VILA GALAŢIULUI de la Căciulata, motiv de DISPUTĂ între primării

VILA GALAŢIULUI de la Căciulata, motiv de DISPUTĂ între primării
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Primarul din Călimăneşti spune că le-a cerut, în repetate rânduri, autorităţilor gălăţene să consolideze casa de vacanţă, dar a primit în schimb doar „indiferenţă” * Sesizări cu nemiluita din partea celor care locuiesc în staţiune, întrucât vila este un pericol pentru trecători


Casa de vacanţă a Primăriei Galaţi din staţiunea Călimăneşti-Căciulata, care acum se află într-un stadiu avansat de degradare, întrucât nu a mai fost întreţinută de ani buni, generează nemulţumire în rândul autorităţilor vâlcene, dar şi al celor care deţin vile în staţiune.

Aflat într-o vizită la Galaţi, preotul-pictor şi restaurator Octavian Nichifor Dicu, gălăţean de origine, dar stabilit cu familia încă din anul 1996 la Călimăneşti, ne-a vizitat la redacţie, nemulţumit că autorităţile gălăţene nu au luat măsuri pentru a renova fosta vilă „Bucegi”, acum „Căciulata”, ci mai degrabă imobilul a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Gălăţeanul ne-a povestit că vila Primăriei Galaţi abia se mai ţine în temelii şi, dacă nimeni nu va interveni pentru a o reabilita, aceasta s-ar putea prăbuşi nu peste mult timp.

"Din anul 1996, au plătit o firmă de pază, care acum nici nu mai este, dar acea casă cade. Cu banii pe care i-au dat firmei în toţi aceşti ani, nu ştiu cum şi ce interese au fost, putea fi renovată. Vila mea este la două case de ea. Când vin acasă, mă îngrozesc. Chiar nu au putut găsi o soluţie? Are şi teren foarte mult, este şi aşezată bine, aproape de izvor. Este păcat de ea, are şi o arhitectură aparte. Ar fi trebuit păstrată şi întreţinută. Se încadra bine peisagistic şi arhitectural. Acum arată foarte rău. Toate în jurul ei sunt restaurate, numai aceea este dărăpănată. Autorităţile de acolo, ştiind că sunt gălăţean şi că m-am implicat, mereu îmi spun. Va pica toată. Asta aşteaptă ei? Acoperişul este distrus, plouă în ea. Nu mai are burlane, cade tencuiala, este un pericol şi pentru cei din jur”, ne-a spus preotul Octavian Nichifor Dicu, cel care de altfel a identificat imobilul şi a anunţat autorităţile gălăţene, la începutul anilor 1990, că îl deţin.

"Eu, de exemplu, în Spania, am primit în Teruel o biserică de la statul spaniol, unde facem un centru intercultural şi social, care va purta numele Regelui Mihai, cu acordul său. Am terminat proiectul tehnic, iar din 2016 începem absorbţia - cinci milioane de euro. Deci noi putem face în străinătate şi aici, acasă, nu ştim să ne gospodărim. Este un bun al gălăţenilor, care trebuie pus în valoare", a adăugat preotul-pictor, care deţine şi calitatea de consul onorific în Insulele Gran Canaria.

"Este într-o stare deplorabilă, să se ia măsuri!"

Viceprimarul oraşului Călimăneşti, Vasile Scârlea, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă le-a solicitat, în repetate rânduri, autorităţilor gălăţene să ia măsuri pentru refacerea imobilului, însă la niciuna dintre adrese nu a primit vreun răspuns. Ba mai mult, acesta a afirmat că "există şi reclamaţii din partea vecinilor, care se tem pentru siguranţa lor, atunci când trec prin zonă".

"Noi am făcut câteva adrese, am cerut ca această casă să fie întreţinută, dar ce credeţi? Am fost trataţi cu multă indiferenţă, nu ni s-a comunicat nimic. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare, este într-o stare deplorabilă. Trebuie să fie făcute lucrări. Dacă este nevoie, noi vom reveni cu adrese către Primăria Galaţi. Cert este că nu mai poate suporta amânare. Construcţia este amplasată în apropierea şoselei, într-o staţiune vizitată de turişti şi, pe lângă pericol, sunt probleme şi din punct de vedere estetic (…) Poate sunt şi alte intenţii, nu ştiu… Zic şi eu, poate se doreşte ca, în final, să fie vândută la un preţ de nimic", ne-a spus viceprimarul oraşului Călimăneşti.

Vila, la licitaţie, pentru a treia oară

Municipalitatea gălăţeană nici nu ia în calcul reabilitarea casei de vacanţă, motiv pentru care, în curând, imobilul şi terenul aferent vor fi scoase, din nou, la licitaţie, pentru a treia oară. De altfel, primarul Marius Stan a declarat, în repetate rânduri, că "în starea în care este, nu avem ce face cu ea".

Silviu Bacalum, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat că la cele două licitaţii organizate în cursul acestei veri nu a existat niciun ofertant pentru casa de vacanţă, pentru care preţul de pornire a fost de 213.000 de euro (fără TVA), din care 114.000 de euro - terenul (aproape 1.000 de metri pătraţi). Purtătorul de cuvânt al Primăriei a mai precizat că municipalitatea a comandat o reevaluare a imobilului, care urmează să fie finalizată în curând, astfel că, cel mai probabil, preţul va fi diminuat.

După cum v-am mai informat, vila, cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă construită de 287,24 mp la sol, a fost dată în funcţiune în anul 1927 şi în prezent este nefuncţională. Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Cumpărătorul va trebui să refacă pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice şi nu numai. Este drept că, în cazul în care s-ar fi dorit, Primăria Galaţi ar fi putut să o introducă într-un circuit turistic, prin care municipalitatea să mai colecteze ceva bani în plus, sau poate că ar fi putut fi folosită ca tabără de creaţie pentru artiştii sau elevii gălăţeni. Cu toate astea, deşi s-au cheltuit, de-a lungul anilor, sume impresionante pe tot felul de achiziţii mai mult sau mai puţin justificate, pentru renovarea acestei vile nu s-au găsit niciodată bani şi nici nu a existat vreodată vreun plan de valorificare a acesteia în folosul comunităţii.

Citit 3178 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.