ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014/ Cum comentează POLITICIENII GĂLĂŢENI rezultatele alegerilor: "Se anunţă MĂCEL în turul doi!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014/ Cum comentează POLITICIENII GĂLĂŢENI rezultatele alegerilor: "Se anunţă MĂCEL în turul doi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se va uni dreapta pentru scrutinul din 16 noiembrie? Votanţii lui Călin Popescu Tăriceanu şi alegătorii nehotărâţi vor înclina balanţa în turul al doilea

Chiar dacă rezultatele finale definitive ale alegerilor pentru preşedinţia României nu sunt cunoscute, deocamdată, în mediul politic se ţes, încă de ieri, scenarii privind posibile alianţe, mai mult sau mai puţin vizibile, ale partidelor pentru susţinerea celor doi prezidenţiabili, Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Pentru PSD, anunţul privind viitorul premier va conta cel mai mult

Sunt de părere mulţi dintre membrii de vază ai social-democraţilor. La nivel naţional se vorbeşte despre faptul că Victor Ponta va avea chiar mâine o întâlnire cu membrii coaliţiei de guvernare pentru a stabili cine este cel care îl va înlocui în fruntea Guvernului, iar numele vehiculat este cel al lui Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, cu voturile direcţionate de acesta, împreună cu cele ale lui Dan Diaconescu, Vadim Tudor şi UDMR, Victor Ponta şi-ar asigura, cel puţin teoretic, un nou succes, dar decisiv, de această dată, care îl va propulsa direct în fotoliul de la Cotroceni. De altfel, chiar şi surse din rândul formaţiunilor de dreapta au recunoscut că dacă susţinătorii lui Tăriceanu se vor reorienta către Victor Ponta, atunci Klaus Iohannis va avea mult de furcă în cel de-al doilea tur de scrutin şi nu va mai putea miza decât pe românii nehotărâţi, pe care, printr-o minune, eforturi colosale şi implicare, ar putea să-i mobilizeze la vot.

De cealaltă parte, este greu de crezut, totuşi, că liberalii lui Tăriceanu – cei ce ţin cont de doctrină şi ideologie, nu aceia mânaţi de interese – se vor încolona pentru a-l scoate preşedinte pe Victor Ponta. Mai degrabă, aceştia ar alege să rămână acasă, pe fondul antipatiei faţă de Klaus Iohannis, dar aproape imposibil să susţină un social-democrat, urmaş al lui Ion Iliescu, în turul doi. Şi în cazul UDMR apele sunt oarecum tulburi, întrucât maghiarii au demonstrat, să nu uităm, în anul 2009, îndemnaţi fiind să voteze cu Mircea Geoană (PSD), că dacă au altă preferinţă nu îi împiedică nimic să şi-o şi oficializeze. Pe de altă parte, după cum spun politicienii cu experienţă, că Victor Ponta îşi consolidează poziţia, fiind extrem de precaut, şi nu face greşelile lui Mircea Geoană.

„Va avea un cuvânt de spus, în legătură cu susţinerea în turul doi, şi anunţul domnului Ponta privind premierul României. Domnul Ponta pleacă, dar pe cine laşi în urmă? Acest lucru va conta foarte mult. Ce ne dorim şi cred că se va întâmpla, este să câştigăm alegerile. Dacă Iohannis va veni la confruntări, lucrurile vor fi clare, românii vor vedea adevărata sa faţă. Ne aşteptăm la o prezenţă mai mare la vot”, ne-a declarat senatorul Nicolae Marin, secretarul executiv al PSD Galaţi.

Pe Iohannis, doar mobilizarea electoratului l-ar mai putea salva

Bătălia va fi crâncenă în turul doi, o recunosc chiar şi liberalii şi democraţii gălăţeni. Cu toate acestea, fără o unitate a formaţiunilor de dreapta şi în absenţa unei mobilizări masive a electoratului cu studii medii, superioare, dar şi a intelectualilor, Klaus Iohannis va pierde, pe 16 noiembrie, războiul cu Victor Ponta.

Este puţin probabil, la acest moment, ca Tăriceanu să schimbe macazul politic şi să îl susţină pe primarul Sibiului, alături de Elena Udrea şi Monica Macovei, astfel că Iohannis îşi va putea pune cele mai multe speranţe în alegătorii simpli, lucru care va necesita eforturi maxime din partea activiştilor de dreapta.

Conform declaraţiilor oficiale, atât în tabăra PMP, cât şi în cea a Monicăi Macovei o analiză va decide către cine îşi vor îndrepta aceştia susţinerea în turul doi.

„Nu va fi uşor, speram într-un scor mult mai bun”

Liberalii s-au declarat dezamăgiţi de rezultatele alegerilor din 2 noiembrie, cu atât mai mult cu cât, potrivit deputatului Victor Paul Dobre (co-preşedintele Alianţei Creştin Liberale), ACL avea aşteptări mult mai mari în judeţul Galaţi. „Aş vrea să apreciez un lucru care, poate, scapă în disputa electorală: faptul că românii au venit în număr mare la vot. Atât cei din ţară, cât şi cei din străinătate. În acelaşi timp, gălăţenii au fost în acest context o prezenţă importantă la vot. Este adevărat că alegerile prezidenţiale reprezintă şi o competiţie cu un puternic caracter personal şi acest tip de competiţie generează un interes suplimentar. În al doilea rând, speram într-un scor mult mai bun al nostru, al Alianţei Creştin Liberale în primul tur. Ştiam ierarhia, pentru că toate sondajele o prefigurau, dar speram într-o diferenţă mai mică, după primul tur, între candidatul nostru şi candidatul PSD”, ne-a declarat liderul liberalilor gălăţeni. Parlamentarul pune scorul mic înregistrat de Iohannis şi pe seama faptului că dreapta politică a avut mai mulţi candidaţi şi astfel voturile s-au împărţit şi prevede o bătălie cruntă în cel de-al doilea tur. „Nu va fi deloc simplu, în special pentru ACL şi candidatul ei să recupereze diferenţa până la un număr de voturi care să însemne câştigarea alegerilor prezidenţiale, aşa cum ne dorim. În acest sens, cred că va fi important ca electoratul de dreapta să fie alături de noi, toţi cei care gândesc şi cred în valori liberale, în valorile de dreapta. Atât în municipiu, cât şi în judeţ scorul nostru a fost mai bun decât la alegerile europarlamentare şi în mod special în fiefurile PNL şi PDL, acolo unde în primul tur, din păcate, a câştigat candidatul PSD. Ţin totuşi să mulţumesc gălăţenilor care ne-au votat într-un număr important, peste 64.000 de voturi, şi să cred în şansele noastre în turul doi alături de ei. Nu va fi uşor, dar vom duce competiţia până la capăt, cu onestitate şi încrezători în valorile în care credem”, a afirmat Victor Paul Dobre.

„Dacă aş fi Ponta, nu aş dormi deloc liniştit”

De cealaltă parte, democratul Doru Resmeriţă (co-preşedinte al Alianţei Creştin Liberale) ne-a declarat că Iohannis va câştiga alegerile, dacă, pe data de 16 noiembrie, prezenţa la urne va depăşi 55 la sută. „Dacă nu exista mişcarea cu Ordonanţa 55, prin care au atras 400 de primari, le-ar fi fost mult mai greu. În turul doi este vot negativ. Lupta va fi foarte strânsă şi profilul va fi apropiat, poate chiar similar cu ce s-a întâmplat în 2009”, ne-a spus co-preşedintele ACL, care a precizat că nu crede că un candidat va putea să dirijeze voturile după bunul plac, într-o direcţie sau alta. „Direcţionarea voturilor este doar un basm. Electoratul are anumite aşteptări. Eu, dacă aş fi Ponta, nu aş dormi liniştit, cu atât mai mult luând în calcul evenimentele din diasporă, dar şi altele, din care rezultă că Ponta şi PSD vor să controleze tot. Semnalele sunt pozitive: am primit nenumărate telefoane de la oameni care nu au fost implicaţi în campanie, dar care acum vor să ni se alăture, împotriva lui Ponta. Va fi vot negativ, ca de fiecare dată”, a afirmat Resmeriţă.

Citeşte şi: REZULTATUL PREZIDENŢIALELOR 2014 TURUL I la Galaţi: Ponta - 48,11 %, Iohannis - 24,97 %

Citit 4945 ori Ultima modificare Luni, 03 Noiembrie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.