PRIMĂRIA GALAŢI, CHIRIAŞĂ DE LUX. Cu banii plătiţi anul acesta pe chirii ar putea construi încă un Parc Viva (FOTO)

PRIMĂRIA GALAŢI, CHIRIAŞĂ DE LUX. Cu banii plătiţi anul acesta pe chirii ar putea construi încă un Parc Viva (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Cu sumele pe care le plăteşte, numai anul acesta, pentru chiriile imobilelor în care funcţionează instituţii publice, Primăria municipiului Galaţi ar mai putea construi, din temelii, încă un Parc Viva * Cu excepţia sediului administraţiei locale, care urmează a fi construit, pentru restul instituţiilor nu s-au găsit soluţii, preferându-se plata lunară a chiriei de mii de euro


Ştiţi ce face Primăria municipiului Galaţi, luna aceasta, cu aproape 40.000 de euro din banii bugetului local? Nu plăteşte vreo investiţie, nu construieşte şi nici nu repară nimic, nici măcar nu plănuieşte să realizeze ceva. Plăteşte chiria pentru nu mai puţin de cinci imobile în care funcţionează instituţii publice: propriul său sediu (cu tot cu parcare şi părculeţul din vecinătate), un spital, un colegiu, un cămin de bătrâni şi, mai nou, o grădiniţă! Potrivit calculelor noastre, numai în acest an suma totală pe care o va plăti municipalitatea drept chirie se ridică la aproape 500.000 de euro. O sumă comparabilă cu cea pe care aceeaşi Primărie a plătit-o pentru a realiza Parcul Viva!

Vă daţi seama, din 2007 şi, respectiv, 2010, de când administraţia locală plăteşte asemenea sume, câţi bani de la bugetul local s-au cheltuit şi ce s-ar fi putut face cu ei?! Singurul aspect pozitiv este acela că, anul viitor, Primăria ar trebui să se mute în casă nouă, şi să scape de cea mai împovărătoare dintre chirii: cea plătită pentru propriul sediu. Pentru restul, însă, va continua să fie chiriaşă de lux.

Chirie de 16.000 de euro

Din aprilie 2010, Pierre Macri este proprietarul imobilului din strada Domnească nr. 38, în care funcţionează Primăria, al parcării aferente clădiririi şi al părculeţului în care se află statuia Lupoaicei, iar municipalitatea este chiriaşă.

Potrivit informaţiilor oficiale pe care le-am obţinut, Primăria a achitat, din 2010 şi până în martie 2013, o chirie lunară de aproximativ 10.000 de euro. Din aprilie 2013, chiria a fost renegociată şi a ajuns la 16.000 de euro pe lună, sumă pe care o plăteşte şi în prezent. Cu cei 792.000 de euro plătiţi, conform calculelor noastre, pentru imobilul din Domnească nr. 38, din 2010 şi până azi, s-ar fi putut realiza, cu siguranţă, multe!

În martie 2016, contractul de închiriere expiră, iar prelungirea lui ar putea aduce o nouă majorare a chiriei. Rămâne de văzut dacă, până atunci, municipalitatea se va putea muta în propria casă nouă, în sediul pe care şi-l construieşte cu opt milioane de euro în locul fostei Săli a Aplaudacilor.

Maternitate închiriată cu 8.500 de euro pe lună

Nu mai puţin de 8.500 de euro pe lună este contravaloarea lunară a chiriei pentru terenul şi clădirile în care funcţionează Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din strada Nicolae Alexandrescu nr. 9. Primăria plăteşte chirie din anul 2007, de când imobilul a fost retrocedat comunităţii evreieşti, mai precis Fundaţiei "Caritatea" de la Bucureşti. Pe scurt, numai în acest an municipalitatea va plăti 102.000 de euro drept chirie.

Din 2013 se tot promite găsirea unor soluţii pentru mutarea Maternităţii. Cea mai sigură părea mutarea ei la Spitalul CFR din Valea Oraşului, în condiţiile preluării acestuia la Primărie, o posibilitate discutată de primarul Marius Stan cu cel care era la acea vreme ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Dar propunerea nu s-a concretizat.

În februarie anul acesta, consilierul local ALDE, Cristian Dima, a propus achiziţionarea imobilelor şi a terenului Maternităţii „Buna Vestire”, ba chiar a ameninţat: „Nu pot vota un buget în care ne propunem să facem o pasarelă de un milion de euro şi nu cumpărăm un spital de 1,6 milioane!”. Primarul Marius Stan i-a replicat, însă, spunând că, atâta vreme cât are mandatul de edil, nu va fi de acord cu nicio afacere cu un partener privat pentru că orice evaluare a unui imobil se poate reinterpreta, peste ani: „Vreau să vă protejez şi să ne protejăm. Da, de când se plăteşte chiria aici, cred că am achitat de două ori valoarea spitalului. Dar tot eu vin şi vă întreb: de ce n-aţi făcut-o în atâţia ani? Faceţi-o acum, când DNA stă pe la uşile tuturor! Nu accept!”, a spus tranşant Marius Stan. Aşa că, numai anul acesta Primăria va plăti, în total, 102.000 de euro chirie pentru Maternitate.

7.200 de euro pe lună pentru o clădire cu risc seismic

În topul celor mai mari chirii plătite de Primăria municipiului Galaţi, locul al treilea este ocupat de suma de 7.200 de euro pe lună pe care administraţia locală o achită comunităţii evreieşti – Fundaţia „Caritatea” – pentru Colegiul Naţional „Al.I.Cuza”, situat pe strada Aleea Şcolii nr. 1. Clădirea este nesigură în sensul că prezintă risc seismic, şi, în plus, grupurile sanitare sunt vechi (aşa cum este întreaga clădire), motiv pentru care, frecvent, apar defecţiuni tehnice pe care trebuie să le refacă angajaţii Apă Canal.

Din 2007, de când imobilul a fost retrocedat fostului proprietar, nu se poate spune că administraţia locală şi cea şcolară au stat cu mâinile în sân. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a propus Ministerului Educaţiei realizarea obiectivului de investiţii «Campus Colegiul Naţional A.I. Cuza Galaţi», în incinta Şcolii nr. 7, campus în care liceul urma să funcţioneze, investiţie aprobata prin HG nr. 454/2007. Campusul ar fi trebuit să aibă, pe lângă corpul principal, o sală de sport, un corp de clădire pentru laboratoare şi o cantină, doar că, din lipsa finanţării, lucrările de execuţie, începute în 2008, au fost sistate în 2009. În prezent, lucrarea este realizată în proporţie de 18 la sută.

De-a lungul vremii s-a luat în calcul mutarea elevilor la Liceul de Marină sau la Metalurgic. În urmă cu o lună, pe masa aleşilor locali a ajuns un o propunere de parteneriat între Primăria Galaţi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. În document, Universitatea se angaja să-i acorde Primăriei „dreptul de administrare temporară a unui spaţiu din cadrul imobilului situat pe strada Gării nr. 61-63, Corp A, pentru desfăşurarea activităţii de învăţământ preuniversitar de către CNAIC". În contrapartidă, Primăria se obliga să suporte pecuniar modernizarea bazei educaţionale „Portu Roşu”, aflată în proprietatea Universităţii. Rămâne de văzut dacă acordul, cu durata de doi ani, se va concretiza. Dacă nu, Primăria va plăti în acest an 86.400 de euro chirie.

Grădiniţă cu 2.900 de euro pe lună

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 "Cristal", de pe strada Universităţii nr. 45, este cel mai „nou” imobil pentru care administraţia locală plăteşte chirie. După cum v-am informat, aleşii locali au aprobat, încheierea, de la 1 februarie 2015, a unui contract de închiriere pentru sediul grădiniţei cu proprietarul, Horaţiu Ion Eremie, căruia i-a fost retrocedată prin Decizia civilă nr. 610 din 2 decembrie 2013, definitivă şi irevocabilă, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi.

Primăria va da bani grei, timp de zece ani, pentru ca micuţii să nu fie daţi afară. În raportul de specialitate al hotarârii se arată că „nu există spaţiu excedentar în vederea mutării unităţii de învăţământ precum şi, din cauza numărului redus al grădiniţelor din zona centrală a municipiului, se impune păstrarea imobilului pentru continuarea activităţii de învăţământ preşcolar".

Prin contractul votat de aleşi, Primaria se obligă să plătească, până pe 14 ianuarie 2024, o chirie lunară de 12.829 de lei (2.915 euro - n.r.). Dar asta nu e tot. Administraţia locală s-a obligat să achite proprietarului şi suma de 141.234 de lei reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului, ca echivalent al chiriei legal datorate de la 14 ianuarie 2014 şi până pe 31 ianuarie 2015. Din scurt, Primăria trebuia să plătească, în următoarele 30 de zile de la data semnării contractului, 154.063 de lei. În total, pentru toţi cei zece ani de închiriere, suma de plată se ridică la peste 1,5 milioane de lei.

Chirie de 4.400 de euro pentru Căminul de Bătrâni

Potrivit informaţiilor pe care, la solicitarea noastră, Primăria ni le-a furnizat, contravaloarea chiriei lunare pentru spaţiul cu destinaţia Căminul de Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare” situat pe strada Războieni nr. 15-17 este de 19.480 de lei pe lună (4.427 de euro). Suma este plătită, la fel ca în cazul Maternităţii "Buna Vestire" şi Colegiului "Cuza", comunităţii evreieşti.

Din 2007, de când plăteşte chirie pentru acest imobil, nu am auzit ca municipalitatea să fi căutat soluţii pentru a muta căminul de bătrâni. Aşa se face că, numai în 2015, va achita drept chirie 53.129 de euro!

Foto Marius Negri, Anca Melinte

Citit 5119 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iulie 2015 00:20

12 comentarii

 • postat de relu
  Joi, 23 Iulie 2015 14:35
  5.13.144.***
  cand se va demola si garajele din fata scarii 5 de la blocul i1 din micro 20? ca ne-am saturat sa iesim din scara blocului cu nasul in garajele de mici intreprinzatori
  4
  4
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Joi, 23 Iulie 2015 14:09
  89.137.139.***
  Si intradevar , nu este de tras la raspundere numai primarul ci si urmatorii (viceprimari, consilieri, directori etc) care se imbuibeaza la fel ca primarul de ani buni pe banii noastri si care stau in umbra doar sa le treaca viata DAR CU MULTI BANI SAU DOAR, DOAR VOR AJUNGE IN PARLAMENT, SA SCAPE DE ACEST GALATI...
  2
  6
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Joi, 23 Iulie 2015 14:04
  89.137.139.***
  Nu primaria plateste acesi bani ci noi,ptr. ca edilii in loc sa construiasca scoli , camine si spitale au preferat sa inchirieze, ptr. ca chiria nu le scoate lor bani din buzunar. Managementul prost al edililor a fost platit continuu, mai mult acum le/a crescut salariile cu mult, salarii ptr. care tot noi platim.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Mulţumim de conspect dar qui prodest?
  Joi, 23 Iulie 2015 13:59
  89.137.30.***
  Iată un articol absolut edificator nu doar despre primarul Marius Stan. Inclusiv prin "logica" poziției sale, citată în articol, el se dovedește a fi o cauză pierdută.
  În logica domniei sale, este mai puţin "deneabil" dacă acceptă să plătească chirie pentru un imobil la de câteva ori valoarea acestuia, decât dacă cheamă o firmă de avluare, se acoperă de suficiente expertize şi aprobări, inclusiv a Consiliului Local, şi cumpără acea clădire.
  Dar, cine are urechi să mai stea să asculte scuzele puerile ale unui asemenea primar, n-are decât. Nu-i tremură mâna când semenază pentru alocarea a sute de mii de euro la Zilele Dunării, la Revelion şi de ori de câte ori are ocazia pentru paranghelii care nu fac nici jumătate din cât se plăteşte, n-are străbateri să-i dea coaliatului Pâslaru130.000 pe un jenibil festival al scrumbiei, nu-l doare nici în adidas de cheltuielile făcute la galele de box şi alte cafteli, dar când vine vorba de o maternitate îi ţâţâie fundul. Haida-de! Nu cumva voi plătiţi chirii ca să nu fiţi obligaţi, ca buni proprietari, să vă puneţi capul la contribuţie şi mâna la muncă să investiţi ulterior cumpărărrii în modernizări?
  Dar, cum am spus, primarul mi se pare o cauză pierdută.
  De neînţeles sunt consilierii - unii vechi de hăt mandate - care votează senini asemenea destinaţii banilor cetățenilor. Realizezi că nu doar le place să ni-i arunce pe apa Sâmbetei/Dunării, dar și plusează. Chirii aproape dublate în criză (!), chirii negociate pe un deceniu înainte, chirii mai mari decât prețul imbobilelor. Voi ce ziceți, ăştia sunt "deneabili"?
  Iată, ştiu comentatorii mai bine decât aleşii ce spaţii libere şi ce rezolvări se pot găsi pentru învăţământul gălăţean. Maria scrie mai jos că "scolile speciale din Galati detin niste imobile si spatii COLOSALE . Toti acesti copii incap intr-o singura scoala.", prof. ştie şi el/ea că "cladirea de la poarta, din stanga, sta practic nefolosita, ar putea sa functioneze macar Gradinita Cristal". Când s-a eliberat un spaţiu al unei instituii de învăţământ, cine s-a mutat în el? Gospodărire Urbană. Instituţia aia unde mulţi, inclusiv şefi, par că n-au avut nicio treabă cu şcoala după primele clasele primare! Mergeţi doar să vedeţi în ce hal ţin cădirea aia, nu au tăiat măcar buruienile dimprejur, n-au pus o mână de asflat în parcare, n-au un coş de gunoi măcar la intrarea în instituţie. Dar, deşi este un SRL, nu un serviciu public, a fost primul pe lista de "retrocedări" la capitolul spaţii, cu tot cu cumnatul primarului din conducerea serviciului Parcări.. Ruşine!
  Numai Primăria şi onor/DNAbilii consilieri nu ştiu toate astea, nu văd, n-aud. Oamenii ăştia au chip şi nume. Majoritatea nu sălăşluiesc pe Arcaşilor, ci mişună printre noi. Hai să facem o listă, să vedem în ce domenii îi putem întâlni şi să mergem să le batem obrazul!
  Nu este posibil ca oraşul să nu se ştie ce se ntâmplă cu Casa Roşie, cu spaţiile fostelor complexe din Ţiglina, cu spaţiile uriaşe ale corpurilor "liceu" ale Metalurgicului, cu clădirea beterminată de lângă Liceul 9 (care, conform legilor, trebuia ori predată municipalităţii, ori dărâmată după atâţia ani de nelucrare, este domnul Dima? c-am impresia că e pe teren concesionat,nu se retrocedase încă pe-acolo...), dar aleşii să-i cheltuie banii pe o APARENTĂ lipsă de locaţii.
  Aşa, ca o cireaşă, sper c-au înţeles şi profesorii de ce le amână Primăria plata tranşelor resante din salariile câştigate în instanţă. Ştiu, nu s-a scris aici despre asta, dar a apărut în ediţia locală a unui cotodian naţional căutaţi pe net. Au aleşii lucruri mai bune de făcut cu banii noştri, după cum se vede...
  Bineînţeles, ca deobicei, articolul doar înşiră niştecifre, nu culege nici măcar o opinie din partea unui consilier, primar, băgător de seamă. Că aceeaşi situaţie ni se expunea şi acum un an, şi doi, şi pe vremea lui Nicolae etc. Aşa, şi? Pentru cetăţeni care-i folosul? Doar să le fluturăm cifrele pe la nas ca să le arătăm de ce vrea primarul să facă tunel pe sub Dunăre, să îl folosească pentru sedii sau ce? E nevoie de nişte sume suplimentare care să se plătească constructorului la noul sediu al Primăriei şi trebuie pregătit terenul de opinie sau ce?
  Nu cumva trebuiau căutate nişte răspunsuri pe la Curtea de Conturi, pe la şefii de partide care trag sforile cu mânuţele consilierilor agăţate la capăt, pe la nişte lideri de opinie ai comunităţii, ONG-uri? Ceva din care să rezulte o implicare a societăţii civile, fie şi prin vocea presei la început.
  Altminteri, la modul tern şi perisabil de a prezenta situaţia, stai şi te întrebi: presa asta de cine este mai aproape - de cetăţeni sau de autorităţi?...
  2
  9
  Raportează
 • postat de GP
  Joi, 23 Iulie 2015 13:51
  92.83.79.***
  Poate mai planteaza si cativa copaci in parcul respectiv ca e cam golut saracul... eu asa inteleg sa arate un parc.
  1
  5
  Raportează
 • postat de marian
  Joi, 23 Iulie 2015 13:11
  84.243.108.***
  Problema este cum a castigat Pierre Macri imobilul. Daca nu era liber cum s-a restituit in natura? si multe alte probleme de revendicarea imobilului. Problema nu este ca Primaria Galati a ajuns sa plateasca chirie lui Pierre Macri. Problema este ca cine a adus Primaria Galati in starea asta? Sau cine a dorit sa aduca Primaria Galati in starea asta. Raspunsurile se gasesc nu doar la fostul Primar se gasesc la multiiiiiiii si multe alte institutiiiii.............
  1
  8
  Raportează
 • postat de Pentru Razvan
  Joi, 23 Iulie 2015 10:59
  92.82.217.***
  Parerea ta nu e buna. Cum poti compara chiria de la mall cu chiria pentru o gradinita sau spital? Acolo se fac vanzari, se ruleaza bani, este o unitate comerciala. Oricum, cea mai mare greseala pe care au facut-o politicienii romani, iar cei din alte tari foste socialiste nu au facut-o, este acceptarea retrocedarilor neconditionate in natura. Legea 10 din 2001 a aparut pe vremea guvernului Adrian Nastase, la presiunea organizatiilor evreiesti din America, si a fost promulgata de presedintele de atunci Ion Iliescu. Cinste lor ...
  5
  7
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 23 Iulie 2015 09:52
  81.12.148.***
  Sumele de bani alocate pentru investitii nu se pot cheltui, deoarece pe acolo nu prea e nimeni angajat pe dosar de competenta si experienta, ci doar pe criterii de interese personale sau de partid, dar in schimb platim chirii pe imobile retrocedate.
  Eficienta adm. locale galatene = 0 (barat). Pana cand Primaria, ca institutie, nu va mai fi un "aspirator" pentru membrii de partid, rubedenii sau "investitorii" din campaniile electorale, vom mai auzi de astfel de ciudatenii.
  3
  9
  Raportează
 • postat de razvan
  Joi, 23 Iulie 2015 09:50
  109.99.197.***
  Chiriile nu mi se par exagerate,in mall pentru 100 de mp se platesc aproximativ 2000-3000 de euro...pentru o cladire centrala care are peste 3000 de mp nu mi se pare mult sa dai 16000 pe luna...parerea mea
  8
  5
  Raportează
 • postat de Cristian
  Joi, 23 Iulie 2015 09:46
  5.13.189.***
  DNA-ul te cauta daca exista suspiciuni. Daca faci totul LEGAL nu are de ce sa te caute nimeni. Va e frica de altele, domnule Stan, de tot ii dati atata cu DNAul?

  Referitor la Garleanu si alte asemenea scoli, am o vaga impresie ca acei copiii beneficiaza de spatii mari,cantine si altele datorita unor legi europene. Din pacate, dotarile de la ei ar trebui sa se gaseasca in orice scoala normala din tara.
  4
  7
  Raportează
 • postat de prof.
  Joi, 23 Iulie 2015 07:21
  5.13.237.***
  Are dreptate Maria!!! La Sc. Speciala "Emil Garleanu" (care este tot in zona centrala) este FOARTE MULT SPATIU pentru cei mai putin de 100 copii care invata in acea scoala. In cladirea de la poarta, din stanga, care sta practic nefolosita, ar putea sa functioneze macar Gradinita "Cristal".
  Intr-adevar, o ancheta facuta cu simt de raspundere (si fara amestecul politicului!!!) ar demonstra ca acest lucru este posibil.
  4
  14
  Raportează
 • postat de Maria
  Joi, 23 Iulie 2015 00:40
  5.13.140.***
  Pentru a rezolva situatia cel putin a liceului Cuza sau a gradinitei Cristal,trebuie intrebat d-nul Bacalbasa de ce scolile speciale din Galati detin niste imobile si spatii COLOSALE . Toti acesti copii incap intr-o singura scoala.S-a mai pus aceasta problema mai demult ,dar membrii de partid s-au opus pentru ca ar fi cazut niste zeci de scaune.Faceti o ancheta si va veti convinge.
  5
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.