Încă o piedică în calea fericirii CINEFILILOR. De ce este CONDIŢIONATĂ preluarea cinematografelor gălăţene

Încă o piedică în calea fericirii CINEFILILOR. De ce este CONDIŢIONATĂ preluarea cinematografelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Primăria a solicitat RADEF să accelereze demersurile pentru preluarea Grădinii de Vară şi a cinematografelor „Dacia” şi „Flacăra” * Reprezentanţii municipalităţii spun că nu vor imobile grevate de datorii ce nu vor putea fi plătite din bugetul local


Informaţia conform căreia autorităţile locale au cerut accelerarea procedurilor privind preluarea cinematografelor ne-a fost furnizată de Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”, care a declanşat o adevărată campanie pentru ca spaţiile să revină municipalităţii şi a interacţionat constant cu reprezentanţii Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF), dar şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii. În urmă cu doar câteva zile, conducerea RADEF i-a transmis acestuia, într-o adresă oficială, informaţia că autorităţile locale au făcut această solicitare pe data de 23 septembrie, iar la nivelul Regiei urmează să se întrunească o comisie care să analizeze cererea autorităţilor locale. "Prin adresa nr. 88710/23.09.2015, Primăria Galaţi revine la solicitările anterioare şi solicită accelerarea demersurilor privind predarea activelor. Data la care urmează să se prezinte comisia constituită la nivelul RADEF RomâniaFilm, va fi comunicată primăriei cu cel puţin cinci zile înainte de transferul efectiv al cinematografelor", precizează reprezentanţii RADEF.

"Salutăm iniţiativa Primăriei şi susţinem demersul"

Bogdan Radu Brînzan ne-a declarat că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de Zilele Patrimoniului European, au fost prezente la Galaţi, în urma invitaţiei lansate de asociaţie, două reprezentante ale Ministerului Culturii. Este vorba despre Andreea Gîta (director de cabinet al secretarului de stat Bogdan Stanoevici) şi Oana Ionel (consilier în cadrul Ministerului Culturii), care au vizitat cele trei spaţii ce, în trecut, au găzduit cinematografe, iar în prezent se află în paragină. Ulterior, reprezentantele Ministerului Culturii au întocmit un raport, care a fost înaintat secretarului de stat Bogdan Stanoevici şi conducerii RADEF.

"Este ruşinos, lucru recunoscut de multe personalităţi la nivel naţional, că un oraş de talia Galaţiului nu are, în prezent, un cinematograf, iar locuitorii unor oraşe mai mici, ba chiar comune, beneficiază de cinematografe 3D. Este inadmisibil să străbatem distanţe, să cheltuim pe măsură, pentru a reuşi să vizionăm un film. Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" va susţine întotdeauna orice iniţiativă privată, inclusiv în acest domeniu, dar în lipsa unei astfel de iniţiative este bine ca noi toţi, locuitorii acestui oraş, să ne putem bucura cu cei apropiaţi de plăcerea de a viziona un film la cinema. Se pare că, deocamdată, este singura variantă viabilă, aceea de a reabilita un vechi cinematograf şi de a-l reda publicului gălăţean. Salutăm iniţiativa Primăriei şi susţinem în totalitate acest demers, întrucât ne dorim readucerea cinematografiei la Galaţi”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

"Nu repede, ci corect şi legal"

Reprezentanţii municipalităţii susţin, în schimb, că, la acest moment, se fac verificări pentru a şti dacă la pachet cu preluarea celor trei cinematografe vor veni şi datoriile pe care RADEF le înregistrează către stat sau către diverşi furnizori, dar şi cuantumul acestora. Ba mai mult, autorităţile locale au precizat că nu doresc să preia imobile grevate de datorii ce nu pot fi plătite din bugetul local.

"În privinţa procedurilor de preluare a cinematografelor din Galaţi de la RADEF, Primăria municipiului Galaţi se află în faza de a verifica situaţia eventualelor restanţe financiare ale regiei de distribuţie a filmului către furnizorii de utilităţi, alţi furnizori, Fisc. Este foarte important să cunoaştem situaţia eventualelor restanţe, pentru a nu prelua imobile grevate de datorii, pe care nu le putem plăti din bugetul local. După ce vom stabili situaţia exactă a acestor imobile, vom trece la următoarea etapă procedurală. Suntem interesaţi să facem această operaţiune corect şi legal, nu repede", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Dacă ţinem cont că reprezentanţii RADEF susţin că "potrivit prevederilor legale, activele se predau cu activ şi pasiv", este posibil ca, în cazul unor datorii colosale, Primăria să nu-şi mai dorească o asemenea tranzacţie.

Citit 3809 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.