NU au învăţat nimic din INUNDAŢII! Cursurile de apă şi rigolele, neîngrijite în zeci de comune

NU au învăţat nimic din INUNDAŢII! Cursurile de apă şi rigolele, neîngrijite în zeci de comune
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Unele din zonele în care autorităţile locale nu au mişcat un deget pentru salubrizarea cursurilor de apă au fost lovite de dezastrul din septembrie 2013


Viiturile şi inundaţiile trec, dar iresponsabilitatea şi ignoranţa unora dintre edilii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi persistă. Un control efectuat de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), împreună cu reprezentanţi ai ISU, Gărzii de Mediu şi ANIF, a scos la iveală, încă o dată, lipsa de preocupare a aleşilor în a lua măsuri care să protejeze comunitatea în cazul unor precipitaţii abundente, care ar putea genera inundaţii în comunele pe care le conduc.

Potrivit ing. Liviu Baltag, şef Birou Exploatare-Lucrări în cadrul SGA, „acţiunea a avut ca scop verificarea, în principal, a cursurilor de apă pe care s-au produs în anii anteriori blocaje care au condus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării sau neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale”.

80 la sută dintre localităţi, pe picior greşit

Dintre cele 46 de unităţi administrativ-teritoriale verificate de comisia mixtă, în cazul a nu mai puţin de 37 de comune „igienizarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale nu este corespunzătoare”.

Conform raportului întocmit de SGA şi prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural, reţeaua de rigole este parţial sau, în anumite zone, complet colmatată la Suhurlui, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Nămoloasa, Fundeni, Independenţa, Drăgăneşti, Tecuci, Buciumeni, Nicoreşti, Smârdan, Schela, Slobozia Conachi, Brăhăşeşti, Cosmeşti, Gohor, Ţepu, Priponeşti, Ghidigeni, Corni, Drăguşeni, Rediu, Cuca, Măstăcani, Frumuşiţa, Suceveni, Cavadineşti, Matca, Corod şi Valea Mărului.

La Umbrăreşti, Iveşti, Lieşti şi Barcea, în urma lucrărilor de alimentare cu apă şi canalizare, o parte din reţeaua de şanţuri şi rigole marginale a fost astupată de către constructor.

Totodată, membrii comisiei au descoperit depozite de balast (pietriş şi nisip) pe rigolele de scurgere a apelor pluviale în Pechea, Nămoloasa, Fundeni, Umbrăreşti, Smârdan şi Rediu. La Târgu Bujor, însă, „nu există reţea de şanţuri sau rigole pentru asigurarea scurgerii apelor provenite din precipitaţii”!

Invazie de deşeuri şi buruieni

Nu mai puţin de 34 de cursuri de apă, afluenţi ai Siretului, Bârladului şi Prutului (Berheci, Zeletin, Tecucel, Corozel, Călmăţui, Geru, Suhurlui, Mălina, Chineja, Bujoru, Oarba, etc) şi 30 de formaţiuni torenţiale şi ravene au fost verificate, fiind descoperite numeroase nereguli. Astfel, există depozitări necontrolate de deşeuri în zona de protecţie a cursurilor de apă (Costache Negri, Griviţa, Umbrăreşti, Cosmeşti, Priponeşti, Ghidigeni, Vârlezi, Suceveni, Cavadineşti, Târgu Bujor şi Matca), vegetaţie ierboasă şi lemnoasă în albia majoră a râurilor şi zona de protecţie, dar şi construcţii gospodăreşti în albie şi zonele de protecţie (Smârdan, Suceveni, Târgu Bujor, Băneasa, Matca şi Brăhăşeşti).

Nicio unitate administrativ-teritorială nu a fost însă amendată, întrucât, susţine SGA, „UAT-urile au realizat în totalitate sau parţial măsurile trasate” şi „şi-au luat angajamentul de a finaliza măsurile trasate în urma noului termen dat”.

Citit 2252 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Mai 2015 02:31

3 comentarii

 • postat de Mihai STROILA
  Sâmbătă, 30 Mai 2015 17:19
  109.98.102.***
  Noi suntem obisnuiti ca neimplinirile, nepriceperile, esecurile noastre, nepasrea, neimplicarea, indiferenta si deficitul imens de civism pe toate sa le aruncam in spatele naturii. Stim bine, fenomenele naturale sunt probabilistice, desi am inceput din ce in ce mai mult sa le cunoastem, sa le anticipam. Dar nu cred ca inceputul asta de vara este cu mult deosebit de inceputul de toamna 2013 cand din obisnuinta am spus: ,, am fost prinsi nepregatiti,,. Teritoriul intins al Covurluiului nu este pregatit sa minimalizeze efectele unor ploi de 25-30 l/mp in 25-30 min cum au fost in 2006 in zona Tecuciului si in toamna anului 2013 in multe localitati din judet sau vara trecuta la Mastacani. Stim ca aceste tinuturi, si mai cu seama ,centrul judetului, se confrunta cu conditii speciale. Acest culoar este dominat de viscole, de vijelii si ploi de intensitate mare in timp relativ scurt din cauza tunelului aerodinamic ce se creeaza intre Campia Rusa foarte rece si sudul miditeranean foarte cald. Deci nu e nimic nou sub soare din acest punct de vedere. Ceea ce insa lipseste cu desavarsire in aceasta perioada si nu numai, la noi si pe langa noi, este ceea ce batranii satelor faceau cu temeinicie: isi gospodareau vetrele de sat, santurile din fata caselor, gunoiul de la animale il depozitau intr-un colt de curte unde se macera, se facea mranita si se imprastia primavara pe camp. Astazi..., peste tot aproape, vetrele de sat sunt platforme de gunoi, canale,santuri albii de rauri, de paraie, marginile drumurilor si a cailor ferate pe latimi apreciabile sunt coplesite de boscheti, de moloz, pe alocuri cu imagini de paragina, de pustiu, de ruina, deseuri si gunoaie imputite.
  Grav si periculos, am vazut, este faptul ca -iata!- se arunca in albiile apelor si in sectiunea canalelor, cate mai sunt cu sectiune, ajungandu-se la fenomene necontrolabile cu rezultate nefaste si adesea tragice.
  Sa ai in minte evenimentele din anii trecuti, sa cunosti ce si cum s-au petrecut lucrurile cand nu iti gospodaresti cu chibzuiala si responsabilitate caile de scurgere a apelor din vatra satului tau, asta este de condamnat si de neinteles. Pana cand sa asteptam sa ne vina pompierii si armata sa ne desputeasca satul nostru, pana cand sa ne vaicarim in jurul si in caderea ,,drobului de sare,, , cat sa mai bolim in nesimtire inconstienta si in puturosenie, cat...?!
  Simt dorinta si preocuparea domnului Baltaga L.- de altfel un SPECIALIST desavarsit- de a urnii treburile din loc, apreciez stradaniile si staruinta lui pentru buna gospodarire a putinelor cursuri de ape galatene, dar in mediul asta ostil - cu primari si consilieri locali fara preocupari de buna randuiala si chiar ostili actiuni de buna gospodareala-, zadarnice ii sunt stradaniile. Si e pacat, mare Pacat!
  Cum sa nu sanctionezi indiferenta si nepasarea care maine, poimaine vor face victime si prapad...?! Fara coiercitie si actiuni punitive nu se face nicicand Ordine si nu se pune in miscare Responsabilitatea ca ales si alegator, ca locuitor al satului.E vremea sa ne trezim, altfel... vai mama noastra...!
  0
  1
  Raportează
 • postat de miriam
  Sâmbătă, 30 Mai 2015 13:58
  79.116.107.***
  undeva in com Frumusita un cetatean a scos din curte cateva tone de pamant si resturi vegetale si le-a ,,depozitat,, exact in rigola de langa gard, strada frumoasa asfaltata, rigole asisderea , dar daca vine o ploaie mai zdravana o sa intre apa in curtile vecinilor, alo Primaria Frumusita- domnule Munteanu ati trecut de multe ori pe aici si chiar nu ati vazut ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 30 Mai 2015 09:32
  5.13.163.***
  Intr-adevar, pe primari ii doare undeva de inundatii.
  Apa nu ajunge pana la vilele lor.
  Dar satenii sunt mai inconstienti decat primarii.
  Daca au vazut ce se intampla cu satul cand vin inundatiile si au vazut ca pe primari nu-i intereseaza soarta satului, de ce nu se organizeaza singuri sa curete rigolele alea si de ce arunca in ele mizerii?
  Aaa, da uitasem.
  Romanii sunt o natiune de propietari si nu-i intereseaza decat propria locuinta.
  De ce ne-ar interesa ca in fata usii avem gunoaie, un munte de zapada sau vreun potop?
  Asta este treaba primariilor nu a noastra.
  Si daca mi-a intrat apa-n casa sau nu mai pot deschide poarta din cauza zapezii nu-s eu de vina.
  Astea sunt treburile primariilor.
  Deci daca asa sta treaba, va urez dragi sateni sa aveti parte de cat mai multe inundatii si inzapeziri.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.