PRIMĂRIA GALAŢI, CHIRIAŞĂ DE LUX. Cu banii plătiţi anul acesta pe chirii ar putea construi încă un Parc Viva (FOTO)

PRIMĂRIA GALAŢI, CHIRIAŞĂ DE LUX. Cu banii plătiţi anul acesta pe chirii ar putea construi încă un Parc Viva (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Cu sumele pe care le plăteşte, numai anul acesta, pentru chiriile imobilelor în care funcţionează instituţii publice, Primăria municipiului Galaţi ar mai putea construi, din temelii, încă un Parc Viva * Cu excepţia sediului administraţiei locale, care urmează a fi construit, pentru restul instituţiilor nu s-au găsit soluţii, preferându-se plata lunară a chiriei de mii de euro


Ştiţi ce face Primăria municipiului Galaţi, luna aceasta, cu aproape 40.000 de euro din banii bugetului local? Nu plăteşte vreo investiţie, nu construieşte şi nici nu repară nimic, nici măcar nu plănuieşte să realizeze ceva. Plăteşte chiria pentru nu mai puţin de cinci imobile în care funcţionează instituţii publice: propriul său sediu (cu tot cu parcare şi părculeţul din vecinătate), un spital, un colegiu, un cămin de bătrâni şi, mai nou, o grădiniţă! Potrivit calculelor noastre, numai în acest an suma totală pe care o va plăti municipalitatea drept chirie se ridică la aproape 500.000 de euro. O sumă comparabilă cu cea pe care aceeaşi Primărie a plătit-o pentru a realiza Parcul Viva!

Vă daţi seama, din 2007 şi, respectiv, 2010, de când administraţia locală plăteşte asemenea sume, câţi bani de la bugetul local s-au cheltuit şi ce s-ar fi putut face cu ei?! Singurul aspect pozitiv este acela că, anul viitor, Primăria ar trebui să se mute în casă nouă, şi să scape de cea mai împovărătoare dintre chirii: cea plătită pentru propriul sediu. Pentru restul, însă, va continua să fie chiriaşă de lux.

Chirie de 16.000 de euro

Din aprilie 2010, Pierre Macri este proprietarul imobilului din strada Domnească nr. 38, în care funcţionează Primăria, al parcării aferente clădiririi şi al părculeţului în care se află statuia Lupoaicei, iar municipalitatea este chiriaşă.

Potrivit informaţiilor oficiale pe care le-am obţinut, Primăria a achitat, din 2010 şi până în martie 2013, o chirie lunară de aproximativ 10.000 de euro. Din aprilie 2013, chiria a fost renegociată şi a ajuns la 16.000 de euro pe lună, sumă pe care o plăteşte şi în prezent. Cu cei 792.000 de euro plătiţi, conform calculelor noastre, pentru imobilul din Domnească nr. 38, din 2010 şi până azi, s-ar fi putut realiza, cu siguranţă, multe!

În martie 2016, contractul de închiriere expiră, iar prelungirea lui ar putea aduce o nouă majorare a chiriei. Rămâne de văzut dacă, până atunci, municipalitatea se va putea muta în propria casă nouă, în sediul pe care şi-l construieşte cu opt milioane de euro în locul fostei Săli a Aplaudacilor.

Maternitate închiriată cu 8.500 de euro pe lună

Nu mai puţin de 8.500 de euro pe lună este contravaloarea lunară a chiriei pentru terenul şi clădirile în care funcţionează Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din strada Nicolae Alexandrescu nr. 9. Primăria plăteşte chirie din anul 2007, de când imobilul a fost retrocedat comunităţii evreieşti, mai precis Fundaţiei "Caritatea" de la Bucureşti. Pe scurt, numai în acest an municipalitatea va plăti 102.000 de euro drept chirie.

Din 2013 se tot promite găsirea unor soluţii pentru mutarea Maternităţii. Cea mai sigură părea mutarea ei la Spitalul CFR din Valea Oraşului, în condiţiile preluării acestuia la Primărie, o posibilitate discutată de primarul Marius Stan cu cel care era la acea vreme ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Dar propunerea nu s-a concretizat.

În februarie anul acesta, consilierul local ALDE, Cristian Dima, a propus achiziţionarea imobilelor şi a terenului Maternităţii „Buna Vestire”, ba chiar a ameninţat: „Nu pot vota un buget în care ne propunem să facem o pasarelă de un milion de euro şi nu cumpărăm un spital de 1,6 milioane!”. Primarul Marius Stan i-a replicat, însă, spunând că, atâta vreme cât are mandatul de edil, nu va fi de acord cu nicio afacere cu un partener privat pentru că orice evaluare a unui imobil se poate reinterpreta, peste ani: „Vreau să vă protejez şi să ne protejăm. Da, de când se plăteşte chiria aici, cred că am achitat de două ori valoarea spitalului. Dar tot eu vin şi vă întreb: de ce n-aţi făcut-o în atâţia ani? Faceţi-o acum, când DNA stă pe la uşile tuturor! Nu accept!”, a spus tranşant Marius Stan. Aşa că, numai anul acesta Primăria va plăti, în total, 102.000 de euro chirie pentru Maternitate.

7.200 de euro pe lună pentru o clădire cu risc seismic

În topul celor mai mari chirii plătite de Primăria municipiului Galaţi, locul al treilea este ocupat de suma de 7.200 de euro pe lună pe care administraţia locală o achită comunităţii evreieşti – Fundaţia „Caritatea” – pentru Colegiul Naţional „Al.I.Cuza”, situat pe strada Aleea Şcolii nr. 1. Clădirea este nesigură în sensul că prezintă risc seismic, şi, în plus, grupurile sanitare sunt vechi (aşa cum este întreaga clădire), motiv pentru care, frecvent, apar defecţiuni tehnice pe care trebuie să le refacă angajaţii Apă Canal.

Din 2007, de când imobilul a fost retrocedat fostului proprietar, nu se poate spune că administraţia locală şi cea şcolară au stat cu mâinile în sân. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a propus Ministerului Educaţiei realizarea obiectivului de investiţii «Campus Colegiul Naţional A.I. Cuza Galaţi», în incinta Şcolii nr. 7, campus în care liceul urma să funcţioneze, investiţie aprobata prin HG nr. 454/2007. Campusul ar fi trebuit să aibă, pe lângă corpul principal, o sală de sport, un corp de clădire pentru laboratoare şi o cantină, doar că, din lipsa finanţării, lucrările de execuţie, începute în 2008, au fost sistate în 2009. În prezent, lucrarea este realizată în proporţie de 18 la sută.

De-a lungul vremii s-a luat în calcul mutarea elevilor la Liceul de Marină sau la Metalurgic. În urmă cu o lună, pe masa aleşilor locali a ajuns un o propunere de parteneriat între Primăria Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. În document, Universitatea se angaja să-i acorde Primăriei „dreptul de administrare temporară a unui spaţiu din cadrul imobilului situat pe strada Gării nr. 61-63, Corp A, pentru desfăşurarea activităţii de învăţământ preuniversitar de către CNAIC". În contrapartidă, Primăria se obliga să suporte pecuniar modernizarea bazei educaţionale „Portu Roşu”, aflată în proprietatea Universităţii. Rămâne de văzut dacă acordul, cu durata de doi ani, se va concretiza. Dacă nu, Primăria va plăti în acest an 86.400 de euro chirie.

Grădiniţă cu 2.900 de euro pe lună

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 "Cristal", de pe strada Universităţii nr. 45, este cel mai „nou” imobil pentru care administraţia locală plăteşte chirie. După cum v-am informat, aleşii locali au aprobat, încheierea, de la 1 februarie 2015, a unui contract de închiriere pentru sediul grădiniţei cu proprietarul, Horaţiu Ion Eremie, căruia i-a fost retrocedată prin Decizia civilă nr. 610 din 2 decembrie 2013, definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi.

Primăria va da bani grei, timp de zece ani, pentru ca micuţii să nu fie daţi afară. În raportul de specialitate al hotarârii se arată că „nu există spaţiu excedentar în vederea mutării unităţii de învăţământ precum şi, din cauza numărului redus al grădiniţelor din zona centrală a municipiului, se impune păstrarea imobilului pentru continuarea activităţii de învăţământ preşcolar".

Prin contractul votat de aleşi, Primaria se obligă să plătească, până pe 14 ianuarie 2024, o chirie lunară de 12.829 de lei (2.915 euro - n.r.). Dar asta nu e tot. Administraţia locală s-a obligat să achite proprietarului şi suma de 141.234 de lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului, ca echivalent al chiriei legal datorate de la 14 ianuarie 2014 şi până pe 31 ianuarie 2015. Din scurt, Primăria trebuia să plătească, în următoarele 30 de zile de la data semnării contractului, 154.063 de lei. În total, pentru toţi cei zece ani de închiriere, suma de plată se ridică la peste 1,5 milioane de lei.

Chirie de 4.400 de euro pentru Căminul de Bătrâni

Potrivit informaţiilor pe care, la solicitarea noastră, Primăria ni le-a furnizat, contravaloarea chiriei lunare pentru spaţiul cu destinaţia Căminul de Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare” situat pe strada Războieni nr. 15-17 este de 19.480 de lei pe lună (4.427 de euro). Suma este plătită, la fel ca în cazul Maternităţii "Buna Vestire" şi Colegiului "Cuza", comunităţii evreieşti.

Din 2007, de când plăteşte chirie pentru acest imobil, nu am auzit ca municipalitatea să fi căutat soluţii pentru a muta căminul de bătrâni. Aşa se face că, numai în 2015, va achita drept chirie 53.129 de euro!

Foto Marius Negri, Anca Melinte

Citit 5294 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iulie 2015 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.