondaţi, potrivit domiciliului, le puteţi accesa AICI:

- Galaţi ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20municipiul%20Galati.pdf

- Tecuci, Bereşti, Tg.Bujor ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20Tecuci%2C%20Beresti%2C%20Tg.Bujor.pdf

- secţiile de votare din comune ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20comune%20-%20judetul%20Galati.pdf

Autorităţile au tipărit 575.662 de buletine de vot şi au pregătit 2.180 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”, câte cinci pentru fiecare secţie de votare. Nu mai puţin de 510.609 timbre autocolante aşteaptă să fie lipite pe spatele cărţilor de identitate ale votanţilor.

Pentru că participarea la acest scrutin este extrem de importantă, vă oferim un ghid al alegătorului, cu toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă exercita dreptul constituţional de a decide cine vă va fi preşedinte în următorii cinci ani!

Cine şi unde votează

Potrivit legii, la alegerile prezidenţiale, pot vota toţi cetăţenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani, până la 2 noiembrie inclusiv, care nu suferă de debilitate sau alienare mintală, care nu au fost puşi sub interdicţie şi nici nu au fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Dacă în ziua votului vă aflaţi în localitatea de domiciliu, nu puteţi vota decât la secţia de votare la care sunteţi arondaţi, conform adresei.

Dacă, însă, vă aflaţi în altă localitate decât cea în care domiciliaţi, vă puteţi exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce veţi completa o declaraţie pe propria răspundere că nu aţi mai votat şi nu veţi mai vota la acest tur de scrutin.

Actele necesare

Pentru a putea vota, aveţi nevoie de actul de identitate valabil: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau de serviciu electronic. Elevii militari pot vota cu carnetul de serviciu militar.

CITEŞTE ŞI: Cu un like nu poţi schimba lumea, cu un VOT da!

Cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau cu titlul de călătorie pot vota doar cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România, precum şi cetăţenii români care votează în străinătate.

Procedura de vot

Potrivit legii, accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Odată intrat, va trebui să prezentaţi actul de identitate unui membru al biroului electoral, care va verifica dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Dacă nu figuraţi pe lista electorală permanentă, dar faceţi dovada că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective, veţi fi trecuţi pe un tabel special. Pe baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

În cabina de vot, veţi aplica ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului preferat. Atenţie, verificaţi dacă buletinul de vot primit are pe spate ştampila de control a secţiei de votare, altfel votul dumneavoastră va fi nul!

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de votare, în afara celei care votează, este interzisă. Dacă, din motive temeinice, nu puteţi vota singur, aveţi dreptul să chemaţi în cabina de votare un însoţitor pentru a vă ajuta. După ce aţi votat, îndoiţi buletinul de vot astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduceţi în urnă.

Restituiţi ştampila încredinţată pentru vot şi veţi primi actul de identitate pe care s-a aplicat ştampila cu menţiunea "VOTAT" sau un timbru autocolant, după caz, şi a fost înscrisă data scrutinului.

Puteţi cere un alt buletin de vot!

Legea prevede că, în cazul în care aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea "VOTAT", dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi cere un alt buletin de vot. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare vă poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial!

Vot valabil, vot nul, vot anulat

Sunt anulate buletinele de vot neîntrebuinţate, rămase după încheierea procesului electoral. Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat. Tot nule sunt şi buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora!

CITEŞTE ŞI: Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la urne

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea "VOTAT" aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", precum şi în situaţia în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater. Efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate, aşa că nu vor avea nicio valoare în desemnarea viitorului preşedinte al României.

 

Cât ne costă alegerile

Dacă nu vă pasă cine va fi ales preşedintele României pentru următorii cinci ani, poate că vă interesează banii publici cheltuiţi pentru scrutin: 192.400.000 de lei. Acesta este bugetul pe care Guvernul l-a aprobat, prin hotărâre, pentru a acoperi toate cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale.

Citit 4245 ori Ultima modificare Duminică, 02 Noiembrie 2014 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.