Sfatul lui Băsescu pentru Iohannis în PROBLEMA REFUGIAŢILOR. Cum poate trece România peste cota impusă la nivelul UE

Sfatul lui Băsescu pentru Iohannis în PROBLEMA REFUGIAŢILOR. Cum poate trece România peste cota impusă la nivelul UE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Fostul șef de stat Traian Băsescu a declarat, vineri seară, într-o emisiune la B1 TV, că președintele Klaus Iohannis are o singură soluție pentru a refuza cota de refugiați impusă țării noastre: printr-o hotărâre a Parlamentului în acest sens și "blocaj la JAI".

"A acceptat principiul cotelor, asta e marea dificultate. Blocaj pe 14 (septembrie n.r.) la JAI și să își pună imediat în spate o decizie a Parlamentului Român. Ori dai peste cap și ce ai acceptat inițial și spui România nu primește, ori spui eu atât primesc de acum și în următorii 50 de ani. Ca să nu fie președintele în situația să-și tragă cuvintele înapoi (...) Are o singură soluție. Să meargă în Parlament și să ia mandat. Merge la Consiliu și spune că nu poate trece peste decizia Parlamentului", a afirmat fostul președinte.

Traian Băsescu a declarat că Iohannis procedează bine refuzând cotele fixate de oficialii de la Bruxelles, însă consideră că a greșit atunci când, în primă fază, a acceptat ideea de cote. ”Vulnerabilitatea noastră e că în fază inițială am acceptat ideea de cote. Noi trebuia să mergem cu Grupul de la Vișegrad (n.a., Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia) care a refuzat din capul locului cotele”, a concluzionat Traian Băsescu.

Klaus Iohannis respinge cotele obligatorii pentru refugiați

Conform planului Comisiei Europene, România ar trebui să adăpostească peste 6.300 de refugiați, în timp ce capacitatea de găzduire a României, potrivit Guvernului, ar fi în jur de 1.700 de locuri.

Şeful statului e nemulţumit de faptul că instituţia de la Bruxelles nu s-a consultat cu niciun stat membru înainte de a lua această decizie.

„Am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Nu considerăm că este o soluție și nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, fără a consulta statele membre”, a spus Klaus Iohannis, citat de Digi24.

„Luni, în 14 septembrie, se va reuni în ședință extraordinară consiliul JAI, iar mandatul ministrului de Interne la conferința JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”, a mai spus președintele.

Galaţiul se pregăteşte de valul de imigranţi din ţările arabe. Câţi refugiaţi putem primi?

Citit 1797 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.