COSTUL BRANŞAMENTELOR INDIVIDUALE, suportat de operatori. Noi MODIFICĂRI la Legea serviciului de alimentare cu apă

COSTUL BRANŞAMENTELOR INDIVIDUALE, suportat de operatori. Noi MODIFICĂRI la Legea serviciului de alimentare cu apă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Costurile branşamentelor individuale la apă rece ar putea fi suportate de societăţile care operează în domeniu (Apă Canal, în cazul Galaţiului), dacă un proiect de lege depus, săptămâna trecută, la Senat pentru dezbatere va primi vot favorabil din partea parlamentarilor. Iniţiativa legislativă îi aparţine senatorului de Buzău Haralambie Voichiţoiu, care a propus de altfel şi proiectul legislativ privind interzicerea operatorilor de a mai sista apa la comun, măsură care afectează şi bun-platnicii, în contul datoriilor. După cum v-am informat, în urmă cu doar câteva luni, acest proiect de lege a primit vot pozitiv din partea senatorilor şi aşteaptă votul favorabil al deputaţilor pentru a deveni lege.

Ce modificări prevede noul proiect

Iniţiativa depusă în urmă cu doar câteva zile propune o nouă modificare a Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006, prin modificarea, printre altele, a Art. 34, alineatul 2, astfel: "Contravaloarea branşamentelor individuale, montajului şi contoarelor se suportă de către operatori în limita fondurilor cu această destinaţie prevăzute în bugetele locale sau ale asociaţiilor de dezvoltare comunitară, aprobate potrivit legii şi transferate operatorilor, respectiv în bugetele operatorilor, potrivit programelor de investiţii stabilite pe baza contractelor de delegare a gestiunii. Până la montarea contoarelor individuale, consumul se va factura pe contoarele existente la punctul de delimitare a instalaţiilor".

Acelaşi proiect de lege propune şi o modificare a Art. 33, alineatul 1, astfel încât să oblige operatorii "să execute şi să echipeze cu contoare branşamentele individuale ale utilizatorilor în termenele stabilite de consiliile locale în conformitate cu prevederile legale, dar nu mai târziu de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi".

"Având în vedere numeroasele reclamaţii ale cetăţenilor referitoare la contorizarea incorectă a consumului de apă în locuinţe, în special în apartamente, se impune trecerea şi branşarea la contorizarea individuală. Pretutindeni în lumea civilizată, utilizatorii plătesc ceea ce consumă efectiv, în timp ce românii sunt obligaţi adesea să plătească dublul cantităţii înregistrate de contorul din apartament, din cauza marilor diferenţe înregistrate de contorul general al blocului. Astfel, se include la plată nu numai cantitatea de apă neconsumată efectiv în locuinţă, ci şi evacuarea acesteia prin serviciul de canalizare", precizează, printre altele, parlamentarul în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Apă Canal Galaţi a dat liber la branşări individuale pentru consumatorii bun-platnici în a doua jumătate a lunii martie, însă aceştia sunt obligaţi să plătească pentru a nu mai fi "pedepsiţi" la comun pentru neplata facturilor de către vecini.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 4720 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 02:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.