Unde dispar INDICATOARELE RUTIERE puse de CJ Galaţi

Unde dispar INDICATOARELE RUTIERE puse de CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pericolele mortale de pe căile de comunicaţii administrate de Consiliul Judeţului, din cauza lipsei semnalizării rutiere, au fost reduse, dar nu îndepărtate complet


 

În luna iulie a anului trecut, Inspectoratul de Poliţie Judeţean trăgea un semnal de alarmă, într-un raport înaintat Prefecturii, cu privire la siguranţa circulaţiei rutiere din judeţul Galaţi. Situaţia era dezastruoasă pe căile de comunicaţii administrate de Consiliul Judeţului Galaţi, unde doar pe circa 50 de kilometri, din cei aproape 800, se putea circula cu adevărat în siguranţă (DJ 251 - pe tronsonul cuprins între Galaţi şi Costache Negri). În rest, pe aproape 750 de kilometri de drum judeţean, lipsa marcajelor rutiere orizontale şi a semnalizării corespunzătoare pe verticală reprezenta un adevărat pericol pentru cei ce le tranzitau.

La finele anului trecut, Consiliul Judeţului a investit aproape 30.000 de euro în indicatoare rutiere, pe care le-a achiziţionat de la o societate din Piatra Neamţ. Din cele 444 cumpărate, în luna decembrie au fost amplasate 250 de indicatoare pe mai multe segmente de drum judeţean. Numai că, spre surprinderea autorităţilor, unele dintre acestea nu au rezistat mai mult de o noapte. „La sfârşitul lunii octombrie, Guvernul a alocat mai mulţi bani pentru drumurile judeţene şi de acolo am luat pentru a achiziţiona aceste indicatoare. Din cauză că vremea a fost nefavorabilă, ne-am oprit la 250 de indicatoare montate, dar, din păcate, încă din primele două zile dispăruseră 14 dintre ele. S-au făcut adrese la Poliţie, la primării, dar trebuie ca şi cetăţenii care circulă pe drumurile judeţene, că reclamaţiile de acolo vin, că nu văd curba, că nu ştiu unde este stopul, să fie vigilenţi, să ne ajute şi să semnaleze dacă surprind furturi de semne de circulaţie”, ne-a spus Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului.

Cele mai multe furturi, pe DJ 255C şi DJ 242E

Potrivit conducerii instituţiei publice, cele mai multe dintre noile indicatoare rutiere au fost amplasate pe DJ 242 - Folteşti – Târgu Bujor – Vârlezi, DJ 242A – Rădeşti – Bereşti Meria – Cavadineşti, DJ 242 B – Bereşti Meria – Târgu Bujor, DJ 242D – Suceveni – Băneasa, DJ 242E – Bereşti – Roşcani – Oancea, DJ 242H – Târgu Bujor – Jorăşti, DJ 261A – Scânteieşti – Frumuşiţa, DJ 255A Matca – Corod – Drăguşeni, DJ 255C – Valea Mărului – Smulţi – Crăieşti, dar şi pe DJ 251G – Valea Mărului – Corni – Măcişeni. Opt dintre cele 250 de noi indicatoare rutiere montate au dispărut peste noapte de pe DJ 251G, precum şi de pe DJ 242E şi nu numai. „Nu am făcut o estimare a pagubelor. Sunt indicatoare mai scumpe, altele mai ieftine. Cert este că fiecăruia dintre acestea, imediat cum a fost montat, i s-au făcut fotografii. Avem o evidenţă clară a celor amplasate deja, a locului în care au fost puse”, ne-au spus reprezentanţii CJ.

Soluţia: spiritul civic

Conducerea Consiliului Judeţului nu a exclus ca, între timp, numărul indicatoarelor dispărute să fi crescut, dar a precizat că instituţia nu are posibilitatea să supravegheze căile de comunicaţii pe care le are în administrare. O soluţie ar fi amplasarea unor camere pe sectoarele de drum judeţean, însă, potrivit reprezentanţilor CJ, această investiţie presupune costuri ridicate. Soluţia avansată de autorităţi este, însă, dezvoltarea spiritului civic la malul Dunării.

Până atunci, este posibil ca CJ să investească cu nemiluita în astfel de obiective, pe care să le înlocuiască ori de câte ori „este nevoie”. Ar avea şi acest aspect partea lui fericită: firmele specializate în astfel de lucrări... ar avea permanent de lucru.

 

Citit 2272 ori Ultima modificare Luni, 12 Ianuarie 2015 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.