Până când mai pot gălăţenii să se DEBRANŞEZE de la CĂLDURĂ. AMENZI pentru cei care au părăsit ILEGAL sistemul "la comun"

Până când mai pot gălăţenii să se DEBRANŞEZE de la CĂLDURĂ. AMENZI pentru cei care au părăsit ILEGAL sistemul "la comun"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Peste 2.000 de apartamente au fost debranşate legal de la sistemul centralizat de termoficare, din luna aprilie şi până în prezent. Potrivit reprezentanţilor Calorgal, societatea de termoficare a eliberat în perioada menţionată aproximativ 2.100 de avize de debranşare, în timp ce anul trecut, în întreaga perioada dedicată deconectărilor individuale, au fost înregistrate aproximativ 2.300 de debranşări. Este drept că perioada alocată debranşărilor încă nu s-a încheiat, iar gălăţenii mai au la dispoziţie aproximativ trei săptămâni pentru a scăpa din "sistemul la comun". Conform reprezentanţilor distribuitorului de apă caldă şi căldură, oamenii mai pot depune cereri în acest sens doar până la jumătatea lunii august.

Ce amendă plătiţi dacă v-aţi deconectat ilegal

Cum societatea Calorgal nu a avut grijă să-şi creeze, nici până la acest moment, un site ca la carte, care să conţină informaţii utile pentru consumatori, am accesat pagina web a falimentatei Apaterm (http://www.apatermgl.ro/informatii/avize-tehnice/aviz-deconectare.php), în dorinţa de a afla informaţiile cu privire la paşii pe care orice cetăţean trebuie să îi facă pentru a se deconecta legal de la reţeaua publică de termoficare. Informaţiile postate au confirmat de altfel ceea ce Mircea Ispas, directorul Calorgal, a afirmat în urmă cu doar câteva săptămâni: gălăţenii care s-au debranşat de la reţea fără a deţine un aviz din partea distribuitorului de apă caldă şi căldură riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

În acest sens, autorităţile citează art. 45, lit. b şi c (este drept că site-ul Apaterm îi duce în eroare pe cititori, citând în ambele cazuri lit. b), din Legea 325/2006, conform cărora constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă debranşarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi, precum şi golirea instalaţiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparaţii fără acordul scris al operatorului serviciului şi al asociaţiei de proprietari, cu excepţia cazurilor de avarii sau de forţă majoră. Legea prevede în acest sens sancţiuni de la 500 la 1.000 de lei.

Reprezentanţii Calorgal au afirmat că după ce va se va încheia perioada dedicată debranşărilor, vor fi făcute verificări cu privire la deconectările de la reţea. "Noi îi îndemnăm pe cetăţeni să verifice firmele care fac lucrările de gaze şi montare a centralelor, sub aspectul bonităţii şi existenţei. Să solicite factură pentru toate serviciile şi aparatura achiziţionată, pentru a descuraja evaziunea şi munca la negru. În acelaşi timp, precizăm că împreună cu Primăria şi Ministerul Energiei se depun toate eforturile pentru ca serviciul de livrare a apei calde şi căldurii să funcţioneze fără niciun fel de problemă, în condiţia în care beneficiarii îşi vor achita întreţinerea. Este important de reţinut faptul că asociaţiile de proprietari nu pot elibera avize de debranşare, ci pot doar răspunde pozitiv sau negativ la o cerere formulată de un locatar. Avizul este eliberat exclusiv de către Calorgal, în temeiul prevederilor legale”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.

Citit 11837 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.