Ce au făcut ALEŞII LOCALI gălăţeni în penultimul an de MANDAT

Ce au făcut ALEŞII LOCALI gălăţeni în penultimul an de MANDAT
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Record de şedinţe de îndată: 11 întruniri ad-hoc, 13 ordinare şi patru extraordinare * Din cele peste 500 de hotărâri adoptate, 384 au fost iniţiate de primarul Marius Stan * A început deja bătălia pentru un loc pe lista viitorului Consiliu Local


Banii oraşului şi modul în care aceştia se cheltuiesc, cuantumul taxelor şi al impozitelor locale, tot ceea ce se construieşte în Galaţi - locuinţe, parcuri, locuri de joacă, parcări - reabilitarea străzilor şi a şcolilor, investiţiile care pot genera locuri de muncă, împrumuturile din care sunt finanţate toate acestea sunt hotărâte de Consiliul Local. Restructurarea urbană a unor zone prin demolarea garajelor, exproprierea unor gălăţeni pentru realizarea unor investiţii precum lărgirea străzii Traian sau modernizarea Complexului Ancora, finanţarea de la bugetul local a sportului, a culturii sau a distracţiei sunt tot la mâna aleşilor locali. Aleşi locali, care, iată, au intrat deja în ultimul an al acestui mandat. Tocmai pentru că, în partide, a început deja cursa pentru un loc pe lista candidaţilor pentru viitorul legislativ local, vă prezentăm astăzi o analiză a activităţii pe care au desfăşurat-o actualii aleşi, în penultimul lor an de mandat.

Cât de bine funcţionează legislativul local

Potrivit informaţiilor furnizate, la cererea noastră, de Primăria Galaţi, în penultimul an de mandat, mai 2014 - mai 2015, aleşii au fost convocaţi de primarul Marius Stan la 28 de şedinţe: 13 ordinare, patru extraordinare şi 11 de îndată. Imposibil să nu remarcăm numărul uriaş de şedinţe de îndată! Potrivit legii, şedinţa de îndată este convocată de primar „în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor municipiului”. Iată însă că Marius Stan a găsit câte o „forţă majoră” aproape în fiecare lună!

„Nonconformist” este şi modul în care aleşii sunt chemaţi să aprobe ad-hoc, departe de ochii şi urechile presei, nişte proiecte de hotărâre care nu suportă amânare: un SMS prin care consilierul este informat că este aşteptat să semneze un convocator. „Şedinţa” durează o oră, două, şapte, până când se strânge numărul de semnături necesare pentru adoptare. În penultimul an de mandat, singura şedinţă de îndată oficială a fost cea în care s-a adoptat bugetul pe 2015. Restul s-au ţinut în secret.

În ceea ce priveşte hotărârile adoptate, din cele peste 500, 384 au fost iniţiate de primarul Marius Stan, dar au fost analizate în comisii şi votate de consilieri. Proiectele care nu au fost aprobate pot fi numărate pe degete.

Iată cât de implicaţi au fost aleşii în luarea deciziilor din penultimul an de mandat.

De câte ori au lipsit şi câţi bani au încasat consilierii locali

Legea prevede că prezenţa consilierilor la şedinţele de consiliu şi de comisii este obligatorie. Indiferent de motiv, lipsa de la şedinţele de consiliu sau comisie atrage neplata indemnizaţiei pentru întrunirea respectivă. Indemnizaţia de şedinţă reprezintă cinci la sută din indemnizaţia lunară brută a primarului şi se poate acorda pentru maxim o şedinţă ordinară şi două şedinţe de comisii pe lună.

La solicitarea noastră, Primăria ne-a pus la dispoziţie prezenţa consilierilor la cele 28 de şedinţe care au avut loc în perioada mai 2014 - mai 2015, precum şi cuantumul indemnizaţiilor nete ridicate de aleşi. Trebuie spus ca niciunul dintre consilieri nu are vreo absenţă nemotivată. În acelaşi timp, facem precizarea că şedinţele extraordinare şi cele de îndată nu sunt remunerate, indemnizaţiile fiind rezervate doar şedinţelor ordinare şi celor din comisii.

Top absenţe

Din cauza problemelor de sănătate, consilierul local UNPR Marian Avramescu a reuşit să fie prezent doar la trei şedinţe de consiliu local, acumulând 21 de absenţe (opt la şedinţele ordinare, la trei dintre cele extraordinare şi la zece şedinţe de îndată. Politicianul a încasat cea mai mică indemnizaţie - 5.705 lei.

La polul opus se află un consilier fără absenţe, UNPR-istul Victor Malinovici, cu o indemnizaţie totală netă de 9.672 de lei.

Trei consilieri ALDE au acumulat, fiecare, câte 11 absenţe, dar au încasat indemnizaţii diferite. Gheorghe Bugeag a lipsit la şapte şedinţe ordinare, la o şedinţă extraordinară şi la trei şedinţe de îndată şi este al doilea în topul consilierilor cu cele mai mici indemnizaţii totale încasate - 6.448 de lei. Tot 11 absenţe are şi colega lui de partid Gina Paladi, care a lipsit la două şedinţe ordinare, la trei extraordinare şi la şase întruniri de îndată, motiv pentru care suma totală a indemnizaţiei încasate este de 9.176 de lei. Aceeaşi sumă i-a revenit şi lui Eugen Găvan, care a absentat motivat de la două şedinţe ordinare, la două extraordinare şi la şapte şedinţe de îndată.

Liberalii Mihail Bucatanschi şi Sorin Ungurianu au lipsit, fiecare, de la câte zece şedinţe. Primul nu a fost prezent la o şedinţă ordinară, două extraordinare şi şapte întruniri de îndată, beneficiind de o indemnizaţie totală netă de 9.424 de lei. Doar 8.680 de lei de lei a primit Sorin Ungurianu, care nu a putut veni la patru şedinţe ordinare, trei extraordinare şi trei de îndată.

Tot un liberal, Raul Mihailov a acumulat opt absenţe la şedinţe (una ordinară, patru extraordinare şi trei de îndată), primind o indemnizaţie de 9.424 de lei.

Cu şapte absenţe (două şedinţe extraordinare şi cinci de îndată), consilierul independent Mihai Alin a încasat o indemnizaţie de 9.672 de lei.

Social-democratul Marius Humelnicu a strâns şase absenţe (două şedinţe ordinare, una extraordinară şi trei de îndată), iar indemnizaţia totală netă de care a beneficiat a fost de 9.176 de lei.

O mână de absenţe

Desilia Cocu (PSD) a acumulat patru absenţe (una la o şedinţă extraordinară şi trei la întrunirile de îndată) şi a primit indemnizaţia maximă netă, de 9.673 de lei. Tot de câte patru ori au lipsit şi Monica Dascălu (UNPR) - la două şedinţe extraordinare şi la două de îndată, şi Cristian Dima (ALDE) - la o şedinţă extraordinară şi la trei de îndată - şi au încasat, fiecare indemnizaţia netă totală de 9.672 de lei.

Cu câte trei absenţe (două şedinţe ordinare şi una de îndată), liberalul Săvel Rotaru şi UNPR-iştii Marian Alexandru şi Vergiliu Vals au încasat câte 9.424 de lei. Tot cu trei absenţe (două şedinţe ordinare şi una de îndată), social-democrata Carmina Muşat a fost plătită cu 9.176 de lei.

Social-democratul Sorin Enache a înregistrat două absenţe (una la o şedinţă ordinară, alta la o şedinţă extraordinară) şi a beneficiat de o indemnizaţie totală netă de 9.424 de lei. Ilie Gheţu (UNPR) nu a reuşit să ajungă la două şedinţe de îndată, iar 9.762 de lei reprezintă indemnizaţia netă totală pe care a primit-o. Costel Văsoi (ALDE) are două absenţe la şedinţele ordinare şi o indemnizaţie de 9.176 de lei.

Social-democraţii Zanfir Ilie şi Hristache Bogatu au lipsit, fiecare, la câte o şedinţă ordinară, şi au beneficiat de 9.425, respectiv, 9.424 de lei indemnizaţie. Gigel Caliga, independent, a lipsit la o singură şedinţă de îndată şi a beneficiat de indemnizaţia maximă - 9.672 de lei.

Abia intrat, la finele lunii martie în Consiliul Local, liberalul Viorel Trif, a absentat la o şedinţă extraordinară şi a beneficiat de o indemnizaţie totală de 1.984 de lei.

Intrat în luna mai în Consiliul Local, Gheorghe Potîrniche (PSD) a încasat o indemnizaţie de 993 de lei.

În total, indemnizaţiile nete încasate de consilierii locali s-au ridicat la 227.916 lei.

Câte hotărâri au iniţiat consilierii

Potrivit legii, consilierii locali au drept de iniţiativă în promovarea actelor administrative, în grup sau individual. Numai că, din cele peste 500 de hotărâri adoptate în penultimul an de mandat, primarul Marius Stan a iniţiat 384 de proiecte, iar aleşii - 124! Este adevărat că, nu o dată, consilieri precum Cristian Dima s-au plâns că proiectele pe care le-au depus sunt ignorate. Iată însă câte proiecte de hotărâre devenite legi locale poartă semnătura aleşilor locali.

Proiecte de grup

Cel mai important proiect iniţiat de aleşii locali a fost semnat de Hristache Bogatu, Cristian Dima şi Marius Humelnicu şi vizează parcarea vehiculelor grele pe teritoriul municipiului Galaţi.

Consilierii locali Gheorghe Bugeag, Zanfir Ilie, Victor Dobrea, Carmina Muşat, Monica Dascălu au iniţiat 47 proiecte de hotărâre, dintre care 32 privind finanţarea de la bugetul local, în 2014, a unor biserici, iar restul privind finanţarea unor reviste, publicaţii şi lucrări. Aceeaşi comisie, formată din Bugeag, Ilie, Muşat, Dascălu şi Viorel Trif, care l-a înlocuit pe Dobrea, a iniţiat, anul acesta, 27 de proiecte de hotărâre privind finanţarea de la bugetul local a tot atâtea biserici.

Proiecte individuale

Potrivit Primăriei, Marian Alexandru (UNPR) a iniţiat două proiecte de hotărâre, unul privind asocierea municipiului Galaţi cu Clubul Sportiv Şcolar Galaţi, celălalt privind organizarea programului „Şcoală după şcoală” în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 28 Galaţi.

Independentul Gigel Caliga este iniţiatorul unui proiect de hotărâre privind aderarea municipiului nostru la Convenţia Primarilor - angajament voluntar al autorităţilor locale în vederea dezvoltării unor planuri locale de acţiune pentru promovarea eficienţei energetice şi a energiei durabile.

Monica Dascălu (UNPR) a iniţiat, împreună cu primarul, un proiect de hotărâre privind aprobarea premierii elevilor din învăţământul preuniversitar din municipiul Galaţi, care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi a profesorilor îndrumători, pentru anul 2013-2014.

Tot împreună cu Marius Stan, consilierul local independent Alin Mihai a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumei de 12.000 de lei din fondul de rezervă pentru o centrală termică la Grădiniţa cu program prelungit Nr. 39.

Social-democratul Zanfir Ilie este iniţiatorul unui proiect de hotărâre privind asocierea municipiului Galaţi cu Asociaţia Viva Sport Club Galaţi, pentru desfăşurarea competiţiilor internaţionale Nations Challenge - Campionat European la categoria U12 şi Campionatele Internaţionale ale României - Tenis Europe la categoria U14 ani.

"Vorbăreţul" vs. "mutulică"

Activitatea de consilier local nu înseamnă doar prezenţa la şedinţe de comisii sau de plen şi iniţierea şi votul proiectelor de hotărâre, ci şi implicarea în dezbateri, cu propuneri, amendamente sau observaţii care să îmbunătăţească un proiect aflat în dezbatere. Şi aici avem parte de extreme. Sunt consilieri locali care, de la depunerea jurământului, nu au deschis niciodată gura în şedinţele de plen (Raul Mihailov, Carmina Muşat, Gina Paladi), aşa cum sunt şi aleşi care se remarcă mai degrabă cu declaraţii cu iz politicianist sau mesaj populist (Victor Malinovici, Marian Alexandru).

Cu riscul de a fi subiectivi, i-am nominaliza în categoria consilierilor care s-au remarcat, în acest penultim an de mandat, cu amendamente, întrebări şi observaţii pertinente la proiectele de hotărâre pe consilierii: Mihail Bucatanschi, Gigel Caliga, Cristian Dima, Eugen Găvan, Alin Mihai, Florin Popa, Săvel Rotaru şi Vergiliu Vals.

Ceilalţi mai au la dispoziţie un ultim an.

Cine face opoziţie în Consiliul Local

Matematica politică spune că primarul Marius Stan ar trebui să se bazeze pe votul majorităţii Consiliului Local: UNPR - şase consilieri, PSD - opt aleşi, ALDE - şase consilieri, plus pe susţinerea a doi independenţi. Opoziţia este reprezentată de grupul PNL - cinci consilieri.

Lucrurile devin, uneori, complicate, aşa cum s-a petrecut la şedinţa trecută, iar primarul Marius Stan a ajuns să facă apel către consilieri: "Atenţionez liderii de grup să-şi mobilizeze oamenii când avem şedinţă de Consiliu. Şi eu am venit din vacanţă, pentru că este normal şi firesc să respectăm şedinţele! Vă rog frumos să dăm dovadă de mai multă responsabilitate, pentru că în spatele fiecărei hotărâri se ascund nişte dorinţe ale oamenilor, nişte proiecte care sunt valabile pentru Galaţi şi nu ne jucăm de-a consiliul local!".

Citit 25333 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2015 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.