Modernizarea parcului Rizer, la licitaţie

Modernizarea parcului Rizer, la licitaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Parcul va fi reabilitat cu fonduri nerambursabile * Două fântâni arteziene, două locuri de joacă pentru copii, un iaz, un amfiteatru în aer liber, pistă pentru role, o zonă pentru animalele de companie şi stăpânii lor, reţele electrice, de apă şi de canalizare sunt cuprinse în planul de modernizare * Terenul pentru viitorul Muzeu de Artă şi drumul de acces vor fi ocolite de investiţii *

Fără bănci şi fără locuri de joacă pentru copii, fără grup sanitar, cu aleile degradate, pline de gropi, denivelări şi pietrişul mâncat de vreme, cu borduri înfundate, fără apă, fără canalizare, cu o vegetaţie suferindă şi gardul distrus, Parcul Rizer îşi merită cu greu această titulatură.

Vestea bună este că pe 27 iulie va avea loc licitaţia pentru alegerea constructorului care îl va reabilita şi moderniza. Anunţul prin care Primăria Galaţi a scos la licitaţie lucrările de modernizare a Parcului Rizer a fost deja publicat pe SEAP, valoarea estimată a contractului, fără TVA, fiind de 7.010.514,75 lei.

După cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, la licitaţie electronică vor fi alese şi firmele care vor asigura asistenţa tehnică şi managementul proiectului.

Bani europeni

Reabilitarea parcului face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritara 1. Contractul de finanţare a fost semnat de primarul Dumitru Nicolae şi ministrul Dezvoltării Elena Udrea, la Galaţi, în luna mai a acestui an. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10.441.084,04 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este 8.049.784,53 de lei, iar contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile este de 164.281,32 de lei.

Potrivit proiectului, se va moderniza o suprafaţă de 30.616,63 mp din suprafaţa actuală a Parcului Rizer, de 35.216,63 mp. Diferenţa de 4.600 mp este rezervată Muzeului de Artă şi a fost deja transmisă Consiliului Judeţului. Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că în zilele următoare suprafaţa respectivă şi drumul de acces vor fi delimitate. Ne întrebăm însă dacă lucrările de construcţie a muzeului nu vor afecta parcul abia reabilitat.  

Investiţii

Modernizarea parcului va dura 2 ani. Rizerul se va îmbogăţi cu: două fântâni arteziene, un iaz – pânză de apă în cinci trepte cu podeţ de traversare, o „agora” (piaţă), pergolă şi platformă dalată pentru expoziţii în aer liber, amfiteatru cu locuri de şedere pe gazon şi scenă, pistă pentru role, o zonă de petrecere a timpului liber pentru vârstnici şi două locuri de joacă pentru copii.

La est şi la vest vor exista porţi de acces pietonal şi auto. Mobilierul parcului va fi unul unitar, gardul va fi refacut, la fel şi aleile parcului. O reţea electrică va lumina ambiental aleile şi fântânile.

Parcul va avea reţele de apă, canalizare şi un sistem de irigaţii semiautomat, reţele electrice, cişmele şi wc-uri ecologice. Pentru ca gălăţenii iubitori de animale să nu se supere, se va reface zona rezervată pentru animale de companie cu însoţitori.

Dar cel mai important este patrimoniul arboricol, care va fi refăcut. Parcul va avea plante şi arbori noi: arţar ornamental, vanilie sălbatică, tei, salcie plângătoare, magnolie, prun japonez, castan, plop tremurător, platan, cununiţă, iasomie, ienupăr târâtor, gard viu, gazon şi  trandafiri.

La licitaţia de pe 27 iulie vor câştiga firmele care oferă preţul cel mai scăzut.

Citit 1314 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.