Auditul Curţii de Conturi: ABATERI de 11,6 milioane de euro la PRIMĂRIA GALAŢI
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Auditul Curţii de Conturi: ABATERI de 11,6 milioane de euro la PRIMĂRIA GALAŢI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Municipalitatea a contestat în instanţă raportul instituţiei de control şi speră să obţină câştig de cauză


Nereguli privind SC Industrial Parc SRL şi Gala de Box, indemnizaţii plătite nelegal consilierilor locali, subvenţii acordate în mod nejustificat la transportul public, lucrări neexecutate, dar achitate, precum şi servicii prestate şi remunerate mai scump, dar şi taxe şi chirii neîncasate de Primărie. Acestea ar fi, pe scurt, deficienţele consemnate de auditorii Camerei de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României. Aceştia au desfăşurat, anul trecut, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale municipiului pe anul 2013. Valoarea estimativă cumulată a abaterilor constatate şi cuprinse în raportul întocmit de auditori se ridică la 52,4 milioane de lei, adică echivalentul a aproape 11,6 milioane de lei.

Topul neregulilor

Potrivit raportului Curţii de Conturi, cea mai mare valoare estimată o au neregulile privind SC Industrial Parc SRL, de 39,6 milioane de lei, rezultat al neîndeplinirii unor hotărâri de Consiliu Local şi supradimensionarea bugetului societăţii, în condiţiile în care nu a avut nicio activitate palpabilă. Alte 9,2 milioane de lei reprezintă valoarea subvenţiilor pentru transportul urban de călători pe care auditorii spun că Primăria le-a aprobat şi plătit în mod nejustificat în perioada 2010 – 2013.

Municipalitatea mai este acuzată că a angajat suplimentar, nejustificat, servicii de asistenţă juridică în valoare de 1,5 milioane de lei, renegociind tarifele cu casele de avocatură cu care avea deja contract cu un tarif pe dosar mai mic.

Auditorii au constatat nereguli şi în privinţa organizării Galei de Box din 22 februarie 2013, valoarea estimativă a abaterii constatate ridicându-se la un milion de lei.

În privinţa serviciilor de deszăpezire pentru iarna 2013-2014, auditorii au calculat că s-au decontat nejustificat 806.389 de lei. De asemenea, Curtea de Conturi susţine că Primăria a plătit nelegal 169.206 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a unor lucrări decontate la un preţ mai mare decât cel înscris în devizul-ofertă. O altă acuzaţie vizează faptul că Primăria ar fi plătit indemnizaţia de şedinţă unor consilieri locali care sau lipsit de la întrunirile respective, abatere estimată la 19.293 de lei.

Şi dacă, în majoritatea cazurilor, auditorii îi reproşează Primăriei că a fost „mână largă” cu banii publici, există şi o acuzaţie cum că administraţia locală nu s-a preocupat de încasarea unor taxe la bugetul local, dar nici a chiriilor pentru locuinţele pe care le deţine, ratând astfel încasarea a 34.503 lei. De asemenea, sunt şi o serie de abateri necuantificate în bani.

Ce spune Primăria

Primăria municipiului Galaţi afirmă că a contestat raportul Camerei de Conturi pentru anul 2013. De asemenea, crede că ar putea fi catalogat drept exces de zel faptul ca auditorii Camerei de Conturi au lipsit din Primărie doar trei-patru luni dintr-un an întreg, iar în rest au fost, zi de zi, prezenţi în sediul administraţiei locale.

Referitor la serviciile oferite de casele de avocatură, Primăria spune că asta a însemnat salvarea unor procese care ar fi golit bugetul oraşului, litigii faţă de care fosta administraţie a făcut noncombat. Cât despre deszăpezirea care ar fi costat prea mult în 2013 în opinia auditorilor, rezultatele unei deszăpeziri ieftine se văd anul acesta.

Tot atât de adevărat este însă că, la finele anului trecut, aleşii locali au aprobat o serie de hotărâri ca răspuns la constatările auditorilor, iar o serie de prejudicii au fost recuperate.

În ediţiile viitoare vom reveni cu detalii asupra celor mai importante constatări din raportul controlului Camerei de Conturi la Primăria Galaţi.

Citeşte şi: TUNELUL PE SUB DUNĂRE se pregăteşte de licitaţie. IATĂ CÂŢI BANI VA COSTA

Citit 5751 ori Ultima modificare Luni, 19 Ianuarie 2015 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.