Galaţiul NU are nici acum o STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Evoluţia judeţului, sub semnul întrebării

Galaţiul NU are nici acum o STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Evoluţia judeţului, sub semnul întrebării
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Documentul, de importanţă majoră pentru judeţ, ar fi trebuit finalizat în luna martie, conform declaraţiilor conducerii CJ de la începutul anului * Întârzierea finalizării strategiei este generată de „nişte neconcordanţe”, ne-a spus unul dintre vicepreşedinţi


Sunteţi curioşi să aflaţi ce proiecte a gândit Consiliul Judeţului pentru relansarea şi dezvoltarea judeţului, precum şi care este strategia conducerii instituţiei pentru noul exerciţiu bugetar european? Şi noi suntem curioşi, însă strategia autorităţilor judeţene ale Galaţiului încă se mai lasă aşteptată.

În luna ianuarie a acestui an, Cornel Hamza, vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, ne declara că în martie CJ va avea pusă la punct o strategie de dezvoltare pentru perioada 2015-2020, întrucât la acel moment stufosul document se afla în procedură de elaborare. De atunci şi pânâ acum au trecut mai bine de opt luni, dintre care şase s-au scurs de la termenul de finalizare avansat de vicepreşedintele CJ. De altfel, Miercuri, 30 septembrie, pe site-ul instituţiei publice încă mai putea fi consultată Strategia de dezvoltare aferentă perioadei 2010 - 2015.

În urmă cu trei zile, l-am contactat pe vicepreşedintele Cornel Hamza, pentru a-l întreba dacă ne poate spune când va fi finalizat documentul şi care sunt motivele pentru care Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi încă nu este făcută publică. Extrem de reţinut, vicepreşedintele CJ ne-a spus că de vină sunt "nişte neconcordanţe" şi că se lucrează la document, afirmând totodată că-i va consulta pe reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ în acest sens.

Miercuri, 30 septembrie, reprezentantul Consiliului Judeţului ne-a declarat că, la sfârşitul lunii viitoare, pe data de 30 octombrie, Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru noul exerciţiu bugetar comunitar va fi postată pe site-ul instituţiei, pentru consultare. "Mai sunt unele modificări care trebuie făcute până pe data de 20 octombrie, după care, la sfârşitul lunii, va putea fi găsită pe site şi consultată. Mai pot interveni modificări şi după perioada alocată consultărilor", ne-a spus vicepreşedintele CJ.

"Suntem praf"

Subiectul a fost adus în discuţie, de câteva ori, în cadrul şedinţelor aleşilor judeţeni de către consilierul Ion Ştefan. Numai că, nici măcar o dată nu a primit public un răspuns ferm pe această temă din partea conducerii CJ. "Suntem praf la acest capitol. Această strategie trebuia elaborată pentru 2014-2020. Noi terminăm anul 2015 şi nu avem documentul pus la punct. Din cauză că nu avem o strategie elaborată şi aprobată, nu putem aplica pentru fonduri europene. De aceea am atras atenţia încă din 2014. Documentul putea fi elaborat în trei luni de zile", ne-a spus Ion Ştefan.

Consilierul susţine totodată că documentul depus la sediul instituţiei de către firma la care Consiliului Judeţului a apelat pentru a pune la punct strategia „este un copy/paste”, cel mai probabil din strategiile elaborate pentru alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară şi că în document se regăsesc mai multe erori.

Să fie acestea „neconcordanţele” la care vicepreşedintele CJ Cornel Hamza a făcut referire atunci când l-am întrebat de ce strategia de dezvoltare a judeţului încă nu este gata?

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns

În lipsa unei strategii a CJ pentru perioada 2015 - 2020, Primăria Galaţi a prevăzut în propria strategie dedicată noului exerciţiu bugetar, la capitolul „4.3. Contextul strategic regional şi judeţean”, Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru perioada 2010-2015! Din documentul postat deja pe portalul municipalităţii aflăm că obiectivul general constă în "dezvoltarea durabilă a judeţului Galaţi prin valorificarea potenţialului existent, diversificarea şi extinderea activităţii economico-sociale în vederea creşterii standardului de viaţă al locuitorilor până (!) în anul 2015".

Atunci când Consiliul Judeţului va face publică noua Strategie de dezvoltare, vom reveni cu un articol pe tema proiectelor şi a directivelor prevăzute de autoritatea judeţeană în document.

Foto Corina Dobre

Citit 2825 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.