Refacerea PASAJULUI din CENTRUL Galaţiului se AMÂNĂ (FOTO)

Refacerea PASAJULUI din CENTRUL Galaţiului se AMÂNĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Reparaţia capitală a pasajului subteran va impune decopertarea străzii


Deşi pasajul subteran din centrul oraşului stă să cadă, reparaţia lui capitală va trebui să mai aştepte. Şi nu vorbim aici de execuţia efectivă a lucrărilor, ci de primul pas: aprobarea lor de către aleşii locali. Concret, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Reparaţii capitale pasaj Dunărea” a fost retras de pe ordinea de zi, chiar de iniţiatorul lui, primarul Marius Stan. Motivul? Documentele nu au luat în calcul faptul că spaţiile comerciale din pasaj sunt proprietate privată.

Dileme

Viceprimarul PSD Florin Popa a fost cel care a ridicat problema spaţiilor comerciale din pasaj, care sunt proprietate privată. „Noi efectuăm o lucrare de reparaţii capitale, de care vor beneficia şi ei. Pentru că refacem placajele la interior, refacem scările şi ei vor beneficia de un confort sporit, instalaţie electrică, izolaţii, deci e normal ca, în funcţie de suprafeţele pe care le deţin, să stabilim o cotă parte şi pentru ei, să participe alături de noi la aceste lucrări! Nici măcar nu am vorbit cu ei, dacă vor să participe sau nu!”.

Consilierul local PNL Mihail Bucatanschi a propus chiar exproprierea agenţilor economici: „Vreau să se aducă pasajul la nişte standarde de civilizaţie, că noaptea ţi-e şi frică să intri acolo”.

„Constatăm, încă o dată, că suntem puşi în nişte situaţii aproape fără ieşire! Nu putem să facem reabilitarea pasajului! Poate că, fiind vorba de o lucrare de interes public, mergem pe expropriere şi basta!”, a spus primarul Marius Stan, retrăgând proiectul de pe ordinea de zi. Edilul a propus aprobarea lui într-o şedinţă de îndată.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului ce trebuia aprobat, „construcţia pasajului pietonal a fost executată de Trustul de Construcţii al judeţului Galaţi - Întreprinderea de Construcţii Galaţi - pe baza proiectelor elaborate de Institutul de Proiectare al judeţului Galaţi (arh. Chivu Octavian şi ing. Lepădatu Ilie) în anul 1970. În prezent, acest pasaj al groazei este marcat de fisuri şi crăpături deschise în tavan, pardoseală, pe treptele scărilor de acces, plafonul desprins dând la iveală plasa metalică vizibilă şi ruginită, dalele ornamentale sunt sparte, iar pereţii sunt mereu umezi şi chiar picură din cauza colmatării scurgerii la reţeaua de canalizare.

Potrivit directorului Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei Galaţi, Adrian Bucur: „Reparaţia cuprinde spaţiul în integralitatea lui şi se referă mai ales la partea exterioară. Noi, ca să putem să reparăm, să nu mai curgă apă în pasaj, vom face reparaţiile mai ales în partea superioară şi vom decoperta strada. Se refac şi scările, şi pereţii, şi partea interioară, dar partea cea mai importantă la care va trebui să lucrăm va fi decopertarea străzii şi refacerea hidroizolaţiei pasajului."

Valoarea totala a investiţiei este de 1.469.332 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare este estimată la nouă luni.

Foto Marius Negri

Citit 3255 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.