INTERVIU cu Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: "Se poate face politică de calitate indiferent de sex şi de vârstă"

INTERVIU cu Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: "Se poate face politică de calitate indiferent de sex şi de vârstă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Doamnă Alina Gorghiu, ce înseamnă pentru Partidul Naţional Liberal să aibă un copreşedinte de doar 36 de ani şi pe deasupra femeie?

- Faptul că cel mai vechi partid din România, cu tradiţie şi valori de dreapta, a ales în fruntea sa o femeie, demonstrează că PNL are, în acelaşi timp, rădăcini politice puternice, un pedigree politic de excepţie, o istorie de la care se revendica, dar este, totodată, deschis către noile tendinţe europene, curajos în opţiuni şi atent la valoarea adăugată adusă de tineri.

Cred că semnalul dat este foarte clar: are loc o resetare a politicii în interiorul Partidului Naţional Liberal. Vrem să schimbăm modul de a face politică în România şi începem "prin noi înşine", respectând vechiul slogan de pe vremea Brătienilor. Avem un imperativ din partea cetăţenilor de înnoire, o înnoire profundă, nu de suprafaţă.

Pe de altă parte, deşi am doar 36 de ani, sunt în PNL de 12 ani, deci o treime din viaţa mea a fost dedicată activităţii politice. Am început de jos, ca simplu membru, într-o organizaţie de sector a Capitalei, am lipit şi afişe, am parcurs toate etapele. Sunt parlamentar la al doilea mandat, ceva-ceva trebuie să se fi prins de mine în toată această perioadă. Îmi voi folosi această experienţă, precum şi activitatea mea profesională de avocat şi mediator, pentru a finaliza cu succes fuziunea cu fostul PDL şi pentru a crea împreună un partid fără termen de expirare.

- Mai există misoginism în politica românească? Dar misogini?

- Eu cred că mai există un grad de conservatorism în societatea românească, o reticenţă la schimbare. Dar lucrurile evoluează în direcţia bună. Sunt pe deplin încrezătoare că această realitate va fi depăşită în scurt timp. Cred că foarte repede nu vom vorbi doar despre modele occidentale, referitor la rolul femeilor în politica de vârf, ci vom putea da exemple şi de modele autohtone.

Până la urmă, se poate face politică autentică şi de calitate indiferent de sex şi de vârstă. Acestea sunt atribute nerelevante în evaluarea performanţei unui politician. Politicile de dreapta asigură prosperitate şi un viitor mai bun pentru România.

- Ce reprezintă pentru dumneavoastră faptul că aţi fost aleasă în fruntea Partidului Naţional Liberal?

- Este o deosebită onoare, dar şi o mare responsabilitate care îmi revine în calitate de copreşedinte al PNL. Am venit în fruntea partidului într-o perioadă importantă, în care se vor lua decizii fundamentale pentru viitorul formaţiunii noastre, dar şi pentru felul în care se va face politică în România.

PNL are în prezent peste 40 la sută încredere în opţiunile electoratului, ceea ce înseamnă că am devenit partidul numărul unu din România. Trebuie să continuăm, însă, eforturile de modernizare şi reformă. Spre deosebire de PSD, noi învăţăm şi din victorii, nu doar din eşecuri. Cea mai mare greşeală ar fi să ne considerăm depozitarii eterni ai încrederii românilor şi să rămânem inerţiali. PNL trebuie să fie activ, modern şi să ofere un mare proiect de reformă a statului. Aşa cum a făcut-o de atâtea ori în istoria sa, când a contribuit la formarea unui stat modern şi prosper. Suntem pregătiţi şi ne dorim să preluăm guvernarea cât mai repede posibil, dar fără a face compromisuri care să ne împiedice ulterior să ne punem în aplicare viziunea şi programul de guvernare.

- Care vor fi priorităţile dumneavoastră în calitate de copreşedinte al PNL?

- Obiectivul meu prioritar este crearea marelui Partid Naţional Liberal, nu doar la centru, dar şi în teritoriu. Trebuie să construim un partid solid, unit, care funcţionează ca o echipă la toate nivelurile. PNL trebuie să devină un partid atractiv pentru toţi oamenii de dreapta. Nu va fi uşor, dar vom reuşi. În al doilea rând, ne pregătim pentru câştigarea alegerilor locale şi a celor parlamentare din 2016 sau a celor anticipate, dacă se va ajunge in aceasta situaţie.

În al treilea rând, îmi propun o mai mare deschidere către oameni. Vă asigur că Partidul Naţional Liberal a înţeles semnificaţia votului cetăţenilor din 16 noiembrie, iar eu, ca preşedinte, îmi asum ca acţiunile şi deciziile noastre politice să reflecte dorinţa românilor de reformare a instituţiilor fundamentale ale statului, de recredibilizare a clasei politice şi de îmbunătăţire a întregului exerciţiu politic democratic.

- Cum vedeţi viitorul liberalismului în România începând din 2017?

- Foarte optimist. Votul din 16 noiembrie a arătat că românii îşi doresc o guvernare de dreapta. În 2017, PNL va fi nu doar cel mai mare partid de dreapta din România, ci şi polul politic care să adune toţi oamenii care îmbrăţişează valorile liberalismului. Tot mai mulţi români sunt conştienţi de faptul că politicile de dreapta asigură prosperitate şi un viitor mai bun pentru România. România trebuie să facă şi saltul calitativ pe care l-a susţinut Klaus Iohannis în campania prezidenţială din toamna acestui an: creşterea economiei, promovarea valorilor, un alt mod de a face politică. Şi pentru ca suntem la început de an, le urez tuturor o viaţă mai bună, mai caldă, mai cu speranţă!

 

Cine este Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a fost aleasă pe 18 decembrie 2014, în locul lui Klaus Iohannis, nevoit să renunţe la funcţie după instalarea în fotoliul de la Cotroceni, şi va conduce PNL alături de Vasile Blaga, copreşedinte al liberalilor, până în 2017, când va avea loc un congres al partidului. Alina-Ştefania Gorghiu s-a născut la Tecuci (Galaţi), pe 16 septembrie 1978, iar din 2008 până în prezent este deputat în Parlamentul României. Este avocat titular, doctor în drept, cu specializarea drept penal, arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional şi mediator autorizat. Alina Gorghiu este autoare şi coautoare a mai multor volume juridice.

Citit 2738 ori Ultima modificare Luni, 12 Ianuarie 2015 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.