Nici acum NU SE ŞTIE dacă vom avea CĂLDURĂ. Gălăţenii din zonele unitare fac RECLAMAŢII la Protecţia Consumatorului

Nici acum NU SE ŞTIE dacă vom avea CĂLDURĂ. Gălăţenii din zonele unitare fac RECLAMAŢII la Protecţia Consumatorului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Municipalitatea abia acum încearcă să afle câţi gălăţeni îşi mai doresc să rămână în sistemul centralizat de termoficare * Viceprimarul Florin Popa: „Ne cereţi prea mult”


Autorităţile se declară pregătite să livreze apă caldă şi căldură gălăţenilor în lunile ce vor urma, numai că se împiedică de un ”mic” detaliu: nu au cum şi cu ce să producă agentul termic primar. În ciuda insistenţelor sindicaliştilor Cartel Alfa, Siderurgistul şi Electrocentrale, precum şi ale preşedintelui PIMM Galaţi, Marian Filimon, viceprimarul Florin Popa, reprezentantul Primăriei în şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură, nu a putut să ofere un răspuns la întrebarea: „Vom avea căldură în această iarnă?”.

Astfel, după aproximativ o oră de discuţii, comentarii şi intervenţii, concluzia este aceeaşi: cel mai probabil, fiecare se va descurca cum va putea pentru a-şi asigura un minimum confort în propria locuinţă.

Garanţia impusă de creditorii CET şi neplata

Viceprimarul Florin Popa a reiterat că de vină pentru dezastrul din termoficarea gălăţeană este neplata facturilor de către populaţie, prin asociaţiile de proprietari, şi a ţinut să precizeze, încă o dată, că municipalitatea nu va putea oferi garanţia financiară cerută de creditorii Electrocentrale, una dintre cele mai importante condiţii impuse autorităţilor locale pentru reluarea activităţii de producere a agentului termic. „Rămânem la acel punct pe care toată lumea îl ocoleşte: neplata facturilor ne-a adus în situaţia aceasta. Noi am plătit tot ce era de plătit. Cu siguranţă, Electrocentrale, în situaţia delicată în care este, când producătorul sau furnizorul de gaze naturale nu va încheia un contract atâta timp cât nu va avea o garanţie, a mutat: garanţia trebuie să vină de la Consiliul Local. Greşit! Consiliul Local nu are rol în piesă. Este un contract comercial încheiat între Electrocentrale şi Calorgal. Noi nu putem asigura o scrisoare de garanţie bancară şi să grevăm bugetul municipiului asigurând această garanţie pe care Electrocentrale o cere”, a declarat reprezentantul Primăriei.

Viceprimarul Florin Popa a afirmat, totodată, că vor fi făcute demersuri la Guvern, pentru ca Executivul să acorde sprijin financiar, astfel încât să poată fi reluat serviciul de producere şi distribuţie a energiei termice. „Cred că din punctul acesta de vedere mai trebuie întreprinse nişte măsuri, iar noi cu siguranţă vom face toate demersurile necesare la nivelul Guvernului, ca pentru perioada de început de furnizare să ne asigure alocarea unor fonduri care să reprezinte avans la subvenţiile care trebuie acordate pentru căldură în perioada sezonului rece. Consiliul Local are prevăzută în buget suma care să asigure diferenţa de preţ pe care o suportă Consiliul Local din preţul total de facturare, astfel încât dacă vom face acest lucru şi vom finaliza eforturile începute în comun cu Electrocentrale, să se declare cât mai repede falimentul Apaterm, ca să poată recupera TVA-ul din această operaţiune, care, din câte ştiu eu, este de vreo 45 de milioane de lei, faţă de datoria pe care o înregistrează către Electrocentrale, de 52 de milioane. Dacă s-ar recupera 45 de milioane din TVA şi cu sumele pe care le-am primit ca avans pentru sezonul rece, am putea începe furnizarea”, a spus Florin Popa.

"Nu se poate să primeşti ceva fără să plăteşti"

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de răspunsurile reprezentantului Primăriei. Mihai Popa, liderul de sindicat din cadrul Electrocentrale, i-a atras atenţia viceprimarului că, la mai bine de patru luni după ce CET şi-a suspendat activitatea, autorităţile nu au comunicat cantitatea de agent termic de care au nevoie în sezonul rece ce va urma şi nici nu au încheiat convenţiile individuale cu gălăţenii, motiv pentru care nu se va putea semna un contract. „Dumneavoastră mă întrebaţi pentru câte apartamente îmi dimensionez cererea de energie termică. Scuzaţi-mă, domnule Popa, acum nu ştiu, atâta timp cât nu ştiu la nivelul fiecărui consumator dacă vrea să rămână în sistemul centralizat şi va încheia convenţie individuală, iar Calorgal să poată încheia contractul comercial cu dumneavoastră. Ne cereţi prea mult nouă, că n-avem cum să o facem. Eu cred că cei care fac muncă de conştientizare la nivelul întregii municipalităţi ar trebui să realizeze că principala problemă nu e din punct de vedere tehnic. Şi dumneavoastră sunteţi pregătiţi, şi noi suntem pregătiţi. Problema este că nu se poate să primeşti ceva fără să plăteşti. Aici e marea problemă”, a replicat viceprimarul Galaţiului.

Florin Popa a precizat că, în acest moment, se află în desfăşurare un studiu la nivelul oraşului pentru ca municipalitatea să poată afla câţi dintre consumatori îşi mai doresc să depindă de sistemul centralizat.

Potop de sesizări la OPC

Disperaţi că vor fi obligaţi să îndure frigul în propriile locuinţe, întrucât autorităţile nu le permit să se debranşeze de la reţeaua publică de termoficare, zeci de proprietari de apartamente din zonele unitare ale oraşului au luat cu asalt Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). Anunţul a fost făcut, ieri, de Carmen Tudor, comisarul şef al CJPC Galaţi, în şedinţa Comisiei de Dialog Social. Şefa CJPC i-a cerut directorului tehnic al Calorgal să precizeze câte dintre asociaţiile din zonele unitare au încheiat contracte cu noua societate de termoficare şi ce se va întâmpla cu gălăţenii captivi în sistemul centralizat. „Este responsabilitatea, în totalitate, a conducerii asociaţiei de proprietari şi ar trebui ca aceasta să se gândească foarte bine că are o responsabilitate faţă de cetăţeni, mai ales că preşedinţii au fost aleşi de către locatari şi administratorii sunt angajaţii acestora. Deci, ei trebuie să reprezinte interesul cetăţenilor. Nu pot să vă spun un procent exact. Pot să vă spun 90 la sută, dar nu ştiu dacă este cel corect”, a spus Mircea Ispas, director tehnic în cadrul Calorgal.

Viceprimarul Florin Popa a intervenit, precizând că "Primăria a alocat fonduri pentru a realiza un studiu de fezabilitate cu Universitatea "Dunărea de Jos", vizând numărul consumatorilor pe tipuri de apartamente. În momentul de faţă, îi inventariem, la nivelul apartamentelor, pe cei care doresc să rămână conectaţi la sistemul centralizat. Atunci când vom avea date certe, corecte, exacte, le vom prezenta”.

Soluţia: în instanţă, împotriva Consiliului Local

Carmen Tudor ne-a declarat că, de la începutul verii şi până în prezent, aproximativ 30 de persoane au mers la Protecţia Consumatorului pentru a reclama Consiliul Local, care a adoptat o hotărâre, în urmă cu mai mulţi ani, prin care acestora li se interzice să se debranşeze de la reţeaua publică de termoficare. Din păcate, conform comisarului şef, reprezentanţii CJPC nu pot interveni în acest caz, iar gălăţenii îşi pot face dreptate, cel mai probabil, în instanţă, contestând hotărârea Consiliului Local.

„Din păcate, nu le putem înregistra reclamaţiile pentru că ei nu au contract cu nimeni. Practic, ei pot doar ataca hotărârea de Consiliu Local. Ei sunt captivi, legaţi de mâini şi de picioare, nu au cum să îşi monteze centrale. Este o mare problemă. Noi i-am informat şi le-am spus că trebuie să meargă la Primărie. Toată lumea vine la noi. La nivel de voinţă politică, cred că se poate anula acea hotărâre”, ne-a spus şefa CJPC Galaţi.

Citit 5764 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.