Galaţiul NU are nici acum o STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Evoluţia judeţului, sub semnul întrebării

Galaţiul NU are nici acum o STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Evoluţia judeţului, sub semnul întrebării
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Documentul, de importanţă majoră pentru judeţ, ar fi trebuit finalizat în luna martie, conform declaraţiilor conducerii CJ de la începutul anului * Întârzierea finalizării strategiei este generată de „nişte neconcordanţe”, ne-a spus unul dintre vicepreşedinţi


Sunteţi curioşi să aflaţi ce proiecte a gândit Consiliul Judeţului pentru relansarea şi dezvoltarea judeţului, precum şi care este strategia conducerii instituţiei pentru noul exerciţiu bugetar european? Şi noi suntem curioşi, însă strategia autorităţilor judeţene ale Galaţiului încă se mai lasă aşteptată.

În luna ianuarie a acestui an, Cornel Hamza, vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, ne declara că în martie CJ va avea pusă la punct o strategie de dezvoltare pentru perioada 2015-2020, întrucât la acel moment stufosul document se afla în procedură de elaborare. De atunci şi pânâ acum au trecut mai bine de opt luni, dintre care şase s-au scurs de la termenul de finalizare avansat de vicepreşedintele CJ. De altfel, Miercuri, 30 septembrie, pe site-ul instituţiei publice încă mai putea fi consultată Strategia de dezvoltare aferentă perioadei 2010 - 2015.

În urmă cu trei zile, l-am contactat pe vicepreşedintele Cornel Hamza, pentru a-l întreba dacă ne poate spune când va fi finalizat documentul şi care sunt motivele pentru care Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi încă nu este făcută publică. Extrem de reţinut, vicepreşedintele CJ ne-a spus că de vină sunt "nişte neconcordanţe" şi că se lucrează la document, afirmând totodată că-i va consulta pe reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ în acest sens.

Miercuri, 30 septembrie, reprezentantul Consiliului Judeţului ne-a declarat că, la sfârşitul lunii viitoare, pe data de 30 octombrie, Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru noul exerciţiu bugetar comunitar va fi postată pe site-ul instituţiei, pentru consultare. "Mai sunt unele modificări care trebuie făcute până pe data de 20 octombrie, după care, la sfârşitul lunii, va putea fi găsită pe site şi consultată. Mai pot interveni modificări şi după perioada alocată consultărilor", ne-a spus vicepreşedintele CJ.

"Suntem praf"

Subiectul a fost adus în discuţie, de câteva ori, în cadrul şedinţelor aleşilor judeţeni de către consilierul Ion Ştefan. Numai că, nici măcar o dată nu a primit public un răspuns ferm pe această temă din partea conducerii CJ. "Suntem praf la acest capitol. Această strategie trebuia elaborată pentru 2014-2020. Noi terminăm anul 2015 şi nu avem documentul pus la punct. Din cauză că nu avem o strategie elaborată şi aprobată, nu putem aplica pentru fonduri europene. De aceea am atras atenţia încă din 2014. Documentul putea fi elaborat în trei luni de zile", ne-a spus Ion Ştefan.

Consilierul susţine totodată că documentul depus la sediul instituţiei de către firma la care Consiliului Judeţului a apelat pentru a pune la punct strategia „este un copy/paste”, cel mai probabil din strategiile elaborate pentru alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară şi că în document se regăsesc mai multe erori.

Să fie acestea „neconcordanţele” la care vicepreşedintele CJ Cornel Hamza a făcut referire atunci când l-am întrebat de ce strategia de dezvoltare a judeţului încă nu este gata?

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns

În lipsa unei strategii a CJ pentru perioada 2015 - 2020, Primăria Galaţi a prevăzut în propria strategie dedicată noului exerciţiu bugetar, la capitolul „4.3. Contextul strategic regional şi judeţean”, Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru perioada 2010-2015! Din documentul postat deja pe portalul municipalităţii aflăm că obiectivul general constă în "dezvoltarea durabilă a judeţului Galaţi prin valorificarea potenţialului existent, diversificarea şi extinderea activităţii economico-sociale în vederea creşterii standardului de viaţă al locuitorilor până (!) în anul 2015".

Atunci când Consiliul Judeţului va face publică noua Strategie de dezvoltare, vom reveni cu un articol pe tema proiectelor şi a directivelor prevăzute de autoritatea judeţeană în document.

Foto Corina Dobre

Citit 2723 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 10:38

16 comentarii

 • postat de Minte-ma,da minte-ma frumos
  Joi, 01 Octombrie 2015 22:45
  79.140.205.***
  Cum sa n-avem strategie de dezvoltare???Pai nu ne zicea Noul Stanica ca in Noul Galati se vor construi urmatoarele:
  1.Noul tunel pe sub Dunare :))))))))))))))
  2.Noul stadion :)))))))))))))))))
  3.Sosea pe patru benzi de la bac,prin curtea Pol.de Frontiera si pana la iesirea din oras :))))))))))))
  4.Trotuarea incalzite :))))))))))))))
  5.Pasarele pietonale pe Brailei :))))))))))))...asta nici macar nu-i vreo braila,e brasoava in toata regula :)))))
  6.Cat despre Noua Faleza ,pai cam jumatate din copaci au fost pusi la pamant de drujbele primariei
  Galatenii mei dragi ar cam trebui sa stiti ca in tara chiorilor orbul e imparat ;)
  Apropo,cum va place Noua Apa Calda din Noul Galati ???? :))))))))))))))
  Cat despre Bacalabasa sper ca nu l-a luat nimeni vreo data in serios,omul frizeaza patologicul!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Alicante
  Joi, 01 Octombrie 2015 17:27
  79.116.103.***
  Cine sa faca strategii de dezvoltare pentru judetul nostru? Bacalbasa? Hai sa fim seriosi! El traieste intr-o lume imaginara, departe de realitate ca un presedinte autist.
  2
  10
  Raportează
 • postat de Vai de mama noastra
  Joi, 01 Octombrie 2015 17:18
  79.116.108.***
  Daca discutam despre strategie ,la 26 de ani de la marea imbulzeala,inseamna ca e vai de mama noastra.Atunci eram pe podium privind PIB-ul pe cap de locuitor, iar acum intr-o statistica privind cresterea PIB-ului din 2008 pana in prezent,suntem pe penultimul loc,in urma noastra mai este Calarasiul,deci Vasluiul, care era considerat polul saraciei ne-a dat pe alaturi. Cu cine sa faci treaba (...) Este sfidatator la cer lucrarea de la zoo unde o incapere pentu niste lei a costat cat pentru cateva vile din centrul orasului. La orasul Galati nici nu mai comentam,pentru ca suntem asi numai la studii de fezabilitate si planuri de urbanism, ca iti sta mintea in loc ,de ceea ce le bubuie prin cap ,la ale noastre autoritati.Faptul ca suntem aici,ne arata ca suntem niste ignoranti(se pare cei mai tari din tara) care nu stim ce sa alegem. Concluzia: vai de mama noastra.
  5
  3
  Raportează
 • postat de @cetatea si celalalt
  Joi, 01 Octombrie 2015 16:36
  79.116.126.***
  nu va mai certati degeaba . ce spune v este corect .faptul ca strategia , se zice ca va fi publicata , nu inseamna ca ea si exista . pana aici e corect. faptul ca totusi ,se vorbeste ca aceasta va fi publicata cat de curand ,da dreptate domnului sandu .simplu . la ce atata cearta ?
  0
  6
  Raportează
 • postat de Simona
  Joi, 01 Octombrie 2015 16:32
  81.12.149.***
  Hopa!!!... Au ieşit şi postacii PSD-işti să citească ziarul local ca să-şi apere interesele.
  ATENŢIE!
  Dacă au scăpat de moţiunea de cenzură, Mafia PSD recidivează!
  PERICOL pentru DNA, pentru instituţiile statului (a se vedea destituirile de la conducerile CJAS) şi pentru POPORUL ROMÂN!
  8
  3
  Raportează
 • postat de @ cetatean sau un cetatean cum vrei tu dar cu negru
  Joi, 01 Octombrie 2015 16:19
  79.116.103.***
  Degeaba ti-ai scris numele cu rosu "cetatean". Nu ai facut nimic altceva decat sa iesi in evidenta , dar negativ . Deci ca prost . Concret ,pe ce se discuta , domnul Sandu are dreptate . Mai citeste odata titlul articolului si apoi uite ce scrie aici in articol . Concret : "Miercuri, 30 septembrie, reprezentantul Consiliului Judeţului ne-a declarat că, la sfârşitul lunii viitoare, pe data de 30 octombrie, Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru noul exerciţiu bugetar comunitar va fi postată pe site-ul instituţiei, pentru consultare."Mai citeste de zece ori pana intelegi si pe urma ,mai citestel de inca zece ori .
  2
  8
  Raportează
 • postat de v
  Joi, 01 Octombrie 2015 14:18
  213.218.53.***
  @ toti care citesc comentariile in diagonala:
  Stimabililor, am citit tot articolul, simplul fapt ca strategia nu este publicata pe site-ul institutiei nu insemana ca e ea (strategia) exista. Daca a fost vreunu mai rasarit sa-si dea seama ca e un copy/paste ordinar din alta parte/perioada nu-mi fac iluzii ca ceea ce se va publica nu va mai costa nimic sau ca va fi ceva cat inovator si revolutionar !
  4
  3
  Raportează
 • postat de Alec
  Joi, 01 Octombrie 2015 14:07
  81.196.80.***
  Corect, Cetatene !!!Astia ca "sandu" miros de la o posta a "postaci" ! Bacalbasa si Consiiliul Judetean= baba si mitraliera!!! Pardon! Baba se mai poate sa se priceapa la mitraliere !?!?
  10
  4
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Joi, 01 Octombrie 2015 13:47
  93.122.132.***
  Alo Domnu Sandu, prost esti mata ca habar nu ai sa citesti un text. Exercitiul financiar la UE s-a stabilit pentru perioada 2014-2020. Inca putin si se termina si 2015, iar noi inca nu am terminat cu facutul planului, pana ne apucam de facut ceva, se termina bugetul alocat, asteptam bugetul urmator, facem iar planuri 2 ani, ne mai gandim alti 2 si tot asa. La cata mintei ai, sigur esti vreun politruc de prin CJ care aduna scamele depe sacoul lui Bacalbasa. Asa-i ca te-am ghicit porcovane?
  12
  5
  Raportează
 • postat de asta este altceva
  Joi, 01 Octombrie 2015 11:15
  5.13.178.***
  Titlul corect al articolului ar fi fost : Galaţiul NU a afisat pe site nici acum o STRATEGIE DE DEZVOLTARE. Evoluţia judeţului, sub semnul întrebării. Atunci altfel am fi discutat si ar fi inteles si astia care nu stiu sa citeasca decat titlul articolului .
  0
  9
  Raportează
 • postat de virgil
  Joi, 01 Octombrie 2015 10:31
  5.13.139.***
  Alo flacai !!! Eu nu vreau sa va tin prea mult dar vreau sa va reamintesc unul si cel mai important plan de dezvoltare al judetului care a fost propus de Stan . De restul nu mai vb . Tunelul pe sub Dunare ! Mai tineti minte cine s-au opus primii si au sustinut podul de la Braila ? De PNL , partidul lui Ciumacenco,Toader si chiar acest Ion Stefan ati auzit? Atat !
  2
  17
  Raportează
 • postat de @ solutii
  Joi, 01 Octombrie 2015 10:15
  5.13.212.***
  Daca si Ion Stefan a ajuns sa vorbeasca despre strategia de dezvoltare si sa spuna ca suntem praf , inseamna ca nu mai avem nici o scapare .Pai stie cineva cine este acest Ion Stefan ? Va mai amintiti de domnul director de la Apa Canal pe nume Ion Stefan ? Da , el este ! Mai stie cineva de planul lui de strategie care la avut la aceasta societate ? Astept comentariile cunoscatorilor . Dar as puncta la final cu o intrebare ? Liberalii au vreun plan de dezvoltare ? Daca au ,de ce nu il scot la vedere ? Asa si eu pot spune despre ei ca sunt praf , dar nu o fac !
  2
  19
  Raportează
 • postat de sandu
  Joi, 01 Octombrie 2015 10:03
  5.13.243.***
  Bai fratilor , voi ori sunteti prosti ,ori nu stiti sa cittiti un articol , aruncat iarasi asa pentru toti astia ca voi ??? IA CITITI CE SCRIE AICI IN ARTICOL :Strategia de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru noul exerciţiu bugetar comunitar va fi postată pe site-ul instituţiei, pentru consultare. "Mai sunt unele modificări care trebuie făcute până pe data de 20 octombrie, după care, la sfârşitul lunii, va putea fi găsită pe site şi consultată. " DECI urmeaza sa fie afisat pe site la sfarsitul lunii .Bai comentatorilor , mai cititi si articolul nu numai titlul !!! Sau atat puteti citi ???
  6
  16
  Raportează
 • postat de Un cetatean
  Joi, 01 Octombrie 2015 09:17
  93.122.132.***
  (...) ce strategie, ce dezvoltare. Vom ajunje in scurta vreme cu asa "specialist" mai rau ca in valea Jiului. Dar asta si meritam, auji Bacalbasa sef la CJ, Navodaru (...) sef la drumuri, Hamza vicepresedinte CJ. Nu va apuca greata numai cand auziti ???
  14
  13
  Raportează
 • postat de giani
  Joi, 01 Octombrie 2015 09:01
  109.166.208.***
  ce mare smecherie?
  se lua studiul de prefezabilitate la podul pe sub dunare, se schimba titlul, si, gata! aveam strategia!
  sau planul ala cu "nodul multimodal" de intercomunicatii galactice.....
  15
  5
  Raportează
 • postat de v
  Joi, 01 Octombrie 2015 08:38
  213.218.53.***
  Niste tampiti ! La cate facultati avem in oras, puneau 2 grupe (de la ce specializare vreti voi, eventual in ani terminali) si in 2 luni max aveam o strategie coerenta si mai clara decat orice copy/paste facut pe genunchi !
  Pardon, astea nu costa si nu se pot sifona bani :)
  15
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.