Cum o să ne ÎNCĂLZIM în 2020

Cum o să ne ÎNCĂLZIM în 2020
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deşi, prin Strategia de Dezvoltare, Galaţiul se doreşte a fi „prietenos pentru locuitori” e greu de spus cât va reuşi să fie atâta vreme cât nu le poate garanta apa caldă şi încălzirea gălăţenilor dependenţi de sistemul centralizat. Paragraful referitor la acest subiect anunţă că „distribuţia energiei termice este asigurată, pentru partea de consumatori rezidenţiali, de către operatorul SC Apaterm SA”, ceea ce nu mai e adevărat.

„Pentru perioada 2015 - 2020 se recomandă implementarea unor măsuri care vizează modernizarea sistemului de producere şi de distribuţie a energiei termice care să vizeze: instalarea de noi turbine de gaz şi de cazane pentru apă fierbinte, înlocuirea magistralelor de transport a agentului termic primar, dar şi modernizarea reţelei secundare de distribuţie cu conducte preizolate noi, modernizarea şi automatizarea punctelor termice dotate cu schimbătoare de căldură cu plăci, care va conduce la creşterea eficienţei energetice, la reducerea pierderilor din reţea, inclusiv la reducerea cuantumului subvenţiilor acordate de municipalitate şi a valorii facturilor populaţiei, concomitent cu reabilitarea termică a apartamentelor”, se arată în Strategie. Şi continuând pe linia teoriei se precizează că „în paralel cu modernizarea centralei pe bază de gaze, care va rămâne principala sursă de energie pentru termoficarea urbană, se va avea în vedere şi oportunitatea construcţiei unei centrale electrice de cogenerare pe bază de biomasă, care ar putea asigura necesarul de energie pe timpul verii”. Clar, nu?

Strategii mai avem!

Nu negăm necesitatea şi importanţa Strategiei de Dezvoltare a Galaţiului, dar trebuie spus că nu ducem lipsă de strategii adoptate deja de Consiliul Local, dar nepuse în aplicare. Astfel, chiar Strategia de Dezvoltare recunoaşte că la sfârşitul anului 2014 a fost finalizată Strategia privind transportul public în Municipiul Galaţi pentru perioada 2014 - 2020, conform cerinţelor şi standardelor aplicabile proiectelor derulate de BERD. „Prin implementarea acestei strategii soluţiile propuse vor contribui la asigurarea unui transport durabil, mai sigur, mai curat şi mai eficient în municipiul Galaţi, prin ajutarea călătorilor să evite aglomeraţiile şi traseele inutile, prin optimizarea capacităţii infrastructurii existente şi prin încurajarea utilizării de mijloace de transport mai durabile”, scrie bine în Strategie. Degeaba. Aplicarea strategiei a fost, însă, amânată cu doi ani. Avem şi un Master Plan privind potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi, dar şi o Strategie locală de alimentare cu energie termică a municipiului. La teorie stăm bine, practica ne omoară.

Citit 2250 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.