Camera de Conturi, cu ochii pe CĂLĂTORIILE LUI BACALBAŞA. "Deplasări în interes personal" şi "cheltuieli nejustificate"

Camera de Conturi, cu ochii pe CĂLĂTORIILE LUI BACALBAŞA. "Deplasări în interes personal" şi "cheltuieli nejustificate"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Auditorii din cadrul instituţiei de control au estimat că valoarea abaterii depăşeşte 13.000 de lei * Din această sumă, 699 de lei constituie contravaloarea indemnizaţiei zilnice de delegare plătită nejustificat * Preşedintele CJ a contestat decizia


Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, este acuzat de Camera de Conturi că, în anul 2014, a folosit maşina de serviciu, alimentată din bani publici, pentru o serie de deplasări în interes personal şi călătorii nejustificate. Auditorii din cadrul instituţiei de control au constatat, în urma verificărilor din vara acestui an, la sediul instituţiei publice, că anul trecut, Consiliul Judeţului „a efectuat cheltuieli nejustificate cu deplasarea preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi şi conducătorului auto desemnat de acesta în sumă de 13.215 de lei, reprezentând valoarea combustibilului consumat şi, respectiv, a indemnizaţiei zilnice de delegare, în condiţiile în care din documentele întocmite şi prezentate spre decontare au rezultat următoarele deficienţe: deplasări efectuate în interes personal, fără legătură cu activitatea entităţii (ex. Delegarea conducătorului auto, în data de 10.10. 2014, pentru ridicarea premiului special oferit de Uniunea Scriitorilor – Filiala Iaşi pe anul 2013), utilizarea mijloacelor de transport din parcul auto al entităţii publice pentru realizarea de deplasări în zilele nelucrătoare, fără a se aproba necesitatea, oportunitatea şi caracterul legal al efectuării deplasării (ex. Parcurgerea unui număr de 54 de kilometri pe zi în datele de 4 şi 5 ianuarie 2014, adică sâmbătă şi duminică, deşi activitatea entităţii a început în data de 6 ianuarie 2014)”.

Totodată, Camera de Conturi Galaţi arată, în Decizia nr. 21 din 14 august 2015, că „decontarea cheltuielilor de deplasare s-a făcut deşi documentele justificative prezentate nu au îndeplinit, în anumite cazuri, condiţiile de legalitate şi de regularitate necesare, după cum urmează: în ordinele de deplasare din data de 08.04.2014, 01.08.2014, 05.11.2014, 10.11.2014 şi 25.11.2014 nu s-a specificat scopul deplasării şi nu au fost semnate, ci doar ştampilate, de către reprezentanţii legali sau de persoanele împuternicite ale instituţiei publice din localitatea de destinaţie ordinele de deplasare din datele de 29.05.2014, 20.08.2014 şi 26.09.2014”.

În acelaşi timp, auditorii Camerei de Conturi au constatat că în data de 17.07.2014, s-au întocmit şi decontat cheltuieli de deplasare (consum de carburant şi indemnizaţie zilnică de delegare) în baza unor perechi de ordine de deplasare duble: două ordine de deplasare (preşedinte şi conducător auto) în care nu s-a menţionat locul deplasării, care poartă ştampila Ministerului Sănătăţii - Secretar de stat, dar fără a fi semnate de persoana împuternicită din instituţia respectivă şi care au înscrise orele 06,00 pentru plecare şi orele 21,30 pentru sosire şi, respectiv, alte două ordine de deplasare (preşedinte şi conducător auto) cu destinaţia Bucureşti, ştampilate la Ministerul Sănătăţii - Direcţia Generală Infrastructură şi Aparatură Medicală, însă fără a fi semnate de reprezentantul legal al instituţiei respective sau de o altă persoană împuternicită de acesta, care au înscrise, ca interval de deplasare a delegaţilor, orele 06,00 pentru plecare şi orele 22,30 pentru sosire.

Conform auditorilor din cadrul Camerei de Conturi Galaţi (structura locală a Curţii de Conturi a României), „valoarea estimativă a abaterii constatate este de 13.215 lei, din care suma de 12.516 lei constituie contravaloarea combustibilului consumat pentru deplasări efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie, iar suma de 699 de lei constituie contravaloarea indemnizaţiei zilnice de delegare plătită nejustificat”.

„Punct de vedere greşit” şi contestaţie

Subiectul a fost abordat şi în cadrul şedinţei de la finele lunii august a aleşilor judeţeni, de către consilierul PNL Ion Ştefan, care l-a întrebat pe Nicolae Bacalbaşa dacă va da banii înapoi şi i-a cerut să precizeze unde s-a deplasat cu maşina de serviciu. În replică, preşedintele Consiliului Judeţului a afirmat că a contestat decizia Camerei de Conturi şi aşteaptă să vadă cum se va soluţiona acţiunea sa.

„Nu există o asemenea problemă. S-a considerat că deplasările în judeţ sâmbăta şi duminica reprezintă deplasări nejustificate. Doamna şefă a Curţii de Conturi a zis că contactul meu cu judeţul trebuie făcut numai în cadrul audienţelor, punct de vedere care pentru mine este greşit. Este o funcţie de demnitar cu program nenormat. Am făcut contestaţie. Să vedem cum se va rezolva contestaţia. Din punctul meu de vedere este chiar foarte fericit dacă eu devin un funcţionar cu program fix, pentru că într-adevăr a bate judeţul sâmbăta şi duminica, cum l-am făcut la început, este destul de obositor. Să vedem dacă consideră chestiunea asta. Din ce am aflat eu, din alte surse, este un punct de vedere care nu se justifică, dar rămâne să se pronunţe conducerea acestei structuri”, a declarat Nicolae Bacalbaşa.

Verificări extinse şi în perioada de prescripţie

Camera de Conturi a solicitat Consiliului Judeţului ca, până pe data de 31 decembrie, să verifice toate ordinele de deplasare decontate în perioada de prescripţie pentru a constata „realitatea şi corectitudinea datelor înscrise în acestea, inclusiv a sumelor decontate în baza acestora şi, după caz, veţi proceda la stabilirea întinderii prejudiciului creat prin plata nejustificată a cheltuielilor de delegare (...) prejudiciu la care se vor adăuga beneficiile legale nerealizate şi pentru care veţi dispune măsurile legale care se impun”.

Citit 4643 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.