CĂLDURA GĂLĂŢENILOR, în dezbatere la Prefectură. Sindicaliştii cheamă autorităţile la raport

CĂLDURA GĂLĂŢENILOR, în dezbatere la Prefectură. Sindicaliştii cheamă autorităţile la raport
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vor avea gălăţenii căldură la iarnă? La această întrebare sunt aşteptaţi să răspundă, în şedinţa din luna august a Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, cei mai importanţi „actori” ai termoficării: Primăria, Calorgal şi Electrocentrale Galaţi. Liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gârneaţă, i-a cerut, ieri, prefectului Dorin Otrocol ca unul dintre subiectele şedinţei din luna august, cel mai important de altfel, să fie dedicat termoficării, în special livrării de agent termic în casele zecilor de mii de gălăţeni racordaţi la sistemul centralizat.

Reprezentanţi ai Primăriei, Calorgal şi Electrocentrale sunt aşteptaţi astfel să participe la întrunire şi să precizeze care este stadiul pregătirilor pentru iarnă, dar şi ce demersuri se fac pentru ca CET să reia, din luna octombrie (când ArcelorMittal nu va mai furniza abur pentru producerea apei calde), activitatea de producere a agentului termic.

Iţe încurcate şi niciun răspuns concret

Reamintim că, la acest moment, nici Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află Electrocentrale, nici municipalitatea gălăţeană nu pot garanta că la iarnă vom avea căldură. Aşa cum v-am mai informat, pentru ca acest serviciu să fie reluat este nevoie ca Romgaz şi Transgaz, creditorii CET, să fie de acord cu plata eşalonată a datoriilor curente ale Electrocentrale, aferente regimului de iarnă trecut, care se ridică la aproape 58 de milioane de lei. Aceste datorii au fost acumulate de CET în iarna 2014-2015, când a fost asigurată livrarea agentului termic, fără a fi însă încasată contravaloarea serviciului de la Apaterm, aflată acum în faliment.

Aceasta nu este însă singura condiţie de care depinde producerea şi livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Electrocentrale a impus municipalităţii, la solicitarea creditorilor, semnarea unui protocol, iar una dintre condiţiile prevăzute în document este, ca şi în cazul achiziţiei cazanului de apă fierbinte de la Brăila, constituirea unui avans sau a unei garanţii financiare, în contul gazului ce va fi livrat către CET, pentru producerea agentului termic.

Primarul Marius Stan a precizat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că nu a găsit nicio formulă legală pentru a constitui, din bugetul local, un avans şi că fără un ajutor financiar de la Guvern sau din partea Ministerului Dezvoltării nu va putea face o astfel de plată.

Foto-arhivă "Viaţa liberă", Bogdan Codrescu

Citit 3801 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 09:07

11 comentarii

 • postat de Un nemultumit
  Joi, 30 Iulie 2015 14:58
  109.102.90.***
  NU 200 lei va fi Gcal ci 420 lei din care 180 subventionata de Primarie...A se vedea declaratia de presa a D-nului Primar.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ella
  Miercuri, 29 Iulie 2015 22:08
  89.137.227.***
  Cine da voie unei familii ce de 5 ani nu a platit repararea unei intrari de bloc?Acest imobil e vechi de 50 de ani si necesita anumite reparatii pentru a putea sa nu intre in degradare.Avem 2 familii ce nu vor sa contribuie la nici un fel de reparatii chiar de se fac acestea cu deducere din impozitul casei.
  '
  0
  3
  Raportează
 • postat de Eu cunosc bine .....situatia reala !!!!!!!!!!!!!!!
  Miercuri, 29 Iulie 2015 16:09
  89.137.229.***
  Povestea cu asigurarea agentului termic de catre combinat , s-a dovedit a fi o prostie si o laudarosenie ieftina , atata timp cat niste amarata de apa calda nu au fost in stare sa abureasca vara asta .

  Hotarat lucru : COMBINATUL NU ARE CAPACITATEA NECESARA SA ASIGURE AGENT TERMIC IN PARAMETRI NORMALI ORASULUI !!!!!!!
  Unitatea lui de abur supercondensat , asigura sectiile de productie si il scapa de muribunda Electrocentrala .

  Atat si o dunga .

  Restul sunt ingamfari ale unui alt mare NEICA NIMENI , pe numele lui Bors Ionel , gadilat in orgoliu-i desentat de un primar nepriceput , prost ... sfatuit si dezinteresat . Ca de altfel toti conducatorii acestui municipiu.

  Cu un combinat care promite ce evident nu poate da
  Cu un ismaielit ocazional prezent in Electrocentralele , de curand falimentare, si
  Cu un demolator de Apaterm , pregatit sa arunce in nefiinta si Calorgal

  SIGUR........NU VOM AVEA CALDURA IN CASE , LA IARNA
  2
  16
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 29 Iulie 2015 12:10
  5.13.235.***
  Nu va fi nici o caldura. Dar dezastrul de neimaginat va fi in toate scolile din Galati,licee,,internate scolare,centre de plasament si gradinite.Nu sunt bani si nici timp pentru ca aceste institutii de invatamant sa treaca pe centrale proprii. Copii vor sta acasa,nu vor merge in focare de gripa,pneumonie si TBC.
  1
  22
  Raportează
 • postat de corneliu
  Miercuri, 29 Iulie 2015 11:31
  5.2.205.***
  Sindicalistii cheama sanchi autoritatile la raport. Eu nu chem pe nimeni dar o intrebare tot am: aburul purtator de gigacalorie nu e produs de Calorgal, acesta doar distribuie. Daca acest abur vine gratis de la "prafosu'" cum au ajuns la mai mult de 200/gcal.? Numai distributia costa atat? dar daca produceam abur cat mai costa? 1.000 ron/gcal va ajunge nesimtitilor? Stati linistiti ca "prafosu'" isi trage partea, in ecuatie intra si garda de mediu care in schimbul aburului gratis face ciocu mic.
  P.S. DNA Galati nu exista, e doar o legenda cu neputinciosi si corupti. Bors e mai mare in grad decat speriatii astia.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Ionut
  Miercuri, 29 Iulie 2015 11:24
  5.13.198.***
  Conducatorii acestui oras isi bat joc de noi, singura solutie ar fi schimbarea, TELEGAN PRIMAR!!!!!!!!!!
  10
  8
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Miercuri, 29 Iulie 2015 11:07
  5.13.128.***
  Lasa-ti orice speranta ca Stan va fi capabil vreodata sa rezolve aceasta problema si instalati-va centrale pe gaz sau,daca n-aveti posibilitati, sobe-plita cu burlanul pe geam fiindca asa se intampla si la blocurile de pe Valea Jiului! De ce am fi noi mai presus decat aia mai ales ca avem o rata a somajului similara si posibil sa-i depasim la numarul de asistati social. Macar daca ar constientiza acest lucru si ar obtine declararea zonei ca defavorizata,poate atunci ar mai starni interesul unor mici investitori.
  1
  12
  Raportează
 • postat de lus
  Miercuri, 29 Iulie 2015 10:49
  89.137.227.***
  Cine sa va dea apa calda si caldura daca nu se achita factura restanta ? Cine ar presta un seviciu fara sa fie platit ? Pe langa aceste cheltuieli ma sunt si cele pentru intretinerea subsolului , si se intampla acelasi lucru , unii nu vor sa cotizeze . In cazul asta cei rau platnici nu ar trebui sa aiba dreptul de a locui intrun bloc unde sunt cheltuieli la comun. Sa se mute la tara . sa ne lase in pace si sa vedeti cum creste gradul de civilizatie in oras .
  13
  7
  Raportează
 • postat de popo
  Miercuri, 29 Iulie 2015 08:56
  95.77.196.***
  Tot 200 lei va fi gcl ?
  3
  2
  Raportează
 • postat de GALATEAN-GALATENI,
  Miercuri, 29 Iulie 2015 07:29
  5.13.158.***
  CONTRACTE, INDIVIDUALE SI AUTO CONDUCEREA LA NIVEL DE SCARA DE BLOC-REZOLVA PROBLEMELE DE ORI CE NATURA I
  MEDIAT!
  NOI,CE-I CARE AVEM INSTALATE CENTRALE DE APARTAMENT SI SUNTEM BRANSATI SI CU APA RECE, NU MAI VREM SA PLATIM DEGEBA ,PRESEDINTE DE ASOCIATIE,ADMINISTRATOR,CENZORI,EXPERTIZE CONTABILE SI JURIDICE ,IMPOZITE SI TAXE AFERENTE, DIVERSE RECHIZITE, ETC ETC
  DL PREFECT ACEASTA ESTE UN ABUZ PENAL CE FAC ACESTI INTRUSI CARE NE OBLIGA SA PLATIM! CA ASA SPUNE DAR NU PREVEDE LEGEA SI STATUL ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI!!! PENTRU NOI SA-U REDUS OPERATIUNILE FINANCIAR CONTABILE APROAPE DE ZERO, DEOARECE NE PLATIM INDIVIDUAL FACTURIILE!! DE CE NE CALCULEAZA COTA DE PLATA INTEGRAL?? CE PARERE ARE PREFECTUL NOSTRU DE GALATI?
  9
  28
  Raportează
 • postat de geo
  Miercuri, 29 Iulie 2015 06:40
  5.13.195.***
  halal sindicalist garneata asta,lider cartel Alfa,e acolo de 20 ani dar oare a facut ceva ptr Galati,ptr clasa muncitoare?zero,un mare zero
  5
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.