Municipalitatea ar putea afla ABIA LA VARĂ câţi gălăţeni vor CĂLDURĂ IARNA ASTA

Municipalitatea ar putea afla ABIA LA VARĂ câţi gălăţeni vor CĂLDURĂ IARNA ASTA
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Municipalitatea ar putea afla abia peste câteva luni cât de rentabil mai este sistemul centralizat de termoficare. Asta deoarece studiul privind apartamentele branşate la reţeaua publică, pentru care Consiliul Local a alocat nu mai puţin de 150.000 de lei, în luna august, nici nu a fost demarat la nivelul oraşului, aşa cum s-ar fi aşteptat mulţi dintre gălăţeni. Ba mai mult, reprezentanţii Primăriei contrazic declaraţiile viceprimarului Florin Popa, din şedinţa Comisiei de Dialog Social de luna trecută, conform cărora de „recensământul” caloriferelor se va ocupa Universitatea „Dunărea de Jos”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, municipalitatea se află „în faza premergătoare demarării procedurilor de licitaţie pentru atribuirea realizării studiului”. Practic, la acest moment, se lucrează la elaborarea caietului de sarcini, după care urmează a fi organizată licitaţia.

Furnizarea de căldură rămâne o problemă acută

Este mai mult decât evident că studiul care va fi realizat în municipiul Galaţi, în rândul proprietarilor de apartamente dependente de reţeaua publică, nu va schimba cu nimic nevoia oamenilor de a primi căldură în această iarnă. Cu atât mai mult cu cât „recensământul caloriferelor” va fi demarat, cel mai probabil, în plin sezon rece, când gălăţenii nu vor mai putea fi întrebaţi dacă îşi mai doresc să rămână, şi în iarna 2015-2016, într-un sistem care îi ţine captivi, ci autorităţile vor trebui să le asigure agent termic pentru încălzire şi duşuri calde. Cel mai probabil, datele furnizate de studiu cu privire la numărul real al apartamentelor branşate la reţeaua publică vor fi utilizate abia din 2016 pentru rentabilizarea şi eficientizarea sistemului sau, din contră, pentru punerea la pământ a acestuia, în cazul în care se constată că numărul apartamentelor este insuficient pentru ca a susţine sistemul la dimensiunile actuale.

Tendinţă de evadare

În luna septembrie, „Viaţa liberă” a organizat, în ediţia electronică, un sondaj de opinie pentru a vedea care este tendinţa în rândul cititorilor noştri. Atât comentariile postate de gălăţeni, cât şi rezultatul sondajului reflectă în mod cert o tendinţă a oamenilor de a evada din sistemul centralizat de termoficare. La întrebarea „Mai sunteţi branşat la sistemul public de termoficare?”, 67,1 la sută dintre cei 1.458 de cititori au spus „nu”, în timp ce 32,9 la sută au răspuns afirmativ.

Reamintim că, potrivit datelor oficiale, din luna martie a acestui an şi până la jumătatea lunii august, Calorgal a înregistrat 2.900 de cereri de debranşare, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.300 de astfel de solicitări. Este drept că nu toţi proprietarii au cerut părăsirea cu totul a sistemului, ci unii dintre aceştia (care nu reprezintă totuşi majoritatea) au ales să-şi pună boilere pentru apa caldă menajeră, dar căldură să primească, în continuare, de la reţeaua publică.

La începutul săptămânii trecute, 479 de asociaţii de proprietari din oraş, care aveau în componenţă 3.124 de scări de bloc (din totalul de 4.131 dependente de sistemul centralizat) semnaseră contractele cu noua societate de termoficare a Galaţiului. Conform statisticilor Calorgal, preluate de la falimentata Apaterm (neactualizate la acest moment), cele 479 de asociaţii aveau în componenţă 71.558 de apartamente, dintre care 49.004 locuinţe dependente de sistemul centralizat. Dintre acestea, însă, 12.251 de apartamente figurau ca nelocuite, astfel că, pe hârtie, existau consumatori în doar 36.753 de locuinţe.

Potrivit statisticilor Calorgal, din cele 727 de asociaţii de proprietari, care însumează 98.000 de apartamente, doar 658 de asociaţii, cu 92.000 de apartamente, sunt dependente de sistemul public de termoficare.

Citit 4236 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.