Codurile - „un produs modern” care „se asortează”, afirmă Bogdan Ciucă

Codurile - „un produs modern” care „se asortează”, afirmă Bogdan Ciucă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 944 de amendamente numai la Codul Civil * Nu-s bani nici de citaţii! *

„Nu este o cerinţă expresă a Uniunii Europene – domnule, rezolvaţi codurile până la data de! Dar, adoptarea acestor coduri ar fi un semnal bun”, spune deputatul PC Bogdan Ciucă (foto), membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Adică, o impresie favorabilă privind intenţiile bune ale românilor, căci, în rest, „reforma e bâlbâită” în Justiţie, lucru care se vede şi dintr-un lung şir de greve în sistem şi din lipsa  banilor.

Sunt, de pildă, instanţe care nu au bani nici să trimită citaţii, exemplifică deputatul. Ciucă a explicat că s-a ţinut cont, la redactarea noilor variante de coduri, de cerinţele societăţii. Numai la Codul Civil au fost făcute foarte multe amendamente, din care s-au preluat 944.

Noile coduri, Codul Civil şi Codul Penal, pot fi adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern, sau prin trecerea prin Parlament. „Ambele variante se referă la forma ieşită din comisiile parlamentare”, unde au fost dezbătute două luni.

„Opinie personală: ar trebui să intre în dezbateri parlamentare, ca să nu mai existe comentarii”. Dar, după decizia politică,  în coaliţie se preferă varianta mai rapidă: asumarea răspunderii. Chiar şi aşa, „va fi un lucru bun, pentru că în Comisie chiar s-a lucrat! Cu profesorii care au redactat textul iniţial, cu organizaţiile profesionale, cu ONG-urile; inclusiv acele articole care vizau presa, libertatea de exprimare, au fost agrementate  cu partea de media din ONG-ul care se intitulează «Opriţi codurile». Până la urmă, eu zic că e un produs bun, modern, se asortează cu România de astăzi”.

Păcat că, de multe ori, România nu se „asortează” cu practicile europene. Conservatorul spune că, dincolo de coduri, în Justiţie mai sunt multe de făcut.

Citit 1295 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.