Va fi trimisă Acvila înapoi?

Va fi trimisă Acvila înapoi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comisia administrativă a Senatului a respins transformarea Jandarmeriei în Poliţie *

Amendamentul propus de senatorul Marius Necula (foto) la Comisia de administraţie a Senatului, la Ordonanţa nr. 20 a Guvernului,  care prevede trecerea  forţei speciale antiteroristă Acvila în subordinea Jandarmeriei, a trecut cu şase voturi „pentru” şi două abţineri.

Senatorul PD-L a cerut practic eliminarea articolului care făcea trecerea respectivă, trimiţând adică unitatea înapoi. El a argumentat prin faptul că „Acvila” nu se poate subordona jandarmilor, pentru că face parte dintr-o structură europeană de luptă antiteroristă, numită „Atlas” şi că unitatea românească de elită a fost „implicată direct” în recuperarea jurnaliştilor răpiţi în Irak.

„Este singura unitate recunoscută  competentă de această supraunitate Atlas” şi poate interveni oriunde în afara graniţelor atunci când este vorba de ostateci. De aceea, spune senatorul, trecerea la Jandarmerie „va reprezenta o moarte sigură”, mai ales că Jandarmeria are deja o astfel de unitate specială, „Vlad Ţepeş”. Doar Spania are trecută o astfel de unitate la jandarmi, a mai spus Necula, celelate ţări le au în subordinea Poliţiei. Numai că şi Poliţia română are o astfel de unitate specială – SIAS, „racordată la cerinţele Atlas”.

„Membrii comisiei au fost de acord să amendăm ordonanţa, să dăm înapoi Acvila în subordinea ministerului, şi ministrul să ia o decizie definitivă”, a declarat Necula, care vede rezolvarea problemei ori prin întoarcerea unităţii în poziţia iniţială, ori prin desfiinţarea ei şi împărţirea luptătorilor la Jandarmerie şi la SIAS.

Dincolo de scandalul legat de cheltuielile imputate de conducerea Jandarmeriei acestei unităţi (cum ar fi cheltuielile pentru… epilare, prezervative etc.) e de remarcat că iarăşi au fost răpiţi marinari români şi nu i-a eliberat nicio "acvilă" şi niciun… Ţepeş!

Transformare blocată

Senatorul Necula a declarat că decizia unanimă a Comisiei a fost să respingă săptămâna trecută şi măsura Guvernului prin care Jandarmeria să devină „forţă de poliţie”, adică să poată face cercetări, să instrumenteze dosare etc.

Agenţii, la Poliţie

Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, care au fost până acum în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, trece prin aceeaşi Ordonanţă 20 în subordinea Poliţiei. Şi, deşi un membru al comisiei a amendat şi acest transfer, senatorul gălăţean spune că măsura este bună, căci şi până acum „tot greul a căzut pe Poliţie”.

Citit 1103 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.