UPDATE/ CRIZA IMIGRANŢILOR - Klaus Iohannis respinge cotele obligatorii pentru refugiați

UPDATE/ CRIZA IMIGRANŢILOR - Klaus Iohannis respinge cotele obligatorii pentru refugiați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

UPDATE, ora 14,30/ Conform planului Comisiei Europene, România ar trebui să adăpostească peste 6.300 de refugiați, în timp ce capacitatea de găzduire a României, potrivit Guvernului, ar fi în jur de 1.700 de locuri.

Şeful statului e nemulţumit de faptul că instituţia de la Bruxelles nu s-a consultat cu niciun stat membru înainte de a lua această decizie.
„Am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Nu considerăm că este o soluție și nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, fără a consulta statele membre”, a spus Klaus Iohannis, citat de Digi24.

„Luni, în 14 septembrie, se va reuni în ședință extraordinară consiliul JAI, iar mandatul ministrului de Interne la conferința JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”, a mai spus președintele.


România ar urma să preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiaţi aflaţi în Italia, Grecia şi Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan în şapte puncte pentru soluţionarea crizei refugiaţilor cu care se confruntă spaţiul comunitar, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. În luna mai, României îi mai fusese alocată o cotă de 1.705 refugiaţi din prima tranşă de refugiaţi de 40.000, aflaţi pe teritoriul Italiei şi Greciei. Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgenţă a refugiaţilor, prevede că dintre cei 4.646 de refugiaţi ce ar urma să ajungă în România, 604 se află în Italia, 1.951 în Grecia şi 2.091 în Ungaria.

Sistemul de redistribuire a refugiaţilor

Măsurile de redistribuire de urgenţă a celor 120.000 de refugiaţi (din care 54.000 se află în Ungaria, 50.400 în Grecia şi 15.500 în Italia) ar urma să reducă presiunea de pe cele trei ţări afectate şi, în acelaşi timp, vor ajuta statele membre confruntate cu un număr mare de solicitări de azil să proceseze mai rapid cererile respective. Relocarea refugiaţilor va fi realizată pe baza unei chei de distribuţie obligatorie ce foloseşte criterii obiective şi cuantificabile (40 la sută mărimea populaţiei, 40 la sută nivelul PIB, 10 la sută numărul solicitărilor de azil aprobate şi 10 la sută rata șomajului). Ţările care vor primi cei mai mulţi dintre cei 120.000 de noi refugiaţi sunt Germania (31.443), Franţa (24.031) şi Spania (14.931), iar cele care vor primi cei mai puţini sunt Malta (133), Cipru (274) şi Estonia (373).

Componente ale soluţionării crizei

Cele şase componente ale răspunsului CE la criza refugiaţilor sunt: crearea unui mecanism de redistribuire permanentă a refugiaţilor pentru toate statele membre, care poate fi activat în orice moment de Comisia Europeană pentru a ajuta un stat membru care se confruntă cu o situaţie de criză; elaborarea unei liste comune europene cu ţările de origine sigure; o politică de returnare mai eficientă; adoptarea unei comunicări cu privire la regulile de achiziţii publice pentru măsurile de sprijinire a refugiaţilor; tratarea dimensiunii externe a crizei refugiaţilor; un fond de asistenţă pentru Africa, în valoare de 1,8 miliarde de euro de la bugetul UE, pentru creşterea stabilităţii şi tratarea cauzelor migraţiei ilegale dinspre regiunile Sahel, Lacul Ciad, Cornul Africii şi nordul Africii.

Opinie avizată Imigranţii, doar în trecere prin ţara noastră

Şeful misiunii din România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Mircea Mocanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu crede că va fi necesară activarea unor spaţii suplimentare de cazare în România pentru imigranţi. "Activarea nu cred că va fi utilă, pentru că nu vin sau, dacă vin, sunt doar în trecere. Toţi îşi doresc în Schengen. În plus, mulţi dintre ei au familii în Germania", a explicat el. În opinia sa, salariile mici constituie un alt motiv pentru care refugiaţii nu îşi doresc să ajungă în România, în condiţiile în care un salariu într-o spălătorie sau într-o pizzerie/restaurant este undeva la 1.500 de lei, în timp ce în Germania ajunge la 1.500 de euro. Şeful misiunii OIM în România a mai spus că, şi dacă s-ar schimba ruta pe care refugiaţii vin în Uniunea Europeană, în România ar fi doar în tranzit şi ar putea fi procesaţi prin cele şase centre existente. Practic, din momentul în care ajung în ţară şi solicită azil durează aproximativ două luni procesarea cererii de azil.

Citit 3004 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 14:32

12 comentarii

 • postat de romani puturosi
  Marți, 15 Septembrie 2015 22:06
  89.47.207.***
  eu cred ca 10000 de refugiati ar trebui preluati de Romania , la urma urmei banii pt intretinerea lor vin de la Bruxeles , ce sunt zece mii de persoane -doar combinatul ARCELORMITTAL are 6000 de angajati , cei drept platiti ca in Zimbague adica mai rau ca refugiatii,cand ni se cere o sarcina europeana o dam in mangleala , cand este de furat se fura cu sutele de milioane de euro in Romania , ce este zece mii de persoane?un sat mai populat un pic , cam ca comuna Liesti , asta raportat la nivel national dar noinu vrem sa punem osu la treaba
  1
  0
  Raportează
 • postat de Liviu
  Duminică, 13 Septembrie 2015 08:22
  95.76.36.***
  Principalii coregrafi ai situației actuale sunt americanii și englezii. Când s-a bănuit doar ca Sadam Hussein ar deține arme biologice repede au pus de un război și în foarte scurt timp au lichidat dictatura lui Sadam. Acum cu așa-zisul stat islamic ISIS, care nici pe departe nu are organizarea și forța fostelor armate ale lui Sadam, de ce "aparatorii" democrației pe mapamond nu fac nimic? Militari de rang înalt au fost intrebati și au spus clar: tot spațiul controlat de ISIS poate fi curățat rapid cu câteva divizii. Când fanaticii ăia comit acolo crime greu de imaginat, când acest așa-zis stat islamic generează acest exod și implicit o criză majoră în Europa, de ce nu se iau măsurile cuvenite? Nu cumva sunt alte interese ascunse?
  0
  4
  Raportează
 • postat de IVAN
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 07:33
  5.13.141.***
  UN NOU FEL DE ABORDARE-MANIPULARE! ZICE LA BUCURESTI CA NOI SI LA BRUXEL CA EI!! ESTE FAIN!
  IL TRAGE MERCHEL DE URECHE!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de sclipici
  Vineri, 11 Septembrie 2015 19:38
  89.136.184.***
  Acum cam 700 ani, asa-zisii templieri au macelarit paganii, in tara lor. Acum sa se sature de ei, dupa ce i-au furat si i-au colonizat.....luandu-le tot! N-au ce cauta la noi, suntem saraci si nu putem sustine si integra si pe altii, atat timp cat la noi oamenii sufera de foame si, iarna, si de frig!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Diaspora
  Vineri, 11 Septembrie 2015 14:46
  161.51.11.***
  Suedia cu o populatie de 9-10 mil. de locuitori a primit si va primi in continuare emigranti care cer azil.
  Link catre site-ul cu informatii despre emigrare: http://www.migrationsverket.se unde gasiti statistici.
  Nu inteleg la ce te astepti de la Suedia sa faca pentru criza emigrantilor din Europa. Spre deosebire de restul Europei, Suedia a fost si inca este una din cele mai deschise tari pentru emigrantii care cer azil. A nu se confunda emigrantii care cer azil cu ceilalti emigranti.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Jean Claude Junghiu(si tusea)
  Vineri, 11 Septembrie 2015 05:12
  84.117.40.***
  @vrem nu vrem,asta e
  Rationament cu totul fals. Daca populatia din evropa e in proces de imbatranire, asta inseamna ca rrommii si arabetii, care n-au muncit in viata lor si nu vor munci niciodata vor asiura pensiile altora ? Doar o baba sclerozata ca Anjelika poate crede o asemenea trasnaie !!! Copiii din Ro, Moldova si alte state evropene sunt lasati sa moara de foame cu alocatie de 2 euro/luna, ca sa primeasca 6000 euro fiecare arabete !Cati tineri romani nu cauta prin gunoaie si nu traiesc prin canalizare, pe care bunii ermani si suedezi nu vor sa-i primeasca la ei ?
  3
  12
  Raportează
 • postat de Edy_GMBH
  Joi, 10 Septembrie 2015 20:49
  82.78.253.***
  Klaun Iohannis nu poate respinge absolut nimic din ce propune UE. Daca UE spune 1 milion de imigranti pentru Romania, Romania se va supune in genunchi! Noroc ca nu avem ghinionul de a fi ceva mai instariti, altfel toti imigrantii/refugiatii veneau in Romania.
  Ciudat e ca doar Europa isi face griji pentru imigranti desi adevaratii responsabili (Anglia si America) pentru criza din Siria, Libia, Afganistan, Irak, etc nu isi asuma reponsabilitatea problemelor create. Ei trag foloasele si noi ponoasele. Oare de ce imigrantii nu se duc la vecinii si fratii lor gen Arabia Saudita, Dubai, Emirate, Kuweit??! Ceva e putred in Europa si in toata lumea.
  5
  9
  Raportează
 • postat de vrem, nu vrem, asta e
  Joi, 10 Septembrie 2015 19:35
  89.136.231.***
  europa e cel mai bogat continent ca venituri acumulate dar si cel mai batrin ca virsta a populatiei. asta-i rolul imigrantilor....sa intinereasca populatia europei, sa impinga inainte mecanismul care cu pensionari si familii cu 1 sau deloc copii nu mai merge mult. pina la urma globalizarea nu va mai fi doar o vorba. daca ai adormi acum si te-ai trezi peste 50 ani, ai fi ca winnetou la casa alba a lui obama.
  9
  6
  Raportează
 • postat de Mare greseala.
  Joi, 10 Septembrie 2015 19:05
  108.245.201.***
  Se va vedea in curand cine sunt acesti invadatori ( nu imigranti) cand or incepe sa-si faca mendrele si bombele , atunci sa vedem saraca Europa . Angela Merkel va ramane in istorie pt prostia si naivitatea de care a dat dovada. Germania si nu numai , va simti in curand efectul acestei migratii care are un scop precis . Vom trai si vom vedea.
  6
  9
  Raportează
 • postat de dlg
  Joi, 10 Septembrie 2015 15:29
  86.121.171.***
  @Angela Merkel - sau Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite. Sunt tari foarte bogate, sunt langa Siria, deci nu mai strabat mari si tari si sunt de aceeasi religie. Doar ca aia nu ii primesc si au gasit prostii (europenii) milosi.
  3
  15
  Raportează
 • postat de dlg
  Joi, 10 Septembrie 2015 15:26
  86.121.171.***
  Dar si Africa e plina de dictatori si razboaie si teroristi. Daca se trezesc si aia ca vor in Europa? Imi pare rau pentru ei mai ales ca sunt multi copii nevinovati, dar daca toti gasesc o solutie in a fugi in Europa, ce ne facem?!Multi sunt purtatori de boli, nu vad cu ce ocazie pe aici!
  5
  10
  Raportează
 • postat de Angela Mergel
  Joi, 10 Septembrie 2015 08:12
  84.117.40.***
  De ce emigrantii astia islamisti daca sunt asa disperati nu striga RUSIA ! RUSIA ! ca si Rusia e in evropa, e aproape de ei si nu trebuie sa treaca marea ca sa se inece cu copii cu tot. Sau de ce nu striga KAZAHSTAN ! KAZAHSTAN ! E o tara imensa, musulmana, cu farte putina populatie, care are nevoie de milioane de emigranti ?
  5
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.